Köpüklü Türk kahvesi makinesiyle kahve keyfi…

22/01/2021

Son yıllarda hayatınıza giren kahve makinelerini şimdilik bir kenara bırakın çünkü size yeni bir kahve makinesini tanıtmak istiyoruz. Adı Köpüklü

Evet, tahmin ettiğiniz gibi bir Türk kahvesi makinesinden bahsediyoruz. Ancak bu makine mutfağınızda kullandığınız türden değil.

Evinizde zaten Türk kahvesini makine ya da cezveyle hazırlayıp doya doya içiyorsunuz ama ya dışardayken… Türk Kahvesi içmek için kafeleri ziyaret etmeniz, sipariş verip beklemeniz gerekiyor. Zamanınız varsa bütün bu adımlar keyifli olabilir ancak zamanla yarışıyorsanız Türk kahvesi ihtiyacınızı sürekli ertelemeniz gerekebilir. Köpüklü bu aşamada devreye giriyor, işi hızlandırıp kolaylaştırıyor ve Türk Kahvesini bulunduğunuz ortamda çok kısa bir sürede size sunuyor. Hem de kahvenizi özel hazırlanmış taze kahve çekirdeklerinden çekip taze kahve kokusu eşliğinde…

Köpüklü kahve hem de her yerde…

Bir grup mühendisin bir araya gelip ürettiği Köpüklü Türk Kahvesi Makinesi şu anda İstanbul’un bazı işyerlerinde ve benzin istasyonlarında hizmet veriyor. Yakında pek çok yerde karşınıza çıkabilir, Türk kahvesi hayranlarının kahve ihtiyacını giderebilir…

Tübitak’ın teknogirişim sermaye desteği ile başlayan, 5 yıllık geliştirme ve üretim süreçlerinin ardından kahve severlerin hizmetine sunulan Köpüklü, insansız Türk kahvesi dükkanlarını Türkiye’nin her yeride yaygınlaştırmayı planlıyor.

Nasıl çalışıyor?

Köpüklü, kahveyi çekirdekten anlık öğüterek pişiriyor. Hazırlama ve pişirme süreci insandan bağımsız devam ediyor. Bu aşamada, farklı sensörlerin hassas ölçümleriyle beslenen bir algoritma devreye giriyor ve her seferinde tekrar edilir bir lezzete kolayca ulaşılabiliyor. Bütün bu aşamalar özel yazılımla merkezden izlenebiliyor. Böylece sıkça yaşadığımız “Servis Dışı” uyarılarının da önüne geçiliyor. Arıza halinde ya uzaktan kumanda devreye giriyor ya da servis gönderilip kusur gideriliyor.

Köpüklü’yü üreten mühendisler en az tasarım ve işletim kadar kahvenin kalitesine de önem veriyor çünkü her biri uzun yıllar kahvenin peşinden giden gerçek kahve severler…

Yapılan makine ne kadar kusursuz olursa olsun, içinde kaliteli kahve çekirdeği bulundurmuyorsa alınacak sonucun başarılı olamayacağının farkında olan üretim ekibi, Köpüklü’de kullanılacak çekirdekleri de kendileri temin ediyor.

Amaç her fincanda aynı lezzeti sunmak, Türk kahvesinin doyumsuz lezzetini kitlelere en hızlı biçimde ulaştırmak.

Hedef, dünya kahve piyasası

Şu anda İstanbul’un önde gelen kurumlarında, fabrikalarda ve benzin istasyonlarında hizmet vermeye başlayan ve yüksek müşteri beğenisiyle karşılanan Köpüklü; yılın ilk yarısına kadar üniversiteler, plazalar, hastaneler ve halka açık diğer alanlarda hizmet ağını genişletmeyi planlıyor.

Köpüklü’yü 2014 yılından bu yana planlayıp kullanıma sunan ve şirketin de kurucu ortağı olan Onur Çotur’a, Köpüklü ile ilgili bazı sorular yönelttik. Eksik kalan sorularımız olduysa üzülmeyin Onur Bey’e Köpüklü’nün internet adresinden ulaşabilir aklınızdaki soruları sorup yorum ve görüşlerinizi kendisine iletebilirsiniz.

2021’in ikinci yarısı için Ortadoğu’da ve Avrupa’da açılmayı hedefleyen Köpüklü’ye bir Türk kahvesi tutkunu olarak başarı diliyoruz.

Yolunuz açık, kahveniz bol olsun…

Köpüklü hakkında merak ettiklerimizi şirketin kurucu ortağı Onur Çotur yanıtladı…

Köpüklü’yü kısaca anlatır mısınız? Köpüklü ile ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?

Köpüklü ile kahve severlere zahmetsiz bir şekilde ulaşabilecekleri, taptaze bir Türk kahvesi hizmeti sunuyoruz. Bir diğer şekliyle “insansız Türk kahvesi dükkanları” kuruyoruz.

Köpüklü, kahveyi çekirdekten anlık olarak öğütür, cezvede pişirir ve tek kullanımlık bardakta servisini yapar. Bu sayede Köpüklü, Türk kahvesi hazırlama ve servisinde insan temasını ortadan kaldırmakta; taze Türk kahvesini her yerde erişilebilir kılmaktadır. Köpüklü ile Türk kahvesi hazırlama süreci mutfak dışına çıkıyor; işyerleri, ofisler, fabrikalar, hastaneler, akaryakıt istasyonları, havalimanları, metro istasyonları, vapur iskeleleri gibi günlük hayatın her noktasında Türk kahvesi hizmeti verebilmektedir.

Neden böyle bir ihtiyacın olduğunu düşündünüz?

Türk kahvesi dünyada bilinen en eski kahve pişirme yöntemidir. 16.yy’da Avrupa’da da yaygın bir şekilde tüketilmiştir. Ancak espresso makinesinin icat edilmesi ve bunu takip eden pek çok inovasyon dünyada diğer tip kahvelerin yaygınlaşmasını kolaylaştırmıştır.

Türk kahvesinin yaygınlaşabilmesinin önündeki en büyük engellerden birisinin makineleşmenin eksikliği olduğunun altı pek çok yerde çizilmektedir. Türk kahvesi gerek kahve tanesinin küçüklüğü, gerek demleme yönteminin farklılığı ile diğer tüm kahve çeşitlerinden ayrılır. Hazırlamasını bilmeyen kişiler tarafından hazırlanması kolay değildir. Küçük ev aletleri kategorisindeki Türk kahvesi makineleri daha çok ev kullanımına yönelik olup; tam anlamıyla otonom olmadıkları için kullanımları gündelik hayatın içine kolaylıkla adapte edilememektedir.

Bir diğer konu da tüm diğer kahve türlerini anlık çekirdekten öğüterek tüketmemize, kahvenin bu şekilde tazeliğinin daha yüksek olduğunu bilmemize rağmen, Türk kahvesi için makinelere entegre bir değirmenin olmaması günümüzün taze kahve arayan kahve severlerinin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Köpüklü ile günümüz teknolojisini kullanarak; pratik ve hijyenik şekilde nitelikli Türk kahvesine erişim imkanı sunarak günümüzün mobil hayatlarının içerisine entegre etmek için bu yola çıktık.

Köpüklü fikri ne zaman ortaya çıktı?

Köpüklü, 2014 yılında Onur Çotur liderliğinde, Türk Kahvesi deneyimini günümüz ihtiyaçları çerçevesinde yeniden tasarlayarak, bize özgü bu geleneği tüm dünyaya ve geleceğe taşıma vizyonuyla yola çıkmıştır. Makine, elektronik ve yazılım konularında uzun yıllardır tecrübe sahibi 9 kişilik bir ekiple faaliyetlerini sürdürmektedir.

Köpüklü’nün geliştirilmesi ne kadar sürdü?

Köpüklü, 5 yılı aşkın geliştirme ve üretim süreçlerinin ardından; Aralık 2020’den itibaren Türk kahvesi severlerle buluşmaya başladı.

Bilinen tüm diğer kahve tipleri (americano, filtre kahve, cappucino) için makineleşme süreci son 50-60 yıla dayanmaktadır. Dolayısıyla bu tip kahve makinelerinin geliştirilebilmesi için birikmiş bir bilgi birikimi, ara teknolojiler ve endüstri fazlasıyla mevcuttur. Ancak Türk kahvesinin makineleşmesindeki gelişmeler ağırlıklı olarak son 10 yıla dayanmakta ve Türk kahvesi hazırlamanın sınırlı bir bölümüne odaklanmaktadır. Köpüklü için bu 5 yıllık geliştirme süreci içerisinde pek çok mekanik ve elektronik ürün/sistemlerin özel olarak tasarlanıp üretilmesi gerekmiştir. Bu ürün ve sistemler ile ilgili halihazırda 2 patent başvurusu yapılmış olup, 4 ayrı başlık için de başvuru hazırlığı devam etmektedir.

Benzer çözümlerden nasıl ayrışıyorsunuz?

Sunduğumuz hizmet ile bir yenilik getiriyoruz. Köpüklü ile biz makine değil, bir Türk kahvesi hizmeti sunuyoruz. Çünkü lezzetin en önemli bileşenlerinden birisi kullanılan çekirdek. Biz her fincanda aynı lezzeti verebilmek için çekirdeği, otonom hazırlama ve pişirme sürecini ve makinelerin servisini içeren uçtan uca bir Türk kahvesi hizmeti sunuyoruz.

Makine olarak başka bir yenilik getiriyoruz. Köpüklü, entegre değirmeni ve otonom kahve hazırlama süreci ile diğer ev tipi makinelerinden ayrışmakta, Türk kahvesi hazırlama süreçlerini otonom hale getirmektedir. Köpüklü gerekli tüm malzemeyi ve suyu kendi içinde depolandığından Türk kahvesini mutfaktan bağımsız hale getiren, kredi kartı ve madeni para ile ödeme kabul eden bir satış makinesidir.

Biz Köpüklü’yü endüstrinin son yıllardaki trendi Endüstri 4.0’dan yola çıkarak Türk Kahvesi 4.0 olarak tanımlıyoruz. Tüm kahve hazırlama süreçleri, malzeme miktarı ve olası arızalar geliştirdiğimiz IoT yazılımı ile uzaktan izlenebilmektedir. Olası bir arıza halinde arızanın tipine göre mümkünse uzaktan; bunun mümkün olmadığı durumlarda da en hızlı şekilde yerinde servis mümkün olmaktadır.

Tüm bu özellikleri Köpüklü’yü diğer makine ve Türk kahvesi hizmetlerinden farklılaştırmaktadır.

Kullandığınız çekirdekle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Pek çok farklı çeşit çekirdek ve kavurma yöntemi ile denemeler yaptık. Şimdilik en beğenilen sonuçları odun ateşinde orta seviyede kavrulmuş Güney Amerika çekirdeklerinden elde ettik. Çekirdek ve kavurma yöntemi de aynı makine ve yazılım geliştirme süreçlerinde olduğu gibi sürekli daha iyisini bulmak için çalıştığımız bir diğer konu.

Nasıl çalışıyorsunuz? Köpüklü’yü nerelerde deneyimleyebiliriz?

Köpüklü’yü hedef noktalara ücretsiz yerleştirerek; kahve başına gelir elde ediyoruz. Köpüklü’nün yatırımı ve işletmesi bizim tarafımızdan yapılıyor. Uzaktan izleme sistemi ile makinelerin hem malzeme miktarlarını kontrol ediyor hem de arıza durumlarını takip ederek gerekli aksiyonları hızlı bir şekilde alabiliyoruz.

İstanbul’un önde gelen kurumlarında, fabrikalarda ve benzin istasyonlarında hizmet vermeye başlayan ve yüksek müşteri beğenisiyle karşılanan Köpüklü; 2021’in ilk yarısında ise üniversiteler, plazalar, hastaneler ve halka açık diğer alanlarda (vapur iskeleleri, metro istasyonları, havalimanları vb) hizmet ağını genişletmeyi planlamaktadır.

Hedefleriniz, planlarınız neler?

Köpüklü’yü sürekli geliştirmeye devam ediyoruz. Diğer kahve makinelerinin 50 yıldan fazla bir geçmişi olduğunu düşünürsek Türk kahvesi üzerine alınması gereken çok yol olduğunu biliyoruz. Hedefimiz içilen kahve severlere her fincanda en lezzetli Türk kahvesi deneyimini yaşatmak.

Bunun dışında önümüzdeki dönemde ödeme yöntemlerinin çeşitlendirilmesi ve kahve severlerin deneyimlerini daha da kolaylaştırmak için akıllı telefon uygulaması geliştirilmesi yönünde çalışmalarımız devam etmektedir.

Aralık ayından itibaren Köpüklü’yü İstanbul’un önde gelen kurumlarına yerleştirmeye başladık. İstanbul ve çevresinde 2 yılda 1000 Köpüklü ile servis vermeyi hedefliyoruz. 2021’in ikinci yarısı için Ortadoğu ve Avrupa’da PoC çalışmaları için görüşmelerimiz devam etmektedir.

Kahvenin pişirilerek bir içecek haline getirilmesi ilk defa bu topraklardan çıkmasına rağmen; Türk kahvesinin dünya üzerindeki bilinirliği ve tüketimi, makineleşmenin eksikliğinden dolayı geride kalmıştır. Öte yandan, Türk kahvesinin varlığı; özellikle son 10 yılda mobil hayatın içine daha iyi entegre olabilmiş diğer kahve çeşitlerinin tehdidi altındadır. Köpüklü, teknolojiyi iyi kullanarak; nitelikli Türk kahvesine en pratik ve hijyenik şekilde erişim imkanı sunarak Türk kahvesini dünya kahve liginde üst sıralara taşımayı hedeflemektedir.

Onur Çotur
Köpüklü Türk Kahve Makinesi Kurucu Ortağı
kopuklu.com.tr

Köpüklü, Köpüklü Türk Kahvesi, Köpüklü Türk Kahve Makinesi, Kahve Makinesi, Taze Türk Kahvesi, Pratik Kahve Makinesi, Hijyen Türk Kahve Makinesi, Tam otomatik kahve makinesi, Onur Çotur, Türk kahvesi deneyimi, kopuklu.com.tr

Önceki Yazı

“Fallingwater” kahve makinelerine ilham kaynağı oldu

Sonraki Yazı

Espresso makinelerinin tarihi! Nerede ve nasıl icat edildi?

error: © 2021 Kahvve.com

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?