Dünya Türk Kahvesi Günü kutlanıyor

05/12/2021

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü bugün kutlanıyor. Dünya genelinde 1 Ekim gününde kutlanan Kahve Günü’ne alternatif olarak kutlanacak Dünya Türk Kahvesi Günü‘ne Türk kahvesi fiyatlarında görülen astronomik artış damgasını vuracak.

Türkiye’de en çok içilen içeceklerin başında gelen Türk Kahvesi, gerek lezzeti gerekse geleneği ile dikkatleri çekiyor. UNESCO’nun Türk Kahvesini “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” olarak tanımladığı gün olan 5 Aralık, Dünya Türk Kahvesi günü olarak kutlanıyor.

Bugünlerde Türkiye’nin en tartışmalı kurumu haline gelen TÜİK verileri, Türk kahvesinde yıllık fiyat artışının yüzde 48 olarak duyurdu. Piyasaya göre ise zamlı fiyatlar bir yılda yüzde 300 oldu.

Türk kahvesinin bilinirliğini artırmak ve kahve seven toplumları birbirine yakınlaştırmak amacıyla kurulan Turkish Coffee Lady Vakfı’nın girişimiyle ilan edilen 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nde düzenlenecek pek çok etkinlikte Türk kahvesinin tarihsel süreci anlatılacak.

Dünyada Pazar günü “Türk kahvesi” günü kutlanacak ancak Türkiye’deki Türk kahvesi fiyatları nedeniyle bu gün pek de ‘keyifle’ kutlanamayacak.

TÜRK KAHVESİNE FAHİŞ ZAMLAR

bol köpüklü

TÜİK’in enflasyon sepetinde yer alan rakamlara göre, Türk kahvesi fiyatı 2020 Kasım ayında yaklaşık 56 lira iken, bu rakam bu yılın kasım ayında yaklaşık 83 liraya yükseldi.

TÜİK’in bu rakamlarına göre Türk kahvesindeki fiyat artışı yıllık yüzde 48 artışı ifade ediyor. Piyasaya göre ise bu artış çok daha fazla.

Sohbetlerin vazgeçilmezi kahvenin kilo fiyatı geçen yıl piyasada 30 ile 40 lira arasında iken, bu yıl Eylül ayında bu rakam 80-90 liraya yükseldi.

Türk kahvesinin kilosu bugünlerde ise 120-140 lira arasında satılıyor. Zincir mağazalarda ise Türk Kahvesi’nin 100 gramı 9,75 ila 12 lira arasında değişiyor.

Bu rakamlara göre piyasadaki kahve fiyatlarında artış yıllık yüzde 300’ü buluyor.

SATICILARA GÖRE ARTIŞIN SEBEBİ DÖVİZ KURLARI

Satıcılar ise 2 haftadır fiyatların engellenemez şekilde arttığını, sebebinin ise döviz kurundaki artış olduğunu belirtiyorlar.

Kahve, dünya literatürüne “Türk kahvesi” olarak geçmiş olsa da Türkiye’de kahve üretimi yapılmıyor.

İklim koşullarının kahve üretimine uygun olmaması ve kahve çekirdeklerinin elde edildiği ağacın son derece narin bir yapıda olması nedeniyle kahve, Türkiye’nin de yer aldığı orta kuşak bölgelerinde yetişmiyor.

Deneme maksadıyla Türkiye’de bazı bölgelerde kahve ağacı dikimi yapılırken, kısmen olumlu sonuç alındı, ancak ticari olarak anlam ifade edebilecek düzeyde olmadı.

SADECE ANAMUR’DA YETİŞİYOR AMA TİCARİ BOYUTTA DEĞİL

Türkiye’de kahvenin deneme amaçlı yetiştirildiği yerler Mersin ve Mersin’in ilçesi Anamur. Buralarda ekilen kahve ağacı yetişmişse de ticareti yapılacak düzeyde bulunmuyor.

“Türk Kahvesi” adı ise Osmanlı Devleti zamanından kalmış, o zamanlar devletin sınırları geniş olduğu için Mısır, Yemen, Arabistan gibi yerlerden getirilen kahve çekirdekleri, İstanbul’da kendine has yapılışı ile ün kazandı. Dolayısıyla ünlü olması aslında kahvenin yapılış şeklinden geliyor.

TÜRK KAHVESİ’NİN TARİHÇESİ

Kahvenin kökeni Arap yarımadası olarak bilinir. İlk bilgiler 10. yy’da bir Arap doktoru olan Rhazes’e uzansa da, kullanım MS 575 yıllarında başlar. Bazı araştırmacılara göre kahve adının kahvenin üretim beşiği olan Güneybatı Etiyopya’nın Kaffa şehriyle ilgisinden geldiği tahmin edilmektedir. Farklı düşüncelere göre ise Arapçada şarap anlamında kullanılan kahva zamanla “kahve”ye dönüşür. Kahve, Yemen’den Mekke ve Medine’ye oradan 15. yy. sonunda seyyahlar vasıtasıyla İran, Mısır, Türkiye ve oradan Avrupa ülkelerine yayıldı.

TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI

Telvesi ile birlikte pişirilmesi şüphesiz ki Türk kahvesinin antioksidan kapasitesini artırıyor. Böylelikle içeriğindeki polifenoller ile antikanserojen özellik kazanıyor. Yapılan çalışmalar günde 1-3 fincan içilen Türk kahvesinin birçok kanser türünden koruyucu olduğuna işaret ediyor.

KONSANTRASYON YETENEĞİNİ ARTIYOR

Sabah saatlerinde içilen bir fincan şekersiz Türk kahvesi zihinsel fonksiyonları destekleyerek konsantrasyon kabiliyetini ve ezber gücünü artırıyor. Kakao oranı yüksek bir çikolata ile birlikte tüketildiğinde ise bu yeteneği daha çok artırdığına işaret ediliyor.

TÜRK KAHVESİNİN YANINDA NEDEN SU İKRAM EDİLİR?

Osmanlı Devleti döneminde topraklarımıza gelen kahve önce kahvehanelerde, sonra evlerde sıklıkla tüketilmeye başlanıyor. İşte bu zamanlarda eve misafir geldiği zaman ev sahibi konuğuna bir fincan Türk kahvesiyle birlikte bir bardak su sunarmış. Eğer misafir suyu kahveden önce içerse bu karnının aç olduğuna işaretmiş, ev sahibi bunun üzerine hemen sofra hazırlamaya başlarmış. Ama eğer suyu kahve bittikten sonra içerse ise tok olduğuna, sadece tatlı muhabbet için geldiğine işaretmiş. Kısacası misafir “açım” demez, kahve içişiyle niyetini belli edermiş.

Ayrıca sağlık açısından da Türk kahvesinin yanında su içmek önemli. Böbrek taşlarının %75’i oksalattan oluşur. Birçok besinin yanı sıra kahvenin içerisinde de oksalat bulunur. Kahvenin yanında ikram edilen su kahveyle içildiğinde oksalatın atılmasında yardımcı olur.

Avatar photo

Kahvve.com farkıyla Türkiye ve dünyadan kahve konusunda özel haberler ve incelemeler... Kahve hakkında aradığınız her şey kahvve.com'da. Tek gündemimiz var: Kahve!

error: © 2021 Kahvve.com

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?