Kahve sektöründe terimler 2

12/01/2021

1, 2 ve 3.Nesil Kahvecilik

1.Nesil

Dünyanın kahveyle tanıştığı, yayıldığı dönem diyebiliriz. Kolay ve hızlı tüketilebilen, suda çözünebilen günümüzde hala çok yüksek oranda kullanılan kahvelerdir. Bu kahveler kolay ve hızlı tüketilebilmesi için vakumlu paketlerde uzun ömürlü bir yapı almıştır. Bu yapının oluşabilmesi için ise birçok kimyasal aşamadan geçmiştir. Dolayısıyla bu ürüne kahve demek yerine “kahve aromalı kimyasal içecek” daha doğru olabilir.
(Örnek: marketlerden kolayca ve ucuza alabildiğimiz suda çözünebilen tozlar)

2.Nesil

Hayatımızda olmazsa olmazlar arasına giren bir içecek menüsüdür. Yediden yetmişe bir çok kişinin tatmasa bile isimlerini duyduğu (Americano, Latte, Espresso vb.) içeceklerdir. Makina yardımıyla kimyasal olmayan ve yine çok çabuk üretilebilen kahvelerdir. Çeşidin arttığı, damak zevkimize göre seçim yapabildiğimiz ürünlerdir.
(Örnek: Starbucks, Caffe Nero)

3.Nesil

Benim deyimimle kahveye şarap gibi bakmaktır. Barista mesleğinin ortaya çıktığı ve nitelik kazandığı akımdır. Kahvenin topraktan fincana gelene kadar yaşadığı hikayeyi bilmektir. Kahvenin yetiştiği bölge, rakım, işlenme türü(yıkanmış, naturel vb.),hasat zamanı, yetiştiği çiftlik, kavrulma aşaması, tadım notları, bilimsel kavurma teknikleri ve aşamaları, kahve demlemede kullanılan ekipmanlar, tds değeri, ideal ekstraksiyonu, suyun değerleri, suyun sıcaklığı, filtrelerin çıkan ürüne etkisi gibi daha saymakla bitiremeyeceğim birçok aşamasına önem gösteren ve bunu reçete haline getiren kafelere 3.nesil kahveci diyoruz. Markette bulunan kahvenin her detayını bilen barista tüketiciye istediği, tarif edebildiği her tadı sunabilir. Karşılıklı bilgi paylaşımının yapıldığı ve yeni manuel demleme çeşitlerinin (V60,Chemex,Kalita,Aeropress gibi) kullanıldığı bir akımdır.

Kafelerin çoğaldığı bu son dönemlerde maalesef her işletme içinde bulunduğu akımın gerekliklerini yerine getirmemektedir. Ziyaret ettiğiniz, tadım yaptığınız her kafede eminim ki başka duygularla ayrılıyorsunuz. İçtiğiniz fincan sizi tatmin etmeyebiliyor. Fakat yılmayın keşfetmeye, gezmeye ve araştırmaya devam edin sevgili arkadaşlar çünkü gerçekten işini profesyonel olarak titizlikle yürüten bir çok işletme ve kişiler var.

Siz bilinçlendikçe üreticilerde, işletmelerde kendilerini geliştireceklerdir.

Tutkunuzdan vazgeçmeyim..

Kahveyle kalın..

İbrahim Büker

SCA Sertifikalı Barista
A4 Kahve Barista Eğitmeni

Instagram: @aeternus666

Avatar photo

Kahvve.com farkıyla Türkiye ve dünyadan kahve konusunda özel haberler ve incelemeler... Kahve hakkında aradığınız her şey kahvve.com'da. Tek gündemimiz var: Kahve!

Önceki Yazı

Kahve sektöründe terimler 1

Sonraki Yazı

Dev çikolata markalarına insan hakları ihlal davası

error: © 2021 Kahvve.com

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?