Starbucks bardakları ABD’de “Noel Savaşı” başlattı

28/11/2017

Amerikan tatil geleneğinin iki önemli sezonu var; Şükran Günü ve Noel. Kasım ve aralık aylarını kapsayan her iki döneme kısaca “Tatil Sezonu” deniyor.

ABD’de her Tatil Sezonu’nun gelişi farklı tartışmaları da beraberinde getiriyor. 2017’de de durum değişmedi ve Starbucks’ın başlattığı bir kampanya ABD’de farklı kesimleri karşı karşıya getirdi.

Tatil Sezonu ve Starbucks’ın bardakları

Starbucks’ın tatil kupalarını eşcinselliği teşvik etmek için kullanıp kullanmadığı tartışması geçtiğimiz hafta ABD kamuoyuna yansıyan önemli bir haberdi.

Tatil sezonlarında Starbucks özel bir tanıtımla bardak tasarımlarını müşterilerine duyurur. Bu seneki tanıtım geçmiş dönemlerde olduğu gibi yine çok konuşuldu.

Muhafazakar kesim Starbucks’ın “Hıristiyanlığa saygıyı göstermeyen” bardak tasarımlarını protesto etti. Bu tasarımda onlara göre Hıristiyanlık ruhundan çok eşcinsel ilişkilerin propagandası yapılıyordu. Delilleri de Starbucks bardaklarında el ele tutuşmuş bir çiftin yer almasıydı.

Onlara göre süslü Noel ağacı ya da Noel Baba’yı taşıyan geyik figürleri yerine el ele tutuşmuş eşcinsel çiftin imajı Hıristiyanlığa açık bir hakaretti. 

Starbucks’ın gizli “gay ajandası!” mı var?

Tartışmayı ateşleyen eylem 1 Ekim’de 2017’de başladı. Starbucks o gün yeni tatil kupalarının tanıtım videosunu yayınladı.

O günkü tanıtım fazla önemsenmedi. Videoda el ele tutuşmuş iki kadının ellerini gösteren çizime kimse dikkat etmemişti. Starbucks da bu çiftin kadın olduğunu açıklamamıştı.

Ancak olay kısa süre sonra farklı bir boyut kazandı. ABD’nin muhafazakar şahinleri tasarımdaki detayı hemen anladı.  BuzzFeed adlı internet sitesinde kupanın “tamamen eşcinsel” olduğu yolunda bir haber çıkınca olayın boyutu bir anda değişti.

ABD’de tatil sezonu kültür savaşına sahne oluyor

Aslında Starbucks’ın farklı yaşam tarzlarına sahip müşterilerini mutlu etmek için mi böyle bir tasarımı seçtiği henüz anlaşılmadan tutucu kesim şirkete karşı dev bir protesto kampanyası başlattı. İddiaları bir hayli sertti. Onlara göre Starbucks geleneksel değerleri yerle bir edip eşcinsel ve transeksüel müşterilerini mutlu etmeye çalışıyordu.

BuzzFeed’in haberini LGBT  sevinçle kutlarken ABD’nin “Akit”i olarak tanımlayabileceğimiz Fox News bir haber yapıp adeta ateşe benzin döktü ve Starbucks’ın İncil’e hakaret ettiğini öne sürebilecek kadar ileri giderek eşcinsel kesime savaş ilan etti.

Bütün bunlara bir de tutucu Hıristiyanların okuduğu The Blaze adlı internet sitesi katılınca iş çığrından çıkıverdi. The Blaze, Sturbucks’ın “Eşcinsel ajandasını topluma kabul ettirmek” suçlamasında bulunmuştu.

Olay bir anda büyüdü. Starbucks’ın iddialar karşısında sessiz kalması kavgayı daha da kızıştırdı.

Starbucks açıkladı ama sular durulmadı

Sonunda Starbucks’ın sözcüsü Sanja Gould bir açıklama yaptı. Eşcinsel konusuna değinmeden, “Bu yılın el ele çizilmiş bardak görüntüleri kim olursa olsunlar müşterilerimizin tatil sezonunu sevdikleriyle kutlama şanslarını dile getiriyor” dedi ve şunları ekledi: “Müşterilerimizin kendi renklerini ve illüstrasyonlarını ekleyerek kendi yöntemiyle yorumlayabilmesi için kasıtlı olarak fincanı tasarladık.”

İşin boyutu göründüğünden büyük

Mevsimlik Starbucks bardaklarının tasarımı konusundaki tartışmalar bu yıla da damgasını vurdu.

Şükran Günü ile Yeni Yıl arasındaki beş haftalık dönemde bu sene de din tartışmaları ve liberalizm gündemi oluşturan konulardı. Bir anlamda kültür savaşlarının yeni bir muharebesine tanık olduk. Amerikan yaşamının birçok alanında artan politik ve sosyal gerginliklerine bir yenisi daha eklendi. Hem de en huzurlu dönem olarak adlandırdıkları tatil sezonunda!

ABD’de kültür fay hattı kırıldı, tamiri çok zor!

Starbucks’ın 2015’te başlattığı geleneksel tatil sembolleri tartışması iki yılda Amerikan toplumunu bu hale getirdi. Aslında toplumun farklı görüşler arasındaki bağlantısı zaten kesilmişti. Bu kavga birbirinden kopan iki kesimin aralarındaki farkı su üstüne çıkaran bir örnek oldu. Tıpkı geçtiğimiz yıl yapılan başkanlık seçimlerinde Trump’ın kazanması gibi.

ABD’de yaşanan kültür savaşları bu saattten sonra dinmez, durulmaz. Starbucks ne yaparsa yapsın iki kesim bundan sonraki süreçte de birbirine diş bileyecek. Starbucks, kahve bardaklarına Hz. İsa’nın çarmıha gerilmiş çizimini de koysa tutucu ve liberal kesim arasındaki savaş dinmeyecek.

Bu yazımızda küçük bir hareketin hangi boyutlara varabileceğinin bir örneğini anlattık. Farklı coğrafyalarda farklı “mücadeleler” yaşanıyor. Ame her kapışma Starbucks bardaklarının tasarımında olduğu gibi keyifle izlenemiyor!

Remzi Gökdağ

Kahvve.com

Remzi Gökdağ

Remzi Gökdağ, 1968 Beşiktaş doğumlu gazeteci, yazar ve yayıncıdır. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 1992 yılında mezun olmuş, gazetecilik kariyerine 1989 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nde muhabir olarak başlamıştır. İstanbul konulu haberleriyle çeşitli gazetecilik ödülleri kazanmış, özellikle Park Otel’in mühürlenmesine ve kaçak katlarının yıkılmasına dair haberleriyle tanınmıştır. İzlenim, gezi, inceleme türündeki yazıları çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmıştır. 1998 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşen Remzi Gökdağ, Kaliforniya’nın ilk Türkçe gazetesi USA Turkish Times’ın kuruluşunda yer almıştır. Yazarlık kariyerinde, “Başka Şehirler”, “Sevgili İstanbul”, “Amerikan Medyasında 11 Eylül” ve “Park Otel Olayı” gibi eserleriyle tanınmaktadır. “Başka Şehirler” adlı gezi, anı, tarih türündeki kitabı 2019 yılında yayınlanmıştır. Bu kitapta, 22 yıl boyunca üç kıtada beş farklı kentte yaşayarak ve yüzlercesine seyahat ederek edindiği deneyimleri paylaşmaktadır.

Remzi Gökdağ hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki Yazı

“Beyaz” kahve zincirine tepki büyük

Sonraki Yazı

İngiltere tek kullanımlık kahve bardağı sorununa el attı

error: © 2021 Kahvve.com