Kahve sektöründe terimler 1

09/01/2021

Barista eğitmeni İbrahim Büker kahve sektörünü yakından ilgilendiren konuları Kahvve.com okurları için yazıyor, cevabını aradığınız soruları sizler için yanıtlıyor…

İbrahim Büker – Günden güne gelişen kahve sektöründe tüketicinin de geliştiğini ve bir kültürün oluştuğunu asla inkâr edemeyiz. Peki, gelişirken ve tüketirken neyi, nasıl söyleyeceğimizi veya nasıl aktaracağımızı biliyor muyuz? Örneğin; bir kahve dükkânına gittik ve özel bir demleme istedik. Barista önünüze çekirdek seçimi için paketleri koydu. Ne yapacağız? Asidite yüksek, gövde düşük, yıkanmış vb. şeyler yazıyor ama biz ne anlıyoruz? Cevabı bilmiyorsanız ve merak ediyorsanız yazının devamını okumanızı tavsiye ederim.

Asidite nedir?

Kahve tadım çarkı

Aslında uzun ve detaylı bir tanımı olan “Asidite” kahveden aldığımız tatların ifade ediliş şeklidir. Örneğin; çiçeksi, baharatımsı, meyvemsi tatlar alıyorsanız içtiğiniz kahvenin asiditesi yüksek diyebiliriz. Tam tersi herhangi bir tat alamadıysanız asiditesi düşük diyebiliriz. Bununla ilgili olarak aşağıya bir görsel bırakıyorum kahve içerken size yardımcı olacaktır.

Tadım yaparken tat alamıyorum gibi düşüncelere düşebilirsiniz. Endişelenmeyin zaten bu çok kolay olan bir şey değil yakın zamanda “cupping” başlığı adı altında bir yazı daha paylaşacağım bu konuya orda daha derin değineceğim.

Gövde nedir?

Gövde kısaca ve anlaşılır bir şekilde açıklamak gerekirse kahvenin ağızda hissettirdiği yoğunluk ve ağırlıktır. Örneğin; kahve size su gibi geliyorsa gövdesi düşük, yağ gibi geliyorsa gövdesi yüksek diyebiliriz. Gövdesinin düşük veya yüksek olması bir kahveyi iki segment için de asla iyi veya kötü olarak değerlendirmemize sebep olamaz.

Bu terimleri bilmeniz garson veya baristaya istediğiniz kahveyi tarif ederken size çok yardımcı olacaktır. Siz gövdesi yüksek asiditesi düşük bir kahve seviyorsunuzdur bunu işinin uzmanı, tecrübeli bir baristaya söylediğinizde sizi mutlu edecek bir fincan ortaya çıkarır.

Bol kahveli günleriniz olsun.

İbrahim BÜKER

Barista (SCA Sertifikalı)
A4 Kahve Barista Eğitmeni

Instagram: @aeternus666

error: © 2021 Kahvve.com

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?