Kahvenin uzun yolculuğu ve bu yolculuğun Eminönü durağı

Kahvenin uzun yolculuğu

Süleyman Boyoğlu – Narin bir bitki olan kahve, Brezilya, Kolombiya, Güney Amerika, Etiyopya, Yemen, Hindistan, Endonezya, Vietnam gibi tropikal kuşağındaki ülkelerde yetişir. Ülkemizde ise yetişmemektedir.

Türkiye, kahveyi çekirdek olarak bildiğimiz gibi en çok Yemen’den değil de daha ziyade Brezilya, Hollanda, Hindistan ve İsviçre olmak üzere 70’e yakın ülkeden ithal etmektedir. Her yıl milyon dolarlar ödeyerek ithal ettiğimiz yeşil kahve çekirdeklerini, ünlü kahvecilerimiz kendilerine has yöntemlerle kavurarak ve değirmenlerinde öğüterek, paketleyip müşterilerine sunarlar. Sadece ülkemizdeki müşterilerine mi? Tabi ki hayır! Yurt dışına da gönderiyorlar; hem de işleyerek… İşte bu işleme ve pişirme yöntemi meşhur Türk Kahvesi‘nin dünyada tanınmasına vesile oluyor.

Türk Kahvesi’nin dünyada tanınmasına katkısı olan kahvecilerimiz arasında Eminönü’ndeki Kurukahveci Mehmet Efendi’yi, Nuri Toplar’ı, İhsan Efendi’yi sayabiliriz. Tabi bu tanıtıma en büyük katkıyı sunanların başında kahve pişiricilerinin geldiğini de unutmamak lazım. Maharetli elleriyle ya ocakta, ya külde ya da közde pişirirler. Bu pişirme yöntemlerinden en makbulü “közde” olanıdır. Hele pişen kahve bir de köpüklü ve yanında da “Türk Lokumu” olursa, değmeyin keyfine…

Kahvenin uzun yolculuğu

Kahve konusunda fazla ahkâm kesmek istemiyorum. Çünkü çok bildiğim ve çok sevdiğim bir içecek değil. Sadece ocakta ya da közde pişerken kokusuna bayılırım. Bugün Eminönü’nde Mısır Çarşısı yanından geçerken karşılaştığım bir manzaradan yola çıkarak, bu yazıyı kaleme aldım. Gördüğüm; birilerinin çek çek arabalarla meydana getirdikleri kahve çuvallarını, arabadan emekçi hamallarımızın sırtlarına yüklemeleri dikkatimi çekti.

Üç kare fotoğraf çektim. Asıl amacım bu fotoğrafları çekmek ve yayınlamaktı. Kahve konusunda uzman olan arkadaşımla bir karesini paylaştım. “Neden bununla ilgili bir şeyler yazmıyorsun?” demesi üzerine internetteki yazılardan da faydalanarak bu satırları karaladım.

Tüm kahve severlere selamlar ve afiyetler olsun…

Yazı ve Fotoğraflar: Süleyman Boyoğlu

Konu: Kahvenin uzun yolculuğu

Önceki Yazı

Sarayın kahve makinesi

Sonraki Yazı

Coffex İstanbul Kahve Endüstrisi Fuarı 25 Nisan’da

Kahverengi Yazılar son yazılar

Bir Kahve Bir Kitap

İstanbul'un kuytu bir köşesinde, sessiz bir kafenin keyif veren ortamında bir kitabın ilk sayfalarını çevirirken bunları…

error: © 2021 Kahvve.com