Kahve üretimi: Kahve üretilen ülkeler hangileridir?

Kahve üretimi yapan ülkeler, bu ülkelerde yetişen genel ve bazı bilinen yöresel kahve çeşitleri hakkında bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz. Kahve üretimi, dünya çapında yaklaşık 70 ülkede yapılmaktadır. Kahve üretilenülkelerin birçoğunun farklı bölgelerinde farklı tipte kahveler bulunur. Kahve ticareti, genelde 60 kilogramlık torbalar içinde satışa sunularak gerçekleştirilir.

Kahve üretilen ülkeler hangileridir?

Kahve üretimi, en çok kahve üreten

Kahve üretimi, 17. yüzyılın sonlarına kadar sadece Yemen’de yapılırdı. Kahve tüketiminin yaygınlaşması üzerine kahvenin üretim alanları genişlemiştir. Önce Seylan’da (Sri Lanka), sonraki yıllarda Cava Adası (1696), Surinam (1718), Martinik (1723), Brezilya (1727), Jamaika (1730), Küba (1779), Venezüella (1784), Meksika (1790) ve Kolombiya’ da (18. yy sonları) kahve ziraatına başlanmıştır.

Kahve üretiminin zirvesinde bugün, bu işe çok sonraları başlayan Brezilya vardır. Brezilya’yı sırasıyla Kolombiya ve Endonezya takip etmektedir. Kahve üreten diğer önemli ülkeler ise Meksika, Fildişi Kıyısı, Etiyopya, Uganda ve Guatemala’dır. Bir zamanlar kahve üretimini elinde tutan Yemen, günümüzde ilk onda bile yer almamaktadır.

Kahve üretimi ve kahvenin ekosisteme katkısı

Ormanların tahrip olması ve çoraklaşma, tropik bölgelerde karşılaşılan en büyük çevre sorunlarından biridir. Bunu önlemek için kahve, limon, portakal gibi hızlı büyüyen ağaçların ekimine öncelik verilmesi gerekir.

Özellikle kahve ağaçlarının; kurak mevsim sonrası çiçek açtıktan sonra döktükleri yapraklar, toprağın verimini artıran pek çok kimyasal ve mineral içerir. Bu doğal gübre toprağın verimini artırıcı etkiye sahiptir. Kahve ağaçlarının ve yanlarında yetişen gölge yapıcı ve rüzgâr kesici diğer ağaçların döktükleri yaprakların oranı, bu yaprakların toprağa gübre olarak karışma ve tekrar ağaçlar tarafından emilme hızı diğer tüm tropikal bitkilere göre çok daha fazladır.

Öte yandan kahve plantasyonları boyunca, gölge yapmaları için yetiştirilen selvi ve çam ağaçları gelişigüzel ağaç kesimi nedeniyle yerlerinden olan çeşitli kuş türlerine de yuva olmaktadır.

Yoğun ve şiddetli tropik yağmurların görüldüğü dönemlerde kahve ağaçlarından dökülen yapraklar toprağın üstünde güçlü bir koruyucu tabaka oluşturarak erozyonu önler. Kuru dönemlerde ise, bu yaprak örtüsü toprağın nemli kalmasını sağlayarak tüm ağaç türlerinin beslenmesi için uygun bir ortam oluşturur.

Önceki Yazı

İstanbul’un kaybolan mekanları: Cafe Flamme

Sonraki Yazı

Damarlarınızı kahveyle temizleyin

Haber son yazılar

Kahve sen çok yaşa !

Kahve araştırmalarına bir yenisi daha eklendi. ABD’de yapılan bir araştırmada, kahvenin kalp damar hastalıkları, tip 2…

error: © 2021 Kahvve.com