SUAT TAŞPINAR – Seattle’a yolu düşen kahve dostunun ilk Starbucks kafesine gitmemesi, Paris’e giden turistin Eyfel kulesini görmemesine benzer.
O kafeden bir kahve içmemek, hacca gidip zemzem suyu içmemeye benzer.
Eh ben de Public Market Center’ın yanı başında o ünlü mekana girdim, “tall regular cup of coffe”mi kaptım ve müzedeymiş hissiyle etrafı seyre daldım. Yıl 2000. Yani biraz nostalji takılıyorum…
Hemen dikkatimi çeken şey, Starbucks’ın bildik yeşil logosunun yerine, kahverengi “retro” logo oldu.
Saçları göğüslerini örten zamane logosunun yerinde, dolgun göğüsleriyle cesaretle arz-ı endam eden deniz kızını görünce şaşa kaldım.
İlk logonun böylesine “erotik” olduğunu ilk defa o gün öğrenmiş oldum.
Sonra hikayesini öğrendim:
Meğerse 1971’de Seattle’de ilk kafeyi açan üç ortak, Terry Heckler adlı bir danışmana, “Bize manalı bir logo yap brother” demişler.
O da eski denizci kitaplarını karıştırırken gördüğü, İskandinav efsanelerinden çıkma çift kuyruklu deniz kızı vinyetini seçmiş.
“Bu deniz kızı da kahve kadar baştan çıkarıcı!” deyip üstüne atlamış Starbucks’ın babaları.
Ama gelin görün ki, Starbucks büyüyüp de 1986’da zincir haline gelince, “muhafazakar Amerika sendromu” çıkmış önlerine. “Bizim topluma bıngıl bıngıl memeleri açıkta olan deniz kızı fazla gelir” demiş danışmanlar ve bugünkü “modern” logoda karar kılmışlar.
Bir arkadaşım, “Türkiye eğer AB’ye değil de ABD’ye girmek istese işi çok kolaydı; çünkü Amerikalılar da bizim kadar muhafazakar” demişti. Haklıymış. Tarihin tozlu kitap raflarından çıkan bir deniz kızının göğüslerine bile tahammül edemeyen topluma ne denir ki?