İngilizlerin kahveyle tanışması

16/11/2023

Kahve tarihi ve kahvenin “koyu kıvamlı” hikayesi 13. yüzyıla dek uzanır.

İlk kaynaklar kahvenin doğduğu yerin Etiyopya olduğunu gösterir. Bu acı içecek kısa sürede “dilden dile” yayılır. 16. yüzyılda Arabistan‘a, Yemen‘e ve buradan da Habeşistan (bugün Etiyopya) Valisi Özdemir Paşa tarafından Anadolu’ya ulaşır.

Kahvenin Avrupa’yla tanışması ise 17. yüzyılın başlarına denk gelir. Ancak bu tanışma önceleri pek sıcak olmaz. Kilisenin kahveyi “lanetli” içecek sınıfına sokması ve Papa’nın bu içeceği “şeytanın içkisi” olarak adlandırması kahveye olan ilgiyi azaltmaz. Yasalar, dinler, katı kurallar tarihin hiçbir döneminde bu içeceğin tüketilmesine engel olamamıştır.

Kahve tarihi ve İngiltere

Kahvenin İngiltere’ye girişi de kolay olmamıştır. Kolonilerden gelen çaya tutkuyla bağlı olan İngilizlerin kahveyle ilişkisi zaman içinde gelişir. Bugün British Museum’a yapılacak bir ziyaret sizi kahvenin Kraliyet toptaklarındaki seyahatinin başlangıcına götürür. Eğer müzeyi dikkatle gezerseniz 1652 yılına ait bir ilan dikkatinizi çekebilir. Bu ilan Londra’da açılan ilk kahve evi St. Michael’s Alley‘in ilanıdır. Kahvecinin sahibinin Sicilyalı göçmen Pasqua Rosée olması da dikkat çekici.

Kahve Tarihi: İngilizlerin kahveyle tanışmasında Türklerin etkisi! 2

İngilizler Türkleri kahve için referans gösteriyor

İlanda kısaca kahvenin faydaları anlatılıyor ve kahve içimi o günlerin diliyle teşvik ediliyor. İlanın bir yerinde bizden de bahsediliyor. Özetle Türklerin yemeklerden sonra kahveyi yaygın olarak kullandığı anlatılıyor. Yani kahve reklamı yaparken Türkler bir anlamda referans olarak gösteriliyor.

Aradan geçen 364 yılda kahve tüketimi dünyanın her ülkesinde olduğu gibi İngiltere’de de arttı. Artık kahve Türklerin içtiği “esrarengiz içecek” tanımlamasından çıkıp dünyada “sudan sonra en çok tüketilen içecek” oldu.

Kahve Tarihi

Ek Bilgi: KAHVENİN TARİHİMİZDEKİ YERİ HİÇ BU KADAR PARLAK OLMAMIŞTI

Remzi Gökdağ

Remzi Gökdağ, 1968 Beşiktaş doğumlu gazeteci, yazar ve yayıncıdır. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 1992 yılında mezun olmuş, gazetecilik kariyerine 1989 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nde muhabir olarak başlamıştır. İstanbul konulu haberleriyle çeşitli gazetecilik ödülleri kazanmış, özellikle Park Otel’in mühürlenmesine ve kaçak katlarının yıkılmasına dair haberleriyle tanınmıştır. İzlenim, gezi, inceleme türündeki yazıları çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmıştır. 1998 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşen Remzi Gökdağ, Kaliforniya’nın ilk Türkçe gazetesi USA Turkish Times’ın kuruluşunda yer almıştır. Yazarlık kariyerinde, “Başka Şehirler”, “Sevgili İstanbul”, “Amerikan Medyasında 11 Eylül” ve “Park Otel Olayı” gibi eserleriyle tanınmaktadır. “Başka Şehirler” adlı gezi, anı, tarih türündeki kitabı 2019 yılında yayınlanmıştır. Bu kitapta, 22 yıl boyunca üç kıtada beş farklı kentte yaşayarak ve yüzlercesine seyahat ederek edindiği deneyimleri paylaşmaktadır.

Remzi Gökdağ hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

error: © 2021 Kahvve.com

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?