Soğuk kahve sevenler, kahvenizi buzlu içmek isteyenler…
Starbuks ya da farklı bir kahvecide buzlu kahve siparişi vermeden önce şöyle bir düşünün, dünyanın farklı bir köşesinde tam o an, sizin gibi buzlu kahve içmeye hazırlanan o kadar çok kişi var ki… Yaz kış, sıcak, soğuk fark etmiyor. Buzlu kahve tiryakileri yıl boyu kahve ihtiyaçlarını soğuk kahveyle gideriyor.
Menülerine buzlu kahve içeceği koymayan kafeler kaybediyor. Sıcağı kadar yaygın tüketilmese de soğuk kahve tüketimi her geçen gün artıyor. Ancak dünyada herkes sizin içtiğiniz buzlu kahveden içmiyor.
İşte buzlu kahve meraklılarına dünyadan 8 farklı buzlu kahve içme yöntemi!
Cezayir
Mazagran özellikle Fransızlar için buzlu kahvenin hası olarak kabul edilir. Buzlu kahveye Mazagran adı verilmesinin hikayesi 1840’lara dayanıyor. Fransız askerlerinin Cezayir’deki Mazagran kalesini kuşatması sırasında serinlemek için içtikleri kahveye buz atarlar. Benzer yötemler daha sonraları İspanyanın Katalan bölgesinde ve Avusturya’da da kullanılsa da bu içeceğin adı Mazagran olarak kaldı. Bir süre sonra Portekizliler Mazagrana limon ilave edip içmeye başladı. Starbucks bu ismi kullanarak buzlu kahveyi menüsüne koyduğu ilk yıllarda kimse bu içeceği tercih etmedi. Hemen pes etmeyen dünya kahve devi bu içeceğin adını değiştirip Frappuccino olarak müşterilerine sunduğunda satışlarda beklenmedik bir patlama yaşandı.
Şili
Güney Amerika’nın bu bölgesine yaz aylarında yolunuz düşerse Café helado adıyla sık sık karşılaşırsınız. Kahveden çok kremalı tatlıyı andırır. Dondurmanın üstüne sert espressonun eklenmesiyle oluşur, üstüne krema eklenerek tüketilir.
Almanya
Eiskaffee Şili’nin Café heladosuna benzer. Kahvenin dondurma üstüne dökülüp en tepeye de bolca krema konduktan sonra yenir. Yanında çikolatalı kurabiye tercih edilir.
Yunanistan
Soğuk kahveler arasında hazırlanışı en kolay kahve türlerinden biri de Frappé’dir. Çünkü hazır kahveden yapılır. Kahve ve süt öyle bir çalkalanır ki çıkan köpük Akdeniz sıcağında serinlemek için idealdir.
İtalya
İtalyanların kahveyle ilişkisini dünya bilir. Onların soğuk kahveyle ilişkileri de son derece köklü ve yaygındır. İtalya’da soğuk kahve denildiğinde şu üç isim akla gelir:
Affogato: Yine bir dondurma ve kahve tarifi. Her ikisi de İtalyanların milli gururu. Bu iki lezzetin bir araya gelmesinden ortaya çıkan içecek (ya da yiyecek) Affogato olarak anılıyor.
Caffè Freddo: En basit buzlu kahve yöntemi. Taze demlenmiş espresso, biraz şeker ve bolca buz. Caffè freddonuz hazır!
Caffè Shakerato: Espresso, şeker ve buzun hızla çalkalanıp hazorlanmasından oluşan içecek.
Japonya
Engin bir kahve kültürüne sahip Japonların soğuk kahve gelenekleri de oldukça sağlam. Soğuk kahvelerini genellikle uzun süren damıtma yönteminden elde edilen kahvelerden yaparlar. 12 saat süren bu yöntemde elde edilen asidi az mükemmel aromalı kahveye genellikle buz ve süt ekleyerek içerler.
Tayland
Gafae Yen hazırlanışı ve kullanış alışkanlığı bakımından Tayland’da en çok tüketilen kahvelereden biridir. Hazır kahve karışımına önce sıcak su eklenir ardından süt ve şekerle karıştırılır. Buzun üstüne dökülerek içilir. Özellikle Bangkok sokaklarında seyyar satıcıların oldukça fazla sattığı içeceklerdendir.
Vietnam
Cafe Sura Da adı verilen sert kahve buzla karıştırılır, içine tatlandırılmış süt ya da meyveli aroma eklenir.