Yapay kahveye hazır mıyız?

15/08/2022

Kahve fiyatlarının zirve yaptığı şu günlerde Finlandiya’dan gelen bir haber kahve piyasasını hareketlendirdi.

İklim krizi ve olumsuz hava koşulları tüm dünyadaki kahve fiyatlarını etkilerken, Finlandiyalı bilim insanları çevreye zarar vermeden üretim yapmanın bir yolunu buldu. Araştırmacılar, laboratuvarda kahve geliştirdi.

Araştırmacılar, laboratuvarda et ve süt üretimini başarıyla gerçekleştirmişti. Kahve bitkisinin yapay ortamda üretilmesi alanında bir ilk. Kakve yaprağından alınan hücreler, laboratuvarda kültürlendikten sonra büyümeleri için biyoreaktörlere yerleştirildi.

İklim değişikliği kaliteli kahve yetiştirmeyi zorlaştırıyor ve Kolombiya gibi kahve üreticisi ülkelerde olumsuz hava koşulları nedeniyle ürün yetiştirmek için uygun olan toprak miktarı azalıyor. Bu da dünya çapındaki kahve fiyatlarının artışına neden oluyor.

Bunun önüne geçmek isteyen Finlandiyalı araştırmacılar, laboratuvarda bitki hücrelerinden kahve yetiştirdi.

Espoo kentindeki VTT Teknik Araştırmalar Merkezi’nde yapılan çalışmada hücresel tarım tekniği kullanıldı.

‘Tadı ve kokusu aynı’

Araştırma lideri Heiko Rischer, “Geleneksel kahve üretimi, sürdürülemez tarım yöntemleri, sömürü ve arazi hakları gibi çeşitli sorunlu konulara neden oluyor. Örneğin Vietnam’da kahve üretimi ormansızlaşmaya neden oluyor” dedi.

Avatar photo

Kahvve.com farkıyla Türkiye ve dünyadan kahve konusunda özel haberler ve incelemeler... Kahve hakkında aradığınız her şey kahvve.com'da. Tek gündemimiz var: Kahve!

Önceki Yazı

İşte kıyamet senaryosu! 2080 yılında dünyada kahve çekirdeği kalmayacak

Sonraki Yazı

Kahve karaciğeri alkol etkisinden koruyor

error: © 2021 Kahvve.com