Türk kahvesi siyasi gerginlik dönemlerinde Türkiye’ye karşı hep bir koz olarak kullanılıyor. Kıbrıs Çıkartması sonrası Yunanistan kahvenin adını bir gecede Yunan Kahvesi ilan etti. Rusya ile yaşanan krizden kahve de payına düşeni aldı. Dünyanın Türk kahvesi olarak tanıdığı ve kabul ettiği kahvemize Ruslar artık Rus kahvesi diyecek.
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Rusya’da da Türk kahvesi olarak bilinen kahve krizden nasibini aldı. Türk-Rus krizinde, Rusların intikam amaçlı olarak aklına gelen ilk şey, her yerde olduğu gibi Rusya’da da bilinen ve içilen Türk kahvesinin adı bir gece içinde Rus kahvesi olarak değiştirildi…
Aynı şey, 1974 Kıbrıs Savaşı sonrasında Yunanistan’da da olmuştu. Türk ordusunun Kıbrıs’a çıktığı 1974 yılında, Yunanistan’da da bolca içilen Türk kahvesinin adı bir gece içinde Eliniko yani Yunan kahvesi olarak değiştirildi. Kıbrıs Rumları da kahveye o geceden sonra Kıbrıs kahvesi demeye başladı. Demek oluyor ki, Türkiye hangi ülke ile gerginlik yaşasa, kabak ilk önce Türk kahvesinin başında patlıyor. Buna rağmen, Yunanistan’da da, Kıbrıs’ta da, Rusya’da da adı değiştirilmiş olsa bile hâlâ yudum yudum içilen Türk kahvesinin menşeini herkes iyi bilir.
Kaldı ki, Yunanistan’da kahve üzerine yapılan araştırmalarda Eliniko’nun aslında Türk kahvesi olduğu belirtilir. Ve buna ek olarak da UNESCO’nun kültürel miraslar listesinde kahvenin Türkiye kökenli olduğunun altı çizilir. Kahve, Yunanların en vazgeçilmez alışanlıklarının en başında gelir… Halk gözünü kahveyle açar ve herkes akşama kadar mutlaka üç-dört fincan kahve içer. Nesilden nesile geçen Türk kahvesi alışkanlığı Osmanlı dönemine dayanıyor. Sağlık uzmanları, Türk kahvesinin içindeki antioksidan özelliğinin kan damarlarının iç cephelerini koruduğunu ve insan sağlığına hizmet ettiğini önemle belirtiyor. Bu nedenle bilimadamları günde iki-üç fincan kahve içilmesini salık veriyor. Yapılan araştırmalar, Avrupa’nın en uzun ömürlü insanlarının yaşadığı anlaşılan Ege’deki İkarya adası sakinlerinin bu denli uzun yaşamalarını, diğer aktivitelerin yanı sıra, her gün Eliniko içmelerine borçlu olduklarını gösteriyor.
Yunanistan’da kahvesiz tek bir anınızın bile geçmesi mümkün değil. Kahvaltıya özellikle de çaya pek meraklı olmayan Yunanların ezici bir çoğunluğu, sabah vakti evden çıkmadan önce bir-iki fincan kahve içiyor. Öğle saatlerinde iş yerlerinde muhakkak kahve molası verilir. Akşama doğru bir fincan kahveye daha “Hayır” diyen olmaz. Ülke genelinde kahve servisi yapan kafe ve barlar o kadar popüler ki her geçen gün bunlara yeni bir tanesi ekleniyor. Genel olarak kahve fiyatları ise semtine ve kahve servisi yapan iş yerine göre değişiyor. Yunanistan’da kahvenin en ucuzu 1-1.5 euro’dan satılıyor. En pahalısı 4.5-5 euro arasında satılıyor. Kahve içilen yerler iş buluşmaları, toplantılar, siyasi tartışmalar ve flörtler için vazgeçilmez rotalar.
STELYO BERBERAKIS – Sabah