Starbucks’ın efsane CEO’su Howard Schultz görevinden ayrılıyor. Starbucks’tan yapılan açıklamada Schultz’un terkettiği koltuğa şirketin operasyon şefi Kevin Johnson oturacak.
3 Nisan’dan itibaren geçerli olacak görev değişimi sonrasında şirketin yıldızı Howard Schultz Starbucks ile ilişkilerini kesmeyecek ve görevine İcra Başkanı olarak devam edecek.
Şirkette benzer bir değişiklik 2000 yılında yaşanmıştı. O yıllarda Starbucks Howard Schultz‘un CEO görevini bırakmasının ardından zor günler yaşamış bir süre sonra Schultz tekrar aynı göreve gelip şirketi yönetmeye devam etmişti.
Howard Schultz görevi bırakıyor
Konuyla ilgili açıklama yapan 63 yaşındaki kahve imparatoru Howard Schultz, şirketin son yıllarda güçlü bir liderlik ekibi kurduğunu söyledi. Şirketten ayrılmadığına dikkat çeken Schultz kahve çekirdekleri ve “soğuk demleme” metodlarının yaygınlaştırılmasında etkili olacak Starbucks Reserve Roasteries’in geliştirilmesi üzerinde çalışmaya devam edeceğini belirtti. Şirketin bir sonraki adımının “perakende yeniliği dalgası” olacağına dikkat çeken Howard Schultz, Starbucks’ın kontrolünün Kevin Johnson ve ekibinde olacağını sözlerine ekledi.
Howard Schultz kimdir?
Howard Schultz, New York, Brooklyn’de yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Küçük yaşta ailesinin içinde bulunduğu sıkıntıları, babasının maddi problemler yüzünden her geçen gün tükendiğine şahit olan Schultz, fark yaratmaya ve birlikte çalıştığı insanlara en rahat ortamı oluşturacağına karar vermiş, tüm çalışma hayatında bunları esas almıştır.
Howard Schultz’un Hayatını Değiştiren Kent: Seattle
Burslu öğrenci olarak Kuzey Michigan Üniversitesi’ni bitirir ve ev aletleri satan bir şirkette pazarlamacı olarak işe başlar. Bir gün, Seattle’da kahve çekirdeklerini öğütüp taze kahve satarak sürekli kahve makinesi siparişleri veren ‘Starbucks’ adındaki bir dükkân ilgisini çeker ve Seattle’a gider. Onu cezbeden şey aslında kahvedeki efsuni koku olmuştur. kafenin sahipleriyle iletişimini güçlendirir. Bir yıl sonra Starbucks’un sahipleri Schultz’u pazarlama müdürü olarak işe alırlar. Starbucks’un hikayeside böylece başlamış olur.
“Kahvenin Bill Gates’i: Howard Schultz
Starbucks Coffee, kahveye meraklı iki akademisyen Jerry Baldwin, Zev Siegal ve yazar Gordon Bowker tarafından 1970 yılında kurulur. Seattle’daki Pike Place bölgesinde küçük bir kahve dükkânı olarak açıldı. Starbucks ismini Herman Melville’in “Moby Dick” kitabından aldılar. İlk dönemlerinde kahve dağıtım işiyle de ilgilenirler. 1982’de Howard Schultz’ın New York’tan gelip kafedeki atmosferi görmesiyle her şey değişir.
Starbucks’ın ortaklarıyla tanışan ve hikayelerinden büyülenen Schultz, bu ekibe dahil olmak için bir yıldan daha fazla bir süre ortakları ikna etmeye çalışır…
Schultz, bu uğurda her şeyini feda etmeye hazırdır. Starbucks’ın ortakları başta ikna olmazlar, çünkü büyüme konusuna olumlu bakmıyorlardır. Ancak Schultz vazgeçmez ve sonunda ortakları ikna edip her şeyini bırakarak Seattle’a taşınır. Şirketin pazarlamadan sorumlu yöneticisi olarak Starbucks’ta çalışmaya başlar.
Howard Schultz’un Yoktan Var Ettiği Başarı Hikayesi
Schultz, Starbucks’ta bir yıl çalıştıktan sonra İtalya’ya bir iş seyahati için gider ve oradaki kahve kültüründen çok etkilenir. Schultz, İtalya’dan döndüğünde kendi kendine şu soruyu sorar: ‘Niye ABD’de de insanların oturup sohbet edebilecekleri kafeler olmasın?’ Henüz espresso nedir bilmeyen Amerika’da Starbucks’ın bu işi hakkıyla yapabileceği düşüncesiyle de ülkesine döner. Ancak onu aynı heyecanla karşılamayacaktır ortaklar. Çünkü bunu iyi giden şirketleri için bir risk olarak görmektedirler. Yapılan başarılı kahve denemeleri bile ikna etmeye yetmez onları…
Kahve fincanına kalbini akıttı
1985’e gelindiğinde ise anlaşmazlığa düşerler ve Howard Schultz ortaklıktan ayrılır. Vakit geçirmeden Roma efsanelerindeki “savaş tanrısını” simgeleyen İl Giornale markalı kahve dükkânları zincirini kurar. 1987 yılında Starbucks Coffee’nin üç ortağı birkaç “Peet’s Coffee and Tea” mağazasını satın alınca şirketlerini satmaya karar verirler. Howard Schultz, hiç beklemeden şirketi satın alır(3,8 milyon dolar) ve Starbucks Coffee’nin gerçek hikayeside bundan sonra başlamış olur. Schultz`un İI Giornale isimli kahve dükkânları, Starbucks’a dönüşerek hizmet vermeye devam eder.
O sırada 3 şubesi olan Il Giornale’ye rağmen, Schultz Starbucks’ı almak için hissedarlarından 4 milyon dolar daha toplayarak 34 yaşındayken dünyaca ünlenecek olan bu markanın sahibi olur. Ve kendi markasını bırakarak Starbucks’la yeni bir sayfa açar kendisine.
Starbucks’ı Dünya Markası Oluyor
Starbucks’ın uluslararası alanda bir zincire dönüşmesi, Schultz markayı satın aldıktan sonra olacaktır…
Kısa zamanda yaşadığı hızlı büyümenin kaynağını reklama değil müşteri memnuniyetine bağlayan Starbucks, bu memnuniyeti ise ‘şirket ortakları’ olarak adlandırdığı çalışanlarına bağlıyor.
Howard Schultz, ortak olduğu markanın 30 yıl sonra bir dünya devi olabileceğini düşünmeyen ama hayalleri uğrunda işine kalbini koyarak girişimci ruhuyla beraber markasını bugünlere taşıyan bir beyine sahip. Schultz, önce inanmış sonra kazanmış biri.