Günde bir fincan kahve içmek, kanserden diyabete, depresyondan siroza kadar onlarca hastalığa engel oluyor. İşte kahvenin faydaları ve engel olduğu hastalıklar…
Dünya Kanser Araştırmaları Fonu’nun kahveyle ilgili yaptığı araştırmaya göre düzenli olarak her gün bir fincan kahve içmek kişinin karaciğer kanserine yakalanma riskini yüzde 14 oranında düşürüyor.
Daha önce bu konu üzerine yapılan 34 araştırmanın sonuçları analiz edilerek ve 24 bin 500 karaciğer kanseri hastasının yeme içme alışkanlıklarına bakılarak hazırlanan araştırma raporuna göre düzenli kahve kullanımı kan hücrelerindeki DNA bozulmalarının önüne geçiyor.
Günde bir fincan kahve
Rahim kanserine yakalanma riskini de önemli ölçüde azaltıyor. Araştırmalara göre günde 5 bardak kahve kahve meme kanserini yüzde 57, diyabeti ise yüzde 67 oranında engelliyor. Journal of the National Cancer Institude’da yayımlanan araştırmaya göre, günde 6 bardak kahve içen erkeklerde, prostat kanseri riski yüzde 18 oranında düşüyor.
29 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre günde 1-3 fincan kafeinli kahve tüketenler Parkinson hastalığından korunuyor. 15 yıl süreyle 41 bin kadın üzerinde yapılan bir çalışma ise günde 1-3 bardak kahve içenlerin kalp ve damar hastalıklarından ölüm riskinin yüzde 24 oranında düştüğünü gösteriyor. Yapılan bilimsel araştırmalara göre günde 4 bardak kahve depresyon riskini de yüzde 20 oranında düşürüyor. Kahvede bulunan antibakteriyeller ağızda plak oluşumunu baskılayarak diş çürümelerini önlüyor.
Kahvenin düzenli olarak tüketilmesi felç riskini de azaltıyor. Amerikan Journal of the American Heart Association dergisinde yayımlanan araştırmada Japon bilim insanları 83 bin 269 Japonun 13 yıl boyunca kahve tüketimini gözlemledi. Araştırmanın sonucunda kahve tüketenlerin felç geçirme riskinin, tüketmeyenlerden yüzde 20 oranında daha düşük olduğu tespit edildi.
Ancak herşeyin fazlasında olduğu gibi kahvenin de fazlası zarar. ABD’li bilim insanları 30 yıl süren araştırma verilerine göre günde iki fincandan fazla kahve içenlerde göz tansiyonu riskinin yüzde 66’ya kadar arttığı sonucuna vardı. Brigham Kadın Hastanesi ve Harvard Üniversitesi Glokom Merkezi’nden uzmanlar her biri en az 40 yaşında olan 78 bin kadın ve 41 bin erkeği, 30 yıl boyunca izledi.
Bu kişilerin göz muayaneleri düzenli olarak yapıldı. Glokomları yoktu. Kafeinli içeceklerle ilgili anketler defalarca tekrarlandı. Bilgiler takip edildi. Her iki yılda bir katılımcılara beslenme alışkanlıkları, kafeinli ve kafeinsiz çay, kahve, alkolsüz içecekler ve çikolata tüketimleri soruldu. Günde iki fincandan fazla kafeinli içecek içenlerin, içmeyenlere oranla glokom riskinin yüzde 66 oranında artmış olduğu sonucuna varıldı. Kahvenin 50 yaşından sonra özellikle göz içi basıncını aşırı artırdığı ve körlüğe kadar gidebilen risk ortaya çıkardığı açıklandı.
Sonuçları American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan araştırmada, Potsdam-Rehbrücke Beslenme Araştırmaları Enstitüsü, Alman Kanser Araştırmaları Merkezi ve Max-Delbrück Merkezi moleküler tıp uzmanları Avrupa çapında 519 bin kişinin verilerini değerlendirdi. Bilim insanları, kahve tüketiminin uzun vadeli sonuçlarını bir dizi kronik hastalık açısından analiz etti.
Analiz sonuçlarına göre, günde 4 fincan, yani 600 ml ve üzeri kafeinli kahve tüketenlerin, günde bir fincandan az kahve içenlere oranla tip-2 şeker hastalığına yakalanma riskinin yüzde 23 daha az olduğu görüldü. New York’taki Mount Sinai Üniversitesi araştırmacıları, kahvenin beyin hastalıkları ya da yaşlanmaya bağlı unutkanlıktan muzdarip kişilerde belleği güçlendirebileceğini ve hatta semptomların ortaya çıkmasını engelleyebileceğini ileri sürdü.
Migreni olumsuz yönde etkileyen kahve, şaşırtıcı bir biçimde baş ağrısına iyi geliyor. Baş ağrısı ilaçlarında bulunan bazı maddeleri içeren kahve, ağrı kesicilerle kıyaslandığında, yüzde 40 oranında baş ağrısında daha etkili oluyor. Kahve konsantrasyona da yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalarda, okul çağındaki çocukların az miktarda kahve ile süt içtiklerinde sabahki derslerinde daha başarılı oldukları görülüyor.
Düzenli kahve içenlerin siroz gibi karaciğer rahatsızlıklarından daha az şikayet ettiği görülüyor. Kadın vücudu erkeğe kıyasla iki kat daha fazla safra taşı üretiyor. Günde dört bardak kahve içen kadınların içmeyenlere oranla yüzde 25 daha az safra taşından şikayet ettiği kanıtlandı. Yapılan çalışmalarda bilinenin aksine; kahvenin selülite karşı faydalı olduğu görülüyor.
İngiliz bilim adamları, çay ve kahvenin içerdiği kafeinin beyin kanseri riskini azalttığını ortaya koydu. 500 bin kişiyi 8 yıl boyunca izleyen İngiliz bilim adamları, günde bir fincan kahve ya da çay içmenin, ölümcül bir beyin tümörü olan “glioma”nın oluşma riskini yüzde 34 oranında azalttığını gözlemledi.
Tokyo Ulusal Kanser Merkezi’nde, 96 bini aşkın kadın üzerinde araştırma yapıldı. Yapılan çalışmada, diyet ve egzersiz gibi faktörler de göz önünde tutularak, günde üç ya da daha fazla kahve içen kadınların, hiç kahve içmeyenlere göre kalın bağırsak kanserine yakalanma riskinin yarı yarıya azaldığı kaydedildi.