Starbucks’ın zirvesinde görev değişimi

24/03/2023

Howard Schultz Starbucks CEO’luğundan erken ayrıldı. Schultz’un ABD Senato komitesi önünde ifade vermesine günler kala yerine Laxman Narasimhan atandı.

202 Mart 2023 sabahı Starbucks, CEO Howard Schultz‘un yerine Laxman Narasimhan’ın getirildiğini duyurdu. Bu karar beklediğinden daha erken gerçekleşen bir hamleydi. Schultz’un, şirketin sendika karşıtı uygulamaları hakkında önümüzdeki günlerde ABD Senato komitesi önünde ifade verecek.

Bu durum Schultz’un üçüncü CEO’luk görevinin sonu anlamına geliyor. Schultz, 1982 yılında Starbucks tarafından pazarlama direktörü olarak işe alınmış ve 1987 yılında şirketi satın alarak küresel bir zincir haline getirmişti. 2000 yılında CEO’luktan istifa eden Schultz, şirketin yönetim kurulu başkanı olarak kalmıştı. 2008 yılında göreve geri dönerek bir dizi değişiklik yapan Schultz, Asya’ya açılma dalgasını denetledi. 2022’de tekrar dönmeden önce 2017’de CEO’luk görevini ikinci kez boşalttı.

Onun liderliği altında Starbucks kendisini sık sık “sevimli dev şirket” olarak tasvir etti; çalışanlarına “ortaklarımız” diyor, sağlık sigortası ve diğer yardımlar sağlıyor ve destek veriyordu.

Ancak Schultz’un aynı zamanda işçi sendikalarına karşı uzun bir geçmişi vardı. ABD’de son zamanlarda yaşanan işçi örgütlenmesini sorun olarak nitelendirdi. CEO’luk görevine ikinci kez dönüşü Starbucks mağazalarında sendikalaşma çabalarının arttığı bir döneme denk gelmişti. Bu ilk sendikalaşma girişimlerinin en yüksek profilli olanı Buffalo, New York’taydı ve Schultz CEO olarak geri dönmeden önce bu mağazaları gezdi ve Starbucks çalışanlarına “sendika” kelimesini kullanmaktan kaçınan bir açık mektup kaleme aldı. Schultz şöyle yazmıştı: “Starbucks’ta ortak olarak sahip olduğumuz şeyleri elde etmek için temsilciye ihtiyacınız yok.”

Starbucks’ta yaşanan işçi örgütlenmesi şirketin patronlarını rahatsız ediyor.

Şirketin mağazalarında örgütlenmeye çalışan Starbucks Workers United sendikası ise patronla aynı düşünmüyordu. Starbucks’ın sendika karşıtı agresif uygulamalarda bulunduğunu, örgütlenmeye katılan çalışanları işten çıkardığını ve sendika yanlısı mağazaları kapattığını iddia etti. Federal bir yargıç Starbucks’ın çalışma yasalarını “yüzlerce kez” ihlal ettiğine hükmetti. ABD Senatosu’nun çalışma konularından sorumlu komitesine başkanlık eden Vermont Senatörü Bernie Sanders, Schultz’un bu uygulamalarla ilgili soruları yanıtlamak üzere kamuya açık bir duruşmaya katılmasını talep etmek için uğraştı. Şirket de Sanders’ın geçici CEO’yu resmen mahkemeye vermeye hazırlanmasından hemen önce bunu kabul etti.

Daha önce Pepsi’de yöneticilik yapan ve İngiliz tüketim malları şirketi Reckitt’in CEO’su olan Laxman Narasimhan artık resmen Starbucks CEO’su. Narasimhan Eylül ayında Schultz’un halefi olarak ilan edilmişti ve bu Nisan ayından itibaren en tepede yer alacaktı. Ancak Pazartesi günü şirket, Schultz’un artık istifa edeceğini ve Narasimhan’ın Perşembe günü yapılacak yıllık hissedarlar toplantısına liderlik edeceğini söyledi.

28 milyon dolar maaş paketiyle göreve başlayan Starbucks’ın yeni patronu Laxman Narasimhan kimdir?

Starbucks’ın yeni patronu Laxman Narasimhan

Kahve sektöründe yeni olan Laxman Narasimhan, Starbucks’ta büyük bir sendikal hareketin ortasında göreve başladı. Görevinden dolayı yüklü bir maaş çeki almaya hazırlanan Starbucks’ın yeni CEO’su Narasimhan’ın maaş paketi 28 milyon doların üzerinde bir rakama denk gelebilir.

Starbucks, Narasimhan’ın iş için Seattle’a taşınması gerektiğini ve bunun için bazı masrafların kendisine geri ödenebileceğini söyledi. Kahve zinciri ayrıca Narasimhan’ın işle ilgili seyahatler için şirket uçaklarını kullanabileceğini de yazdı.

Kevin Johnson Nisan 2022’de Starbucks CEO’luğundan istifa ettiğinde yerine geçici olarak eski patron Howard Schultz getirilmişti. Narasimhan geçtiğimiz Eylül ayında kalıcı CEO olarak atanmış ve göreve başlama tarihi 1 Nisan olarak belirlenmişti.

Narasimhan’ın göreve başlaması, ABD’deki yaklaşık 300 mağazada çalışan işçilerin sendikalaşma yönünde oy kullandığı Starbucks’taki büyük sendikal hareketin ortasında gerçekleşti. İşçiler ve Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu, zinciri sendikalaşmayı engellemekle suçladı.

Narasimhan, Lysol ve Durex gibi markaları üreten İngiliz tüketim malları şirketi Reckitt Benckiser Group’un CEO’su olarak üç yıl görev yaptıktan sonra Starbucks’taki görevini üstlendi. Ayrıca PepsiCo’da çeşitli liderlik görevlerinde bulunmuş ve McKinsey & Company’de yaklaşık yirmi yıl geçirdi. Narasimhan kahve sektöründe yeni.

error: © 2021 Kahvve.com

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?