Starbucks, 175 binden fazla çalışanına “ayrımcılığı önleyici ırkçılık ön yargısı eğitimi” verileceği için ABD’deki 8 bin şubesini kapattı.
Geçtiğimiz Nisan ayında, Philadelphia kentinde bir şube müdürü, sipariş vermek için arkadaşlarının gelmesini bekleyen iki zenciyi polis çağırarak sebepsiz yere gözaltına aldırmıştı. Olayın ardından mağazanın önünde protestolar yaşanmış ve olay sosyal medyada geniş tepkiye yol açmıştı.
Starbucks’ın New York borsasında işlem gören hisseleri bugün yerel saatle 14.30’da yüzde 1,4 düşüşle işlem görürken, düne göre şirketin piyasa değerindeki kayıp ise yaklaşık 1,1 milyar dolar oldu.
New York ve Washington D.C.’deki Starbucks mağazalarının kapılarına asılan açıklamada, şubelerin yerel saatle bugün 14.30 ile yarın 05.30 saatleri arasında kapalı olacağı belirtildi.
Açıklamada, ev ve işyerlerinden sonra insanlar için “üçüncü bir yer” olan Starbucks’ta kişilerin kendilerini buraya ait hissetmeleri amacıyla çalışmalar yapılacağı aktarıldı.
Starbucks’tan 17 Nisan’da yapılan açıklamada, “mağazalarda ayrımcılığı önleyici ırkçılık ön yargısı eğitimi verileceği” bildirilirken, bu faaliyetin şirketin 175 binden fazla çalışanını kapsayacağı bilgisine yer verilmişti.
Basına kapalı eğitim
İntenet sitelerinde “29 Mayıs bir çözüm değil, bir ilk adım” açıklamasını yapan şirket, eğitime gazetecilerin katılma isteğini reddetti. Eğitim hakkında kısaca bilgi verilen açıklamada, ilk seansın konusunun ırkçılık kavramı ve ABD’deki kamusal alanların tarihi olduğu belirtildi.
İleriki tarihlerde eğitimlere devam edeceğini duyuran şirket, bu eğitimlerde her türlü ayrımcılık ve ırkçılık deneyimi üzerine yoğunlaşılacağını açıkladı.
Şirket tarafından paylaşılan tanıtım filminde Eğitim programı şu şekilde tanıtılıyor: Katılımcılar, belgesel sinemacı Stanley Nelson’ın Amerikalı zencilerin tarihi üzerine çektiği filmi seyrettikten sonra küçük gruplar halinde, şahit oldukları ırkçı deneyimleri konuşacaklar.
Uzmanlar, Starbucks’ın piyasa değerindeki kayba ek olarak, geçici kapalı olmasından dolayı satışlarındaki kaybın da milyonlarca dolara ulaşabileceğini vurguluyor.
Florida Üniversitesi’den ırkçılık uzmanı Sharon Rush, film izleyerek ırkçılıktan kurtulmanın pek mümkün olmadığını ifade edip, şöyle konuştu: “Ancak başka şirketler ‘biz de bunu yapmalıyız’ dediği taktirde bu eğitimin pozitif bir sonuç getireceğini düşünüyorum”