Kahveye ihtiyacım var! Uyanmam gerek

Amerika’nın Sesi’nden Maia Pujara kahve ihtiyacı ve kafeinin insan vucuduna etkisiyle ilgili bir haber hazırladı. İçinde oldukça ilginç bilgiler var! Özellikle kafeinin beyne etkisi konusu… İşte o haber:

Maia Pujara – Amerika’nın Sesi

Kafeinin enerji verdiği yadsınamaz. Bazılarımız sabah kahve içinceye kadar tam olarak uyanamadıklarını bile söyler. Araştırmacılar, kafeinin bize bu enerjiyi nasıl verdiğini araştırıyor.

Saat erken ama müşteriler çoktan bu espresso barının önünde sıraya girmiş ve güne başlamak için kahvelerini bekliyor.

Bir müşteri, “Kahveye ihtiyacım var. Uyanmam gerek,” diyerek neden sırada beklediğini anlatıyor.

İçtiğimiz ister kahve, ister meşrubat ister bir enerji içeceği olsun, çoğumuz uyanmak için kafeine güveniyoruz.

Peki enerji için almamız gereken miktar ne kadar?

Nörolog Nora Volkow, araştırmalarını beynin farklı uyuşturucu maddelerden nasıl etkilendiğini öğrenmeye adamış bir biliminsanı ve son zamanlarda kafeini inceliyor.

Volkow, “Kafein kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlıyor. Özellikle uykusuz olduğumuzda ya da gece geç çalıştığımızda. Konsantrasyonumuzu arttırıyor ve aslında bunu nasıl yaptığını tam olarak bilmiyoruz” diyor.

Kafein takıntımızı anlamak isteyen Volkow, gönüllü katılımcılara kafein hapı içirmiş. Tabletler, 2-3 fincan kahvenin içerdiği kadar kafein içeriyor.

kahve ihtiyacı

Volkow ve ekibi, beyin tomografisiyle, kafeinin beyne etkisini incelemiş.

Bazı uyuşturucular gibi kafein de beyindeki dopaminin doğal çalışmasını hızlandırıyor.

Eroin ve kokain de dopamin salınımını arttırarak bağımlılığa yol açabiliyor. Ancak kafein biraz farklı. Dopaminin birleşebileceği reseptörlerin sayısını arttırarak daha canlı ve dikkatli olmamızı sağlıyor. Ancak beyne etkisi bu uyuşturucular kadar güçlü değil.

Volkow, “İşin gerçeği, kafein diğer uyuşturucularda gördüğümüz zorlayıcı davranış biçimlerine neden olmuyor. Bu korkunç sonuçlara yolaçmadığı için kafein tam olarak bağımlılık yaratmıyor diyebiliriz,” diyor.

Yani işin güzel tarafı, istediğiniz zaman, çok fazla yan etki yaşamadan kahve içmeyi bırakabilirsiniz. Ama sabahları sizi canlandıracak bir şey istiyorsanız, bırakmamayı da seçebilirsiniz.

Haberin orjinalini burada bulabilirsiniz.

kahve ihtiyacı

Önceki Yazı

Espresso makinası alırken nelere dikkat etmeli?

Sonraki Yazı

Kahve hakkında bilinmesi gerekenler…

Haber son yazılar

Kenya Kahve Rehberi

Kenya kahve rehberi ile Kenya Kahvesi hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz. Kahvve.com okurları için özel olarak…

Kahvehane ahalisinin derdi bitmez

Sait Faik Abasıyanık, 1948 tarihli Yedigün dergisinde İstanbul kahvehanelerinden şöyle bahseder: “…Soğuk, temiz, beyaz mermerli, ince…

Kahire’nin kahveleri

İngiliz gazeteci – foto muhabiri Stuart Freedman’ın Kahire’ye yaptığı yolculuktan geriye harike fotoğraflar kaldı. Kahvenin Mısır halkının…

Kahvenin göze faydaları

Portekiz’deki Coimbra Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bir araştırma, düzenli olarak her gün bir fincan kahve içmenin göz sağlığını…

error: © 2021 Kahvve.com