Türkiye’nin kahve konusunda alacağı çok yol var!

26/10/2015

Kahve konusunda sohbetlerimize devam ediyoruz…

İstanbul Coffee Festival kapsamında yaptığımız özel röportajların bugünkü konuğumuz Dimello kahvelerinin Türkiye temsilcilerinden ve Tadist‘in işletmecilerinden Stelyo Nikolopulos.

Aslen Moda’lı olan ve bir süre önce Atina’dan tekrar İstanbul’a yerleşen Stelyo Nikolopulos ile Türkiye’de kahvenin yolculuğunu konuştuk.

Türkiye’yi kahve piyasasında henüz yürümeye başlayan bir bebeğe benzeten Stelyo Nikolopulos, hatalarımızın düzeltilmesi halinde 5 yıl içinde Türkiye’yi parlak bir kahve geleceği beklediğini söylüyor.

Stelyo Nikolopulos kahve konusunda konuştu

Türkiye'nin kahve konusunda alacağı çok yol var! 2

Türkiye’de son zamanlarda artan espresso tutkusunu nasıl açıklıyorsunuz?

Türkiye’de espresso içiminde bir artış var. Espresso asidi yüksek ve içimi diğer kahve çeşitlerine göre ağırdır. İtalya espressonun çıkış noktasıdır ama İtalya’da bu kadar asitli espresso içemezsiniz. Bu nedenle farklı kahve çeşitlerinin karışımına dikkat etmek gerekiyor. Tek çeşitten üretilen espressoların tadı ve içimi ağır olabilir ama farklı tür çekirdeklerin karışımından elde edilen formüllerle bu sorun aşılabilir. Bunu da kahveden anlayan, bu işi bilen kişiler yapabilir. Şu anda Türkiye kahve piyasasında bir karışıklık var.

Kaliteli kahve satıyorum diyenlerin hepsi gerçekten bu işi bilen kişiler mi?

Herkes kahveci oldu, kahve pişiriyor ama bunların kaçının bu konuda yeterli tecrübesi var. Bugün uygulanan demleme yöntemleri bence henüz oturmuş değil, bence doğru yönteme ulaşmak biraz zaman alacak. Herkes kendi dükkanını kurup, kendi kahvesini satmanın peşinde ama kendi çalışanları bile sundukları kahveden memnun değil. İyi kahveyi sunmanın farklı aşamaları var. Aldığın çekirdek çok önemli, bunun kavrulması, bekleme süreleri ve uygun pişirme yöntemleri içilen kahvenin kalitesini bire bir etkiler.

Hakiki kahveye nasıl ulaşabiliriz?

Kahve iki farklı çekirdekten üretilir. Arabica ve Robusta. Arabica kaliteli kahve çekirdeğidir ve dünyada bu çekirdeği alıp kullanan firmalar bellidir. Robustanın kalitesi Arabica’ya oranla düşüktür. Türkiyede kullanılan çekirdeklerin büyük bölümü de Robusta cinsi çekirdeklerdir. Kahve tüketenler bu farkı anlayabilmeleri için daha çok kahve içmeleri, farklı mekanlarda farklı tadlar denemelidir. Gerçek kaliteli kahveye bu şekilde ulaşabilirler.

Dünya kahve tutkunlarıyla bizi karşılaştıracak olursanız ne dersiniz?

Bugün bir yere kahve içmeye gittiğimizde mekanı beğendiğimiz için gidiyoruz. Halbuki kahveyi beğendiğimiz için o mekana gitmemiz gerekir. Dünya kahve tüketicisi artık seçici. İçtiği kahvenin nereden geldiğini merak ediyor, soruyor.

İyi kahvenin nitelikleri nelerdir ve Türkiye’de gerçek anlamda kaliteli kahve içiliyor mu?

İyi bir kahve için dört faktör çok önemli. Bunlar çekirdeğin orijini, çğütücüsü, makina ve baristadır. Bu dört faktör bir araya gelirse kaliteli kahve ortaya çıkar. Şu anda Türkiye’nin dünya kahve piyasasındaki durumunu iki ayağı üstünde yürümeye çalışan bir bebeğe benzetiyorum. Daha katedilecek çok yol var. İşi ticarete döken de var, kaliteli kahve peşinde giden de var. Kahvenin kilosunun fiyatları çok değişkendir. Bu da kahvenin kalitesiyle bire bir ilgilidir. Ucuz çekirdek alıp kaliteli diye satmaya çalışırsanız bu meslekte başarılı olamazsınız. Eninde ya da sonunda satıığınız kahvenin kalitesi anlaşılacaktır. Beş yıl içinde Türkiye’nin kahve hali çok güzel olacak. Çok parlak günler bekliyor diyebilirim.

Evlerde espresso tüketimi ne zaman yaygınlaşacak?

Kaliteli kahve henüz evlere girmedi. Kullananlar var ama bunun sayısı çok az. Benim yatağımın yanında bir espresso makinası vardır. Sabah uyandığımda düğmeye basarım taze kahvemi içip sokağa öyle çıkarım.

Kahvve.com Özel Röportaj

Remzi Gökdağ

kahve konusunda, Stelyo Nikolopulos, Dimello, iyi kahve, kaliteli kahve, kahve sohbetleri, kahverengi yazılar, kahve blog, kahve röportaj, kaliteli espresso, uzman kahvci, barista,kahve konusunda

 

Remzi Gökdağ

Remzi Gökdağ, 1968 Beşiktaş doğumlu gazeteci, yazar ve yayıncıdır. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 1992 yılında mezun olmuş, gazetecilik kariyerine 1989 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nde muhabir olarak başlamıştır. İstanbul konulu haberleriyle çeşitli gazetecilik ödülleri kazanmış, özellikle Park Otel’in mühürlenmesine ve kaçak katlarının yıkılmasına dair haberleriyle tanınmıştır. İzlenim, gezi, inceleme türündeki yazıları çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmıştır. 1998 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşen Remzi Gökdağ, Kaliforniya’nın ilk Türkçe gazetesi USA Turkish Times’ın kuruluşunda yer almıştır. Yazarlık kariyerinde, “Başka Şehirler”, “Sevgili İstanbul”, “Amerikan Medyasında 11 Eylül” ve “Park Otel Olayı” gibi eserleriyle tanınmaktadır. “Başka Şehirler” adlı gezi, anı, tarih türündeki kitabı 2019 yılında yayınlanmıştır. Bu kitapta, 22 yıl boyunca üç kıtada beş farklı kentte yaşayarak ve yüzlercesine seyahat ederek edindiği deneyimleri paylaşmaktadır.

Remzi Gökdağ hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki Yazı

Kahve festivali sona erdi, kahveyle yolculuğumuz sürüyor

Sonraki Yazı

“Brik” mi “ibrik” mi? İngilizler isim değil lezzet peşinde

error: © 2021 Kahvve.com

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?