Dev çikolata markalarına insan hakları ihlal davası

Dünyanın en büyük çikolata üreticileri hakkında zorla çocuk işçi çalıştırdıkları ve maaş ödemedikleri suçlamasıyla dava açıldı. Dev markalar arasında Nestlé, Cargill, Barry Callebaut, Mars, Olam, Hershey ve Mondelēz de var.
17/02/2021


Dünyanın en büyük çikolata üreticileri yasadışı çocuk işçiliği ve tarlalarında zorla çalıştırma suçlamalarıyla karşı karşıya…

International Rights Advocates (IRA) tarafından yapılan açıklamada 7 çikolata üreticisinin insan haklarını ihlal ettiği belirtildi.

Kçırılan çocukların Fildişi Sahili’nde kakao toplamaya zorlandıklarını iddia eden IRAdvocates, yedi büyük kakao şirketine çocuklar adına dava açtı.

ashington DC’de açılan davada dev çikolata üreticileri Nestlé, Cargill, Barry Callebaut, Mars, Olam, Hershey ve Mondelēz sanık olarak listelendi.

İddianameye göre 8 davacı da çocuk yaşta Mali’de kandırılarak Fildişi Sahilleri’ne götürüldü.

Bu şirketler binlerce çocuğun tarlalarda yasa dışı bir şekilde zorla çalıştırılmasına yardım ve yataklık etmekle suçlanıyor.

ABD’de ilk kez kakao piyasasını elinde bulunduran dev şirketlere karşı böyle bir toplu dava açıldı.

Davacılar, suçlanan şirketlerin bu kakao tarlalarının sahibi olmasa da çocukların zorla maaşsız çalıştırılmasından kar elde ettiklerini iddia etti.

İddianameye göre 8 davacı da çocuk yaşta Mali’de kandırılarak Fildişi Sahilleri’ne götürüldü. Burada çocuklar maaşsız ve seyahat belgeleri olmadan, nerede olduklarını ve ne zaman ailelerine döneceklerini bilmeden yıllarca zorla çalıştırıldı.

error: © 2021 Kahvve.com