Kahve ve şarap! İki farklı tad, iki benzer üretim

Kahve ve şarap tad olarak değil ama üretim yöntemleri açısından benzerlikler içeriyor

Şarap, içinde pekçok unsur barındıran, tadımı ve sunumuyla farklı kimliklere bürünebilen bir içecektir. Son zamanlara kadar tahtına rakip olmayan bu sihirli sıvı artık bir başka büyüleyici içecekle yarışıyor. Tahmin ettiğiniz gibi şarabın tahtını kahve sarsıyor. Kahvenin yükselen imajına “sudan sonra en çok tüketilen içki” gerçeği de eklendiğinde şarapla arasındaki bazı benzer yöntemler de ister istemez dikkat çekiyor.

Uzmanlık gerektiren yetiştirme teknikleri

Kahve ve şarap! İki farklı tad, iki benzer üretim 2

Bugünlerde iyi bir kahveyi belirleyen etkenler en az kaliteli bir şarabın özellikleri kadar karmaşık ve uzmanlık gerektiren bir alan. Bu iki içecek ilk bakışta birbirine zıt iki farklı karakter gibi görünse de aslında benzer pekçok özelliği var. Tadı ve işlevi farklı olsa da yetiştirme teknikleri, toplama yöntemleri, sunumu ve tadımı birbirine benziyor.

Kahve de şarap gibi bir bitkinin verdiği meyvelerden oluşuyor. Üzümün tadını hemen alma imkanımız olsa da kahvenin gerçek tadına ulaşabilmemiz için belirli aşamalardan geçmesini beklmemiz gerekiyor.

Kahve bitkisinin meyveleri kırmızı renkli çekirdekleridir, tıpkı bazı üzüm çeşitlerinde olduğu gibi. Uzun işlemlerden sonra kavrulma aşamasına gelir. Bu süreç kahvenin tadını belirleyen en önemli etkenlerdendir. Bağlardan toplanan üzüm de bardağa gelmeden önce çok farklı yöntemlerden geçer. Bunlar şarabın kalitesini belirleyen en önemli unsurlardır.

Farklı yöntemlerle farklı tadlar

Kahve ve şarap! İki farklı tad, iki benzer üretim 3

Şarap gibi kahvenin yetiştiği toprağın özellikleri de önemlidir. Toprağın bulunduğu coğrafi konum her iki bitkinin kalitesini belirler. Kahveyi yetiştiren çiftçiler gibi üzüm bağlarında çalışanlar da ürünlerini yakından tanır. Hasat zamanının çok iyi belirlenmesi gerekir. Her iki ürünün kalitesi toplandığı zamana göre değişir.

Kenya’da üretilen kahve o yörenin tadını ve lezzetini barındırır, serttir. Bu tadın oluşmasına toprağın kalitesi, iklimin özellikleri kadar toplama ve kurutma yöntemleri de etki eder. Örneğin Güney Amerika’dan gelen kahvenin tadı Kenya kahvesine benzemez. Biraz daha yumuşak ve içinde farklı aromalar barındıran bir lezzeti vardır. Yüksek rakımlı yerlerden toplanır ve o bölgelerin kendine özgü bitki yapısını, kokusunu ve florasını kahve taneciklerinde taşır.

Şarap için de aynı etkenler sözkonusudur. Fransız şarabı Kaliforniya şarabına göre farklı bir tada sahiptir. Bu lezzeti belirleyen en önemli etken de iklim ve toprağın özellikleridir. Serin iklimlerden gelen şarap sıcak bölgeler göre daha hafif ama biraz daha asit içerir. Aynı türün farklı iklimlerde verdiği lezzet değişkendir.

Kahve ve şarap tadımı da birbirine benzer. Bu işin uzmanları her iki tad için benzer terimleri kullanır. Test denemeleri yapılırken de birbirine yakın yöntemler uygulanır. Önce bardakta çalkalanır, aroması koklanır ve br yudum alınıp tadına bakılır.

Şarap ve kahve ilk bakışta iki farklı içecek gibi görünse de dikkatle incelendiğinde benzerlikleri şaşırtıcıdır.

 

error: © 2021 Kahvve.com