İstanbul Kahve Festivali 22-25 Ekim’de Haydarpaşa Garı’nda

İstanbul’un simgelerinden ve dünyanın en güzel tren garlarından biri olan Haydarpaşa’da kahveye yolculuk devam ediyor.

Bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Kahve Festivali, tüm ihtişamıyla yıllara meydan okuyan Haydarpaşa Garı’nda 22-25 Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Dört gün boyunca sürecek kafein bayramı, bu “her zaman genç” mekanda tarihi dokuyu kahve kokusu eşliğinde yaşamak, hissetmek, yepyeni tatlar tatmak ve kahveye dair bilmediklerimizi öğrenmek için kaçırılmayacak bir deneyim sunuyor.

Festival İçeriği

Dünyanın farklı bölgelerinden gelen kahveleri tatmak, keşfetmek
Yerli-yabancı profesyonel baristaların hazırladığı kahveleri tatmak, showlarını izlemek
Butik kahve dükkanlarının lezzetlerini tatmak
LAB.lere katılıp sektörün duayenlerinden kahve ile ilgili bilgi almak
Cupping, tasting, kavurma gibi atölye çalışmalarına katılmak
Sektör uzman ve yönlendiricileri ile bir araya gelmek
Evde kaliteli kahve yapımını öğrenmek ve gerekli aletleri satın alabilmek
SCAE Türkiye Kahve Şampiyonası’nı izlemek
İmza yiyecek ve içeceklerin tadına varmak
Alışveriş yapmak
Müziğin keyfini çıkartmak
Özel sergiyi ziyaret etmek
İnteraktif ve eğlenceli festival deneyimi yaşamak
Muhteşem Haydarpaşa Garı’nda kahve keyfini yaşamak.
Mekan

HAYDARPAŞA GARI

İstanbul’un Anadolu’ya ve Orta Doğu’ya açılan ilk kapısı (garı) olan Haydarpaşa gar binası inşaatına devrin Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1842-1918) döneminde 30 Mayıs 1906 tarihinde tamamlanarak hizmete girmiştir. Binanın bulunduğu sahaya Selimiye Kışlası’nın yapımında büyük emeği geçen padişah III.Selim’in paşalarından Haydar Paşa’nın adı verilmiş ve bundan sonra bu yere yapılan binada bu adla anılagelmiştir.

Gar binasının plan ve projesini Otto Ritter ve Helmuth Cuno adlı iki Alman mimar, yapım işlerini Ph. Holzmann inşaat firması gerçekleştirdi. Her biri 21 m uzunluğundaki 1100 ahşap kazık üzerine oturtulan gar binasının mimarisi, Prusya yeni-rönesans üslubunda gerçekleştirildi. İki kolu farklı uzunlukta olan “U” planıyla inşa edilen binanın iç avlusu kuzeye, deniz cephesi ise güneye bakacak şekilde konumlandırıldı. Binanın temelinde Hereke’den getirtilen pembe granit, dış yüzünde ise Lefke’den getirtilen kolay işlenebilir, sert hava koşullarına dayanıklı taşlar kullanıldı. Ahşap çatısı, Alman mimarisinde sık kullanılan dik çatı seklinde tasarlandı. Çatı hizasındaki saat, Alman Demiryollarının simgesi olan kartal kanadı ile süslendi. Daha sonra bu motif, Türk demiryollarının simgesi olarak kabul edildi. Haydarpaşa Garı’nın iç süslemeleri ve vitrayları da, yine bir Alman sanatçı olan Linneman tarafından yapıldı.

Toplumsal hafızamızda Haydarpaşa Garı, İstanbul kentine, bir yandan Türkiye’nin Batısına ulaşma noktası bir yandan da Türkiye’nin Anadolu topraklarındaki başkenti ile Doğu kentlerine gidiş noktası olarak simgesel bir yere sahiptir. Haydarpaşa Garı hizmete açıldığı tarihten kapandığı tarihe kadar İstanbul’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan İstanbul’a sayısız yolcu, cepheye taşınan askerler, silahlar, mektuplar, göçlere şahitlik yapmış bir dünya mirası bir bina olarak halen İstanbul’un boynunda nadide bir mücevher gibi durmaktadır. Görkemli bir görünüme ve orijinal bir atmosfere sahip olan Haydarpaşa Garı, filmlerde ve edebiyatta ayrılık ve kavuşma sahnelerinin, umut ve özlemlerin değişmez dekoru olmuştur.

Önceki Yazı

NBA’in gözdesiydi, kahveci oldu!

Sonraki Yazı

Kahve felç riskini azaltıyor

Haber son yazılar

Önce kahve sonra spor

Önce kahve sonra spor. İngiliz bilim insanları, bir bardak kahvenin performansı artırdığını ortaya koydu.…

Kahve Ömrü Uzatıyor mu?

Uzmanlar bu soruya yanıt arıyor: Kahve ömrü uzatır mı? Çok yaşamak için ne yapmalıyım diyenlere bilimsel…

Kahve sen çok yaşa !

Kahve araştırmalarına bir yenisi daha eklendi. ABD’de yapılan bir araştırmada, kahvenin kalp damar hastalıkları, tip 2…

error: © 2021 Kahvve.com