87 yıl sonra Türkiye’de kahve üretimi çalışmalarına yeniden başlandı. Kahve üretimi için seçilen il Antalya. Geçtiğimiz yılllarda tropik meyve türlerinin yetiştirilmesi kahve üretimini de gündeme getirmişti.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (BATEM), Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü iş birliğinde, 2013 yılında ‘Değişik Tropik Meyve Türlerinin Antalya Koşullarına Adaptasyonu Üzerinde Araştırmalar’ başlıklı proje hazırlandı. Proje kapsamında 2014 yılında ABD’nin Florida eyaletinden deneme amaçlı ‘passiflora- çarkıfelek’, ‘litchi’, ‘pitaya- ejder meyvesi’, ‘longan’, ‘guava’ ve ‘mango’ fidanları getirtildi.
Projenin ardından tescil alan çarkıfelek ve ejder meyvesinin üretimi yasallaşınca tropik meyve üretimine hızlı geçiş sağlandı. BATEM, şimdilerde ise ilk kez 1934 yılında araştırmasını yaptığı, fakat teknik donanımların ve teknolojilerin eksikliği nedeniyle sonuca ulaştıramadığı ‘kahve’ üretimi için harekete geçti.
Türkiye’de kahve üretim çalışmalarının tarihi
Türkiye’de kahve üretim çalışmaları ilk kez 1934 yılında yapılmıştı. Teknik donanım ve eksik teknoloji nedeniyle çalışmalar başarıya ulaşamadı. Çalışmaların Alanya ve Gazipaşa bölgesine kaydırılması düşünüldü ancak bunda da bir sonuç alınamadı. Şimdilerde Alanya’da küçük çaplı kahve üreticisi çiftçiler var, ancak bunlar daha çok kahve üretimi üzerine deneysel çalışmalar yapıyor.