10 soruda Panama Belgeleri

05/04/2016

Panama belgeleri dünya gündemine bomba gibi düştü. Herkesin konuştuğu bu Panama Belgeleri nedir? Panama belgeleri konusunda merak edilen bütün soruları sizler için bu yazıda bir araya getirdik.

Dünyanın en büyük 4. offshore hukuk firması olan Panama merkezli Mossack Fonseca’nın 11 milyon sayfadan oluşangizli arşivi arşivi sızdırıldı. Panama Belgeleri adı verilen belgelerin ilk bölümünde 50’den fazla ülkeden 140 devlet yetkilisinin adı geçiyor.

10 soruda Panama Belgeleri

10 soruda Panama Belgeleri 1

1- Panama Belgeleri Nedir?

Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’nın özel belgelerden oluşan arşivi internete sızdı. Mossack Fonseca dünyanın en büyük 4. offshore hukuk firması olarak biliniyor. 42 farklı ülkede 600’ün üzerinde çalışanı var ve şu ana kadar 214 binden fazla müşteriye hizmet verdi. Söz konusu belgeler, siyasi liderlerden sanatçılara çok sayıda tanınmış kişinin başta vergi kaçakçığı olmak üzere değişik yolsuzluklara bulaştığını gösteriyor.

2-Kaç adet belgeden bahsediyoruz?

Yukarıda ifade ettiğimiz gibi Mosscak Fonseca 40 yıllık bir firma. Söz konusu belgeler de 40 yıl boyunca yapılan işlemlerin tamamını içeriyor. 11,5 milyon sayfalık belgeden bahsediliyor. 2.6 terabaytlık büyüklüğe sahip belgeler.

3- Hangi siyasetçilerin adı geçiyor?

11 milyon sayfalık belgeler doğal olarak henüz tamamıyla incelenmiş değil. Haliyle belgelerde kimlerin adı geçtiği tümüyle bilinmiyor. Bununla birlikte Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ICIJ belgelerin ilk kısmını inceledi. Onlara göre Panama Belgeleri ‘offshore’ sektörüne vurulan en büyük darbe. Gelelim adı geçen tanınmış kişilere. 50 farklı ülkeden 140 politikacının adı geçiyor. Şimdilik medyaya yansıyan siyasi liderlerin başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin var. Öte yandan Mısır’ın eski lideri Hüsnü Mübarek, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, Gürcistan Eski Başbakanı Bidzina İvanisvili, Katar Eski Başbakanı Jaber El Thani, Pakistan başbakanları, Ukrayna Cumhurbaşkanı ve Suudi Arabistan Kralı’nın ve bazı bakanları da da adı geçiyor. Ayrıca İzlanda Başbakanı Sigmundur Davíð Gunnlaugsson adı medyaya yansıyan diğer isimler arasında. Daha geniş bir listeye şuradan erişilebilir. Bu arada söz konusu isimlerin 11 milyon sayfalık belgelerin sadece ilk kısmında yer alan isimler olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var.

4- Başka kimler var?

Panama Belgelerinde spor ve sanat dünyasının tanınmış isimlerinin de isimler geçiyor. Geçtiğimiz dönemde sık sık yolsuzluklar ve para aklama iddialarıyla gündeme gelen FIFA doğal olarak Panama Belgelerinde de yer alıyor. FIFA’nın üst düzey yetkililerinden Juan Pedro Damiani ve Eugenio Figueredo adı geçenlerden sadece ikisi. Öte yandan Barcelonalı ünlü futbolcu Lionel Messi’nin de adı belgelerde geçiyor. Messi ve babasının Panama’daki ‘Mega Star Enterprise’ isimli firmanın sahibi olduğu anlaşılıyor. Bilindiği üzere bir süreden beri İspanya’dan Messi’nin ‘offshore’ hesapları araştırılıyordu. Öte yandan belgelerde Brezilya, Uruguay, İngiltere, Türkiye, Sırbistan, Hollanda ve İsveç’ten bazı futbolcuların offshore şirketlerinin olduğu anlaşılıyor.

5-Belgeleri nasıl sızdırıldı?

Belgeler ilk olarak Almanya’dan Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesine sızdırıldı. Adı açıklanmayan bir kişi ‘işlenen suçları kamuoyu ile paylaşmak istediğini söyleyerek’ belgeleri gazeteye gönderdi. Gazetenin araştırma bölümü belgeleri Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ile paylaştı. Akabinde ise 78 ülkeden 107 medya kuruluşuna servis edildi. Söz konusu medya kuruluşları belgeleri inceleyip haberleştiriyor.

6- Şimdi ne olacak?

Belgelerin yayınlanmasının dünyanın birçok ülkesinde önemli tartışmara neden olacağı kesin. İzlanda’da şimdiden erken seçim konuşulmaya başlandı bile. Vergi kaçakçılığı ile suçlanan Başbakan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson’un erken seçimi ilan etmesi bekleniyor. Bununla birlikte zaten demokrasiden ve hukuk sisteminden uzak ülkelerde ciddi bir değişiklik beklenmiyor. Bu tür ülkelerde bu tür belgeler daha önceden de tecrübe edildiği üzere malumun ilanı etkisi yapıyor.

7-Belgelerde adı geçen herkes suçlu mu?

Elbette hayır. Belgelerde yüzbinlerce binden fazla müşterinin adı geçiyor. Bunların önemli bir kısmı firma. Söz konusu firmalarda milyonlarca insan çalışıyor. Bu yüzden belgelerde adı geçen herkesin yolsuzluğa bulaştığını söylemek çok yanlış olur. Nitekim offshore hesaplarını kullanmak ta tümüyle yasadışı değil. Burada riayet edilmesi gereken kurallar var. O kuralların dışına çıkanlar ve çoğu zaman gerçekten güvendikleri yakınları vasıtasıyla para aklayan ya da vergi kaçıranlar suçlu. Halihazırda Panama Belgelerine erişimi olan medya kuruluşları belgeleri inceleyip bu konuda ciddi şüphe gördükleri kişilerle ilgili yayınlar yapıyor.

8-Belgeler hangi yıllara ait?

Mossack Fonseca 1977 yılında kurulmuş bir firma. Sızan belgeler ise firmanın arşivinin tamamını içeriyor. Yani 1977 ile 2016 yılları arasını. Belgelerde 214 binden fazla müşterinin adı geçiyor.

9- Önümüzdeki dönemde yeni isimlerin adı çıkabilir mi?

Belgeler temelde Mossack Fonseca offshore hukuk firması ile müşterileri arasındaki iletişimi içeriyor. Bu iletişim elektronik postalar, fotoğraflar, pdfler gibi değişik şekillerde yapılmış durumda. Haliyle belgeler içerisinde değişik formatta veriler bulunuyor. Belgelerin büyük bir bölümü henüz incelenmiş değil. Öte yandan yeni belgelerin yayınlanacağına dair de iddialar da mevcut. Haliyle önümüzdeki dönemde tartışmaların daha da alevlenme ve yeni tanınmış kişilerin isimlerinin yayınlanma ihtimali yüksek.

10- Türkiye’den kimse var mı?

Belgelerde 50 farklı ülkeden 140 politikacının adının geçtiğini söylemiştik. Herkesin merak ettiği soru doğal olarak Türkiye’den kimsenin adının belgelerde geçip geçmediği. Türkiye’den 111 şirketin 10 hesap ve 152 hesabın adı geçiyor.

Avatar photo

Kahvve.com farkıyla Türkiye ve dünyadan kahve konusunda özel haberler ve incelemeler... Kahve hakkında aradığınız her şey kahvve.com'da. Tek gündemimiz var: Kahve!

error: © 2021 Kahvve.com