Ruhunu arayan bir şehrin peşinde…
“Yerle gök arasında senin ve benim bilmediğim çok şey var” demiş Shakespeare ve bu söz Zuhal Floria‘yı sorularına cevap bulmak için uzun bir yolculuğa çıkarmış…
“Bir Kitap Bir Kahve” bölümümüzde bugün Zuhal Floria‘yı ve yeni kitabı Sora Sora Beyoğlu‘nu tanıyacağız…
Zuhal Floria, Beyoğlu’na aşık bir İstanbullu. Bu sevda yıllar içinde bir tutkuya dönüşüyor. Beyoğlu’nun artık çoktan unutulmuş mekanlarının ve yaşanmış hayat hikayelerinin peşine düşüyor. Kimi zaman İstiklal Caddesi’nde yürüyor, fırsat buldukça Kuledibi’ne uğruyor, Karaköy’de soluklanmadan evine dönmüyor. Tanıştığı kişiler, sohbet ettiği esnaf, karşısına çıkan bir bina, pasajlar, lokantalar, çektiği fotoğraflar önce kalbinde yer ediyor ardından topladığı bütün hikayeleri Instagram’da @banabiyersoyle hesabından takipçileriyle paylaşıyor.
39 kişinin penceresinden Beyoğlu…
Yıllardır İstanbul sokaklarını gezen, Beyoğlu’ndan asla vazgeçmeyen Zuhal Floria’nın E Yayınları‘ndan çıkan kitabı Sora Sora Beyoğlu, 2018’den 2021’e kadar yaptığı yüzlerce röportaj arasında seçilmiş 39 söyleşiden oluşuyor.
Beyoğlu’nun kaybolan kültürü, dünü, bugünü ve yarına dair beklentilere yer verilen kitapta, Beyoğlu’nda yaşayan veya hayat yolculukları bu semtte kesişen isimler, tanıdıkları Beyoğlu’nu okurlara hatırlatıyor.
Yeni bakışlar, yeni sesler, yeni kokular…
Kitapta, Beyoğlu’nun son yıllarda yaşadığı değişimi okurken kendi anılarınızı da hatırlayacaksınız. Ne zaman nerede karşınıza çıkacağını kestiremediğiniz sürprizler merak duygunuzun fitilini ateşleyecek. Peşine düştüğünüz hikayeler bambaşka hayatların kapılarını aralayacak. Yürüdüğünüz sokaklara, önünden geçerken dikkatinizi çekmeyen binalara, gözden uzak dükkanlara farklı gözle bakacaksınız.
Tarih sahnesindeki yerini asırlardır koruyabilen bu şehri tanımanın en iyi yolu hatıralarını ve hikayelerini bilmektir.
Kitabın sayfalarını çevirirken kendinizi Beyoğlu’nun kaldırımlarında bulacak, bazı anılara kulak misafiri olacaksınız. Merakınızı gidermek için gerçek hayat hikayelerine ortak olacaksınız. Bu şehirde yaşamanın belki de en büyük mükafatını bu şekilde kazanacak, İstanbul’un gerçek tadına varacaksınız.
Neden Sora Sora Beyoğlu?
Zuhal Floria, Beyoğlu söyleşilerine 2018 yılında başlıyor. O günlerde Beyoğlu’nda yaşanan büyük değişimden olumsuz etkilenip Beyoğlu’nu “içine düştüğü acınası durumundan” kurtarmak için kendince bir şeyler yapması gerektiğine karar veriyor. Anılarının en güzel yerine oturan Beyoğlu’na borcunu bir şekilde ödemesi gerektiğini belirten Zuhal Floria şunları diyor:
“Sahip olduğum güç, fikirlerim ve kalemimdi. Sosyal medyada düşüncelerimi yazabilir, belki ters giden şeyleri değiştirebilirdim. Yapmam gereken tek şey harekete geçmekti ve ben 2018’de, bu duygularla Beyoğlu’nu Instagram’da @banabiyersoyle adıyla anlatmaya başladım. Her gün mesaiye gider gibi Beyoğlu’na çıkıp yaşadıklarımı sosyal medyada paylaşmaya başladım.”
Geçen zaman içinde yüzlerce kişiyle söyleşi yapan Zuhal Floria, bu söyleşilerin geleceğe kalıcı bir mirasa dönüşmesi için çalışmalarını bir kitapta toplamaya karar veriyor ve Sora Sora Beyoğlu kitabının ilk çalışmaları böyle başlıyor.
İz bırakan Beyoğlu anıları…
Zuhal Floria’nın Sora Sora Beyoğlu kitabı, birbirinden ilginç yaşamlara ve hikayelere ışık tutuyor. Her isim bizi farklı bir hayata çekiyor. Başkalarının anıları zaman zaman kendi geçmişimizi aydınlatıyor.
Sora Sora Beyoğlu kitabında 39 söyleşiye yer verilmiş. Bu kişilerin hayatında iz bırakan Beyoğlu anıları, kitap sayfalarıyla sınırlı kalsa da merak edenler, anlatılan her hikâyenin peşine düşebilir, kısa bir araştırmadan sonra farklı dünyaların kapılarını aralayabilir…
Kitapta kimler var
- Hacer Sayman (Sanat Galerisi Sahibi
- Mete Göktuğ (Yüksek Mimar)
- Albert Sapan (İşletmeci)
- Adil Sözer (Emekli)
- Meri Çevik Simyonidis (Yazar, İşletmeci)
- Rinaldo Marmara (Tarih Araştırmacısı, Yazar)
- Paul Yves Georges (Okul Müdürü – İstanbul Saint-Joseph Lisesi)
- Nurhan Acun (İç Mimar, Takı Sanatçısı)
- Ersin Alok (Fotoğraf Sanatçısı, Belgesel Film Yapımcısı ve Yönetmeni, Dağcı, Yazar)
- Halil Bingöl (Sahaf)
- Kemal – Selma İnsel (Ekonomist – Kent Fotoğrafçısı)
- Haydar Bükülmez (Usta, Yönetici)
- Dimitri (Vafiadis) Daravanoğlu (Elektrik Mühendisi, Blogger)
- Çağkan Kiryako (Yönetici)
- Feridun İzzet Dörtler (Esnaf)
- Ahmet Mekin (Oyuncu)
- Sevinç Ağaçbüken (Sokak Satıcısı)
- Nihal Palamar Alphan (Emekli Bankacı)
- Takuhi Tovmasyan (Yazar)
- Tarık Tolunay (Kentçizer)
- Hakan Kabasakal (Toplayıcı Dalgıç, Yazar)
- Mustafa Mutlu (Gazeteci Yazar)
- Lalehan Utkan (Kent Rehberi)
- Özer Biber (Esnaf, Müteahhit)
- Cevat Mandacı (Esnaf)
- Zeburi Katamadze (Restoratör)
- Adil Direk (Belediyenin Peyzaj ve Temizlik Görevlisi)
- Nurhan Büyükkaya (Dekoratör)
- Erdem-Kevser Topsakal (Müzisyen, Reklam Yazarı, İçerik Üreticisi ve Moda Tasarımcısı)
- Gafur Uzuner (Oyuncu, Ressam)
- Durmuş Çakır (Sokak Satıcısı)
- Hakan Atala (Plakçı)
- Engin Ulus (Coğrafya Öğretmeni)
- Celalettin Benli (Ismarlama Gömlek Ustası)
- Hakan Mithat Berk (Lüks Emlak Danışmanı)
- Yunus Tonkuş (Heykeltıraş)
- Leyla Celalyan (Yönetici)
- Konstantinos Doğan (Doktor Asistanı)
- Remzi Gökdağ (Gazeteci, Yazar)
Kitap hakkında detaylı bilgi için
Instagram: @banabiyersoyle
Blog: banabiyersoyle.com
E-mail: [email protected]