Damarlarımız kahveyle daha temiz

Güney Koreli araştırmacılara göre kalp hastalıklarına yol açan damar tıkanıklığının önüne geçilmesinde günde birkaç fincan kahve içilmesi yararlı olabilir.

Güney Kore’de, iş yerlerinde düzenli sağlık kontrolünden geçen 25 bin kadın ve erkeğin incelenmesi sonucunda, günde 3-5 fincan kahve içenlerde, kalp hastalıklarının ilk işaretleri daha az görüldü.

Bu sonuç, kahvenin kalp için yararlı mı, zararlı mı olduğu tartışmalarını yeniden başlatacak.

Kahvenin kalp sağlığı üzerindeki etkileri konusunda büyük bir karışıklık mevcut.

"Style is a way to say who you are without having to speak." #coffeenclothes #☕️? @kristinsundberg

A photo posted by Coffee 'N Clothes™ #☕️? (@coffeenclothes) on

Kimi araştırmalarda kahve tüketimiyle yüksek kolesterol ve tansiyon gibi kalp hastalığı tehlikesi yaratan etmenler arasında ilişki saptanmış; kimi araştırmalarsa kahvenin kalp hastalığına karşı koruyucu nitelik taşıdığını ortaya koymuştu.

Kahvenin yarar ve zararları konusunda kesin bir sonuç elde edilemezken, Heart dergisinde yayımlanan son araştırma tartışmalara bir yenisini ekleyecek.

Kahvenin damarlarımız üzerinde olumlu etkisi var

Güney Kore’deki araştırmada kalp sağlığı taraması yapıldı ve özellikle atardamarların duvarlarında küçük miktarda kalsiyum birikmesi olup olmadığı incelendi.

İnceleme kapsamındaki kişilerin hiçbiri kalp hastası değilse de, her 10 kişi arasında birden fazlasının damarlarında gözle görülür düzeyde kalsiyum birikmesi saptandı.

Daha sonra bu tarama sonuçları, araştırmaya katılanların günlük kahve tüketimleriyle karşılaştırıldı. Bu kişilerin sigara alışkanlıkları, egzersiz yapıp yapmadıkları, ailelerinde kalp hastası olup olmadığı gibi diğer risk unsurları da kayda geçirildi.

Günde birkaç fincan kahve içen kişilerin kalp atardamarlarında, çok fazla kahve içen veya hiç kahve içmeyen kişilere kıyasla daha az kalsiyum birikmesi görüldü.

Uzmanlar, bu sonucun doğrulanması ve içilen kahveyle kalsiyum birikmesi arasındaki ilişkinin açıklanabilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor.

Kahvenin içerdiği kafein ve diğer maddelerin vücuda yarar mı, zarar mı verdiği, açıklık kazanmış değil.

İngiltere Kalp Vakfı’ndan Victoria Taylor, “Bu sonuçları genelleştirirken dikkatli olmalıyız. Zira bu, İngiltere’dekinden farklı beslenme ve yaşam tarzına sahip Güney Koreliler üzerinde yapılmış bir araştırma” dedi.

Kafein tavsiyeleri

Amerikalı uzmanlar günde 400 mg. kafeinin, çoğu sağlıklı yetişkin için güvenli bir miktar olduğunu kaydediyor.

İngiltere’deyse günlük kafein tüketimi sınırı konusunda, hamile kadınlar dışında, bir tavsiye bulunmuyor.

Hamile kadınların günde 200 mg. kafeini (2 büyük kahve bardağı enstantane kahve) aşmamalı salık veriliyor.

Michelle Roberts
BBC Sağlık Editörü

Önceki Yazı

Ünlü kahve tiryakileri

Sonraki Yazı

50 yaşın üzerindekilere kahve uyarısı

Haber son yazılar

Kenya Kahve Rehberi

Kenya kahve rehberi ile Kenya Kahvesi hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz. Kahvve.com okurları için özel olarak…

Kahvehane ahalisinin derdi bitmez

Sait Faik Abasıyanık, 1948 tarihli Yedigün dergisinde İstanbul kahvehanelerinden şöyle bahseder: “…Soğuk, temiz, beyaz mermerli, ince…

Kahire’nin kahveleri

İngiliz gazeteci – foto muhabiri Stuart Freedman’ın Kahire’ye yaptığı yolculuktan geriye harike fotoğraflar kaldı. Kahvenin Mısır halkının…

Kahvenin göze faydaları

Portekiz’deki Coimbra Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bir araştırma, düzenli olarak her gün bir fincan kahve içmenin göz sağlığını…

error: © 2021 Kahvve.com