Etiyopya kahvesi ve unutulan hikayesi

02/04/2023

Etiyopya kahvesi ve ülkenin dillere destan kahve geleneği hakkında bugüne dek çok sayıda haber, belgesel, film ve araştırma çıktı. Dünyanın en sevilen içeceklerinden birisi olan kahvenin çıkışına tanık olan bu toprakların ilginç hikayesi geçtiğimiz günlerde Alman Deutsche Welle kanalında da haber konusu oldu. İşte Etiyopya kahvesi ve kahvenin unutulan hikayesi.

Etiyopya kahvesi bu topraklarda yetişir

Dünyada milyonlarca insan her gün kahve içiyor. Küresel çapta tüketilen kahvenin büyük bir kısmı ise Etiyopya’dan geliyor. Doğu Afrika ülkesinin altından sonra en çok ihraç ettiği ürün kahve. Kahve tohumları 60 kilogramlık çuvallara doldurulup satılıyor. Etipyopya sadece bu hasat döneminde bu çuvallardan143 milyon adet ihraç etmeyi planlıyor.

Unutulmuş bir kent: Bonga

Etiyopya kahvesi ve unutulan hikayesi 1

Etiyopya’nın güneyindeki Bonga kenti pek bilinmez. Küresel kahve endüstrisi de bu kenti çoktan unutmuşa benziyor. Bonga, kahve ağaçlarından oluşan 500 kilometrekarelik bir ormanın ortasında bulunuyor. Bu bölgeye bir zamanlar “Kaffa” denilirdi, o nedenle “kahve” adı da buradan doğmuş.

Meraklı keçi çobanı

Kahvenin 6’ıncı yüzyılda Bonga’da keşfedildiği söylenir. Efsaneye göre Kaldi adlı bir çoban, bir gün keçilerin daha önce hiç görmediği, kırmızı meyvesi olan bir ağacı kemirdiklerini görür. Hayvanlar daha sonra hiç beklenmedik bir enerji ile hoplayıp zıplamaya başlarlar. Kaldi de bu gizemli meyveyi dener ve böylece kahveyi keşfeder.

Yüzde yüz “organik”

Etiyopya günümüzde Afrika’nın en büyük kahve üreticisi. Kahve tohumları, genelde ufak ölçekli çiftçiler tarafından yetiştiriliyor. Onlar da yapay gübre ya da pahalı ziraat araçları alacak bütçeye sahip olmadığı için tohumlar tamamen organik yetişiyor. Yaklaşık 15 milyon Etiyopyalı hayatını kahve yetiştiriciliğinden kazanıyor. Geçen yıl ülkenin kahve ihracatı yaklaşık 900 milyon doları buldu.

Doğal kahve fabrikası

Kahvenin hangi yükseklikte yetiştiği kalitesi için belirleyici bir unsur. Bonga ormanları en iyi kalitedeki bir kahve için en elverişli koşullara sahip. Kahve meyveleri için ideal yükseklik 900 ile bin 800 metre arası. Kahve ağaçlarını saran diğer ağaçların gölgesi de meyvelerin yavaş yavaş olgunlaşmasını sağlıyor. Bu sayede kahve çekirdekleri ve tohumları daha büyük oluyor, aroması daha yoğun.

Tatlı bir ek kazanç

Bonga ormanları ayrıca bal arılarını da kendine çekiyor. Bölgedeki çiftçilerin yol kenarlarına kurdukları stantlarda, rengi sarıdan karamele, değişik granit renklerine çalan kova dolu bal bulmak mümkün. Bu balın büyük bir kısmı “Tej” adlı Etiyopya’nın ünlü bal şarabının üretimi için kullanılıyor.

Kahvenin bu kadar tazesi

Bonga’da Etiyopya‘nın kahve geleneği tabii ki devam ediyor. Çiğ, yeşil kahve tohumu odun ateşinde kavruluyor, daha sonra ahşap bir havanda dövülüyor ve “Jebena” adlı kilden yapılma bir çömlekte pişiriliyor. Dünyada kahvenin bu kadar tazesi nadir içilir. Etiyopyalılar, bu taze pişirilmiş kahveye “Bunna” adı veriyor.

Kaynak: Deutsche Welle1

Haberin devamını Deutsche Welle‘den okuyabilirsiniz.

Avatar photo

Kahvve.com farkıyla Türkiye ve dünyadan kahve konusunda özel haberler ve incelemeler... Kahve hakkında aradığınız her şey kahvve.com'da. Tek gündemimiz var: Kahve!

error: © 2021 Kahvve.com

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?