YAŞAM

Avrupa’da çifte vatandaşlık şartları

Artık bir Avrupa Birliği ülkesinde doğmak, oranın vatandaşı olmak için yeterli olmuyor. Ancak AB vatandaşlığının yanı sıra Türk vatandaşlığını koruyabilmek de ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.

Türk vatandaşlığı kanununa göre, kendi istekleri ile yabancı bir devlet vatandaşlığına geçen kişilerin, vatandaşlık şartları gereği durumu bildirerek izin almaları halinde, Türk vatandaşlıklarını kaybetmeden aynı zamanda bir diğer ülke vatandaşı olunmasına izin veriliyor. Ancak vatandaşlığına geçtiğiniz ülke, çifte vatandaşlığa her zaman izin vermeyebiliyor.

Ülkelere göre Avrupa’da çifte vatandaşlık şartları

Avrupa'da çifte vatandaşlık şartları 2

 

Fransa

Fransa, çifte vatandaşlığa izin veren Avrupa ülkelerinden. Evlilik yoluyla Fransız vatandaşlığı almak için bir Fransızla 4 yıl evli kalmak gerekiyor. Uyum süreci kapsamında ise 5 sene Fransa’da yaşamış ve çalışmış olmak gerek. En az 2 yıllık bir üniversite, yüksek lisans veya doktora yapan kişiler içinse bu süre 2 yıla düşüyor. Fransız vatandaşlığı almak için başvuru sırasında Fransa’da oturma izniniz olması gerektiğini unutmayın. Eğer hali hazırda Fransız vatandaşlığınızı aldıysanız, bunu Türkiye Başkonsolosluğuna beyan etmeniz gerekiyor. Gerekli işlemler ve belgelere ise buradan ulaşabilirsiniz.

Almanya

Avrupa’da çifte vatandaşlık konusuna farklı bir yaklaşıma sahip olan Almanya’da 2000 yılı itibariyle vatandaşlık yasasındaki “Opsiyon Modeli” kapsamında çifte vatandaşlık kabul edilmiyordu ve Almanya’da doğan yabancı uyruklu anne babaların çocukları 23 yaşına geldiklerinde Alman vatandaşlığı ile Türk vatandaşlığı arasında tercih yapmak zorunda bırakılıyorlardı. Ancak 3 Temmuz 2014 tarihinde Opsiyon Modeli ile ilgili vatandaşlık kanununda bir değişlik yapılması kararlaştırıldı.

İlgilinizi Çekebilir!  Alo İsveç hattı kilitlendi

Vatandaşlık şartlarına değişiklik getiren bu bu kararla Almanya`da doğan yabancı anne babaların çocukları bazı durumlarda ikinci pasaport taşıma hakkına sahip olabiliyorlar. Almanya’da doğmuş ve 21 yaşına kadar son sekiz yıl Almanya’da yaşamış olan, altı yıl Almanya`da okula gitmiş veya mesleki bir eğitim almış olan yabancı uyruklu çocukların çifte vatandaş olmaları mümkün.

Ancak uyum sürecinden geçerek Alman vatandaşı olanlara çifte vatandaşlık hakkı tanınmıyor ve Türk vatandaşlığından çıkmak gerekiyor. Bunun için 6-8 sene arası Almanya’da yaşamış olmak gerek.

Hollanda

Hollanda, bazı istisnai durumlar haricinde Avrupa’da çifte vatandaşlığa izin vermiyor. Bir Hollanda vatandaşı ile evlilik yapılması durumunda Türk vatandaşlığı korunabilse de, uyum süreci ile Hollanda vatandaşlık talebinde bulunulduğunda Türk vatandaşlığından vazgeçilmesi gerekiyor. Eğer 5 sene boyunca Hollanda’da yaşayıp çalışmış ve hala oturma iznine sahipseniz Hollanda vatandaşlığına başvurabiliyorsunuz. Ancak elinizi çabuk tutmanızı tavsiye ederiz, çünkü bu sürenin 7 yıla çıkarılması tartışılıyor.

İngiltere

Avrupa`da çifte vatandaşlık hakkı tanıyan Birleşik Krallık’ta, uyum süreci veya evlilik kapsamında vatandaşlığa geçmek için belirli koşullar olsa da, devlet biraz daha keyfi davranabiliyor ve tüm koşullar uygun olsa bile vatandaşlık verip vermeme hakkını saklı tutuyor. Başvuru yapabilmek için en az 3 yıl bir İngiliz vatandaşıyla evli olmak veya 5 sene boyunca Birleşik Krallık’ta yaşayıp çalışmak gerekiyor.

Doğum yoluyla veya sonradan Birleşik Krallık vatandaşlığı kazanan kişilerin, İngiltere’den vatandaşlık belgelerini almadan önce, izin belgesi için gerekli belgelerle Türkiye Başkonsolosluğu’na müracaat ederek çifte vatandaşlığı beyan etmeleri gerekiyor.

İlgilinizi Çekebilir!  İtalya turları denince ilk akla gelen İtalyan köyleri

Ancak Birleşik Krallık 23 Haziran 2016’da Avrupa Birliği’nden çıkmak için oy vermeleri sebebiyle, yakın bir zamanda Birleşik Krallık vatandaşlarının, AB vatandaşı statülerini kaybedecekleri öngörülüyor. Konuyla ilgili detaylar henüz yasal olarak netleşmiş değil.

İtalya

İtalya, Avrupa’da çifte vatandaşlığa izin veren bir ülke olsa da, vatandaşlık süreçlerinin biraz daha zorlu olduğunu belirtmek gerek. Uyum süreci yoluyla İtalyan vatandaşlığı almak için 10 yıl İtalya’da yaşamış ve çalışmış olmak gerekiyor. Ancak bir İtalyan vatandaşıyla evliyseniz, birlikte İtalya’da yaşamanız durumunda 2 senede, başka bir ülkede yaşamanız durumunda ise 3 yıl içinde İtalyan vatandaşlığına hak kazanabiliyorsunuz. İtalya’nın istisnai durumlarından biri de, eğer ailede önceki nesillerinden birisi İtalya’da doğmuş bir İtalyan vatandaşı ise, o kişinin torunlarına da İtalyan vatandaşlığı hakkı tanınması.

İspanya

Eğer anne veya babanızdan biri İspanyol değilse, yani doğumdan İspanyol vatandaşı değilseniz, çifte vatandaşlık hakkı tanınmıyor. 10 yıl boyunca İspanya’da ikamet ettikten sonra İspanyol vatandaşlığına başvurabilseniz de, Türk vatandaşlığından vazgeçmek gerekiyor. Evlilik gerekçesiyle olan başvurularda ise bu süre 1 yıl. İspanya Başkonsolosluğu’nun sitesinde konuyla ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Yunanistan

Yunanistan, çifte vatandaşlığa izin veriyor. Yunanistan’da 10 sene yaşamanız durumunda Yunan vatandaşlığına başvurabiliyorsunuz. Ancak bir Yunan vatandaşıyla evli olmak, herhangi bir vatandaşlık hakkı vermiyor. Yunanistan’da 5 yıldır yaşayan ebeveynlerin çocukları doğuştan Yunan vatandaşı oluyor. Bu gibi durumlarda Türk vatandaşlığı korunabiliyor.

skyscanner.com.tr

Konular

Kahvve.com

Kahve zevkini keşfedenlere, tadını bilenlere dünyadan ve Türkiye'den kahve manzaraları...

Benzer Yazılar

error: © 2019 Kahvve.com