Kahve tiryakilerinin en sık tekrarladığı hataları sizler için derledik.
Kahve dünyasındaki gelişmeleri yakından takip edenler artık kaliteli kahveye eskisinden kolay ulaşabiliyor. Gerek makinalar, gerekse taze kahve çekirdeklerine ulaşmak artık eskisinden daha kolay. Ancak kaliteli kahve için uyulması gereken bazı kurallar olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Kahve dünyasındaki gelişmeleri yakından takip eden kahvve.com ekibi olarak kaliteli kahveye ulaşmanın bazı ipuçlarını yazıyoruz. Geçmiş yazılarımızda bu konudaki faydalı bilgileri bulabilirsiniz.
Bugün de yapılması gerekenlerden çok yapılmaması gerekenleri sıralayacağız. Yani konuya tersten girip doğruyu anlatmaya çalışacağız.
Bu hatalara düşmeyin!
İşte kahve konusunda en sık tekrarlanan 6 hata:
1. İçeceğiniz miktar kadar alın
Eğer gerçek bir kahve tiryakisiyseniz evinizde her zaman size yetecek kadar kahve çekirdekleriniz de vardır. Ancak kavrulmuş kahve çekirdeklerinin diğer doğal ürünler gibi belli bir kullanma süresi vardır. Yani kavrulmuş kahveleri bol miktarda alıp depolamak doğru bir yöntem değildir. Kullanacağınız kadar alın ve uzun süre bekletmemeye özen gösterin. Kavrulmuş kahve çekirdekleri, çekilmiş kahve taneciklerine göre daha uzun ömürlüdür. Yani kahvenizi öğüttükten sonra hemen tüketin. Öğütülmüş kahveyi uzun süre bekletmeyin.
2. Kahveleri buzdolabında saklamak
Bu konu uzun süredir kahve dünyasında tartışılan bir konu. Buzdolabında saklanan kahvelerin daha uzun ömürlü olabileceği konusu uzun yıllar kabul gördü. Günümüzde de pek çok tiryaki kahve çekirdeklerini buzdolabında saklar. Buna bir çeşit alışkanlık diyebiliriz. Ancak buzdolabına giren çekirdekler dolaptan çıkartıldığında hemen tüketilmelidir. Aksi takdirde soğuk çekirdeklerin normal oda ısısıyla karşılaşması sırasında üzerinde oluşan nem bir süre sonra çekirdeklerin içindeki aromayı yok eder. Çekirdeğin ıslanması iyiye işaret değildir. Islanan çekirdeğin yapısı, tadı ve kokusu da değişir. Lafın özeti, kahve çekirdeklerini dolapta saklamayın. Saklıyorsanız çıkardıktan sonra tüketin ya da havayla mümkün olduğu kadar az temas yapmasına özen gösterin.
3. Temizliğe özen gösterin
Yumurta yediğiniz bir tabakta köfte yemeyi denerseniz iki tad birbirine karışır. Kahvede de olay aynıdır. Kahve içtiğiniz bardağı boşaltıp temizlemeden yeni kahveye geçmeyin. Tadını bozarsınız. Kahve tiryakilerinin kahve makinalarını sürekli temiz tutması gerekir. Espresso makinası kullanıyorsanız kabını sürekli temizleyin. Kahvenin gerçek tadına ulaşabilmek için kötü tadlarla karışmasına engel olun.
4. Kaliteli su kullanın
Kahve yapabilmeniz için suya ihtiyacınız var ama herhangi bir suya değil, kaliteli suya. Musluklarınızdan akan su her zaman berrak ve kaliteli olmayabilir. Damacana suları kullanmayı deneyin. Kaliteli su kaliteli kahve demektir.
5. Kaynar suya dikkat
SCAE‘nin standartlarına göre ideal bir kahve için suyun ısısının 92-96 derece olması gerekiyor. Aslında bu dereceyi öğrenmek için termometreye de ihtiyacınız yok. Eğer demleme usulüyle kahve hazırlıyorsanız kaynayan suyu kapattıktan sonra 30 saniye kadar bekleyin. Eğer kaynar suyu doğrudan kahve filtrenize dökerseniz içindeki kahvenin aromatik kokusunun fazla ısıdan dolayı kaybolma riski oluşabilir. Bu yüzden kaynamış suyu kullanmadan önce bir süre bekleyin.
6. Kahvede fazla su kullanmayın
Aslında bu madde sizin kahve tarzınızla doğrudan ilgilidir. Yani kahveyi az sulu, sütlü, ya da çok sulu sevenlerden olabilirsiniz. Ancak fazla suyun kahvenin tadını da bozduğunu unutmayın. Gerçek kahve tadı az suyla yapıldığında ortaya çıkar, kahveye su eklendikçe tadı da yavaş yavaş yumuşar ve bir süre sonra da kaybolur.
Kahve tiryakilerinin
Lezzetli kahve, tiryaki, kahve önerileri, kaliteli kahve,Kahve tiryakilerinin