Kahvehane gravürleri eşliğinde İstanbul
18. yüzyıldan sonra sayıları giderek artan İstanbul gravürlerinin başında kentin çeşitli siluetleri gelir. Bunların yanı sıra saraylar, camiler, çeşmeler, kahvehaneler, sokaklar, çarşılar ve günlük yaşayış da gravürlerin konuları arasındadır.…
Kahve ve kahvehaneler konusunda gözümüze takılan bir başka yazı da Ziya Şaldır'a ait. 1954 yılında Hür Türkiye Dergisi'nin Tarih Sohbetleri köşesinde yayınlanan…
Starbucks ismi ilk kez nerede ve nasıl ortaya çıktı? Kahve imparatorluğunun adını kim nerede koydu? Starbucks adı hangi ünlü romandan geliyor? Bu…
Seylan çayı dünya literatüründe yerini almadan önce Sri Lanka, Seylan kahvesiyle ünlüydü. Ülkeyı yıllarca sömüren Hollanda adayı kaheyle tanıştıran ülke oldu. Ancak…
Kahvenin dünyaya yayılmasında İstanbul kilit rol oynadı. Yüzyıllardan bugüne kahvenin inanılmaz serüveni...…
Kahvenin Türkiye’ye ilk kez, Hükm ve Şems isimli iki Suriyeli tarafından 1555’de getirildiği rivayet edilir. Diğer bazı kaynaklarda ise Kanunî Sultan Süleyman zamanında (1520-1566) Habeşistan Valisi Özdemir Paşa tarafından getirildiği kaydedilir. Kesin tarih üzerinde tartışmalar yapıladursun kahvenin Türkiye’deki yolculuğu biçim değiştirdi. Bugün her köşebaşında bir Starbucks’la karşılaşıyoruz. Günümüz kahve kültürünü…
Cumhuriyet’ten Ahmed Arpad’ın Avrupa’nın kahve kültürü ve Eski İstanbul’un kıraathaneleriyle ilgili yazısı… Kahvenin ne olduğunu Avrupalı bizden öğrendi! Avrupalı Türklerin getirip Viyana’nın…
Kahve tarihi ve kahvenin “koyu kıvamlı” hikayesi 13. yüzyıla dek uzanır. İlk kaynaklar kahvenin doğduğu yerin Etiyopya olduğunu gösterir. Bu acı içecek…
1555 yılında kahveyi Arabistan’dan İstanbul’a ilk getiren Hükm ve Şems adlarındaki iki Suriyelinin Tahtakale semtinde açtıkları ve kahve pişirip sattıkları dükkân İstanbul’un…
Kahve tiryakiliği hiçbir şeye benzemez, ünlü kahve tiryakileri de tarih boyu hatırlanır. Bunların adını sıralamaya ne yerimiz yeter, ne de vaktimiz. Burada…
Geçmişte İstanbul’un en önemli kahvehanelerinden biriydi Kanunuesasi Kıraathanesi. Selim Yalçıner’in Cumhuriyet Gazetesi’nde 1979 yılında yayınlanan bu haberi kahvehanenin son günlerine ışık tutuyor… Kanunuesasi Kıraathanesi Kanunuesasi Kıraathanesi, Padişah II. Abdülhamit döneminde bir Rum tarafından yapılan…
Mirza Gökgöl’ün kaleminden kahvenin hikayesi… Eski milletler kahveyi bilmezlerdi, Avrupalıların da kahveyi tanıması 350 yılı geçmez. Kahvenin ilk…
Kahvve.com okurlarına Demir Özlü'nün Kahveler adlı yazısını sunuyoruz. Batıda kahve kültürü nasıl gelişti, İstanbul'un önemli kahvehaneleri hangileriydi, bu mekanlarda yaşam nasıl akıp…
Reşat Ekrem Koçu’nun hazırladığı ancak bir türlü tamamlayamadığı İstanbul Ansiklopedisinde kahve ve şehrin eski kahvehaneleri hakkında bir madde var. İstanbul’un geçmiş dönemlerine…
Kahveler Kitabı okurun pek çok şey öğreneceği, yaşamın zenginliklerini kucaklayacağı, bilgisine bilgi, zevkine zevk katacağı bir yapıttır.…
Kahveye ilk yasak 1511'de Mekke'de geldi. Bir yandan hekimler kahvenin insan sağlığı üzerindeki etkilerini tartışırken, bir yandan da İslam bilginleri…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan 1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi İstanbul’un kaybolan bazı mekânlarını sayfalarına taşıdı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim…
Gazetecilik tarihimizin efsane isimlerinden Burhan Felek, Cumhuriyet Gazetesi’ndeki Hadiseler Arasında adlı köşesinde kahveye dair ilginç bir yazı kaleme almış. Yazının…
Kahve, eski zamanlarda romatizma, ateş, böbrek taşı düşürmede kullanılan bir ilaç gibi içilirdi… Defalarca yasaklandı ama kimse kahve içmekten vazgeçmedi.…
Deve Kuşuna Mektuplar köşesinde Haldun Taner kahvehaneleri yazmış. 11 Nisan 1976 tarihinde yayınlanan yazısında Hermann Kesten’in Dichter im Caffés(Kahvelerde Yazarlar)…
KAHVENİN TARİHİ
15. yüzyılda Yemen’de ortaya çıkışından ve çok kısa bir süre içinde, önce İslam dünyasında, ardından da Batı’da hızla yaygınlaşan kahve, başka hiçbir…
Süleyman Boyoğlu Osmanlı İmparatorluğu döneminde insanlar 1894 yılına kadar dar ağızlı (alt kısmı geniş, orta ve ağzı kısmı dar) kahve fincanlarıyla kahve…
İstanbul kahvehaneleri hakkında pekçok yazı yazılmış, belgeseller hatta filmler hazırlanmış. Konu eski İstanbul kahvehaneleri olunca işi uzmanına bırakalım. Burçak Evren, “Eski İstanbul’da Kahvehaneler” adlı…
Osmanlı’da kahvehaneler nasıldı? Merak edenler ayrıntılı bilgiyi bu yazıda bulabilir. Osmanlı’da kahvehaneler insanların konuşutuğu, tartıştığı, problemlere çözüm bulduğu yerlerdi. Yani, karmaşık bir kültürel doku,…
Kahveyi keşfeden kişinin, Arabistan’daki Moka’da yaşıyan Şâzili tarikatına mensup bir derviş olduğu bilinir. Tarihlerimizdeki kayıtlara göre, bu dervişin adı Ömer’dir. Tarikat örf…
Taha Toros'un Kahveler Kitabı, Osmanlı İmparatorluğu'na “yasak”, Viyana’ya “ganimet”, Paris’e “moda” ve Londra’ya “ilaç” olarak giren kahvenin ve tiryakiliğin ilginç öyküsünü anlatıyor.…
Kahve eskiden neden yasaktı? Zaman zaman kahvve.com‘a buna benzer sorular geliyor. Birkaç ay önce kahvenin tarihçesi hakkında uzun bir dizi hazırlamıştık ve…
Kurukahveci Mehmed Efendi ve Oğullan 19'uncu yüzyılın ikinci yansında baharat ve çiğ kahve satan bir dükkan olarak faaliyete geçti.…
GEÇMİŞTEN BUGÜNE
Laik sanayi toplumunda, kadınla erkeğin ortaklaşa yararlanacağı içkili içkisiz mahaller, önemli roller oynuyor. Türkiye’de de oynayacak.…
Kahvenin tarihine göz attığımızda birbirinden ilginç olaylarla karşılaşıyoruz. Günlük yaşamımızda severek içtiğimiz kahve geçmişte pek çok zorluğun üstesinden geldi. "Haramdır" fetvaları verildi,…
Gaziantep’in 400 yıllık kahvesi Tahmis! Gaziantep’in yemek kültürünü bilmeyen, o lezzetli yemeklerinden tatmayan var mı? Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en özel mutfağından…
Kahvenin tarihsel yolculuğunu merak edenlere kahve hakkında bilinmesi gereken efsaneler, küçük ayrıntılar kahvve.com'da……
Kahve tiryakiliği hiçbir şeye benzemez. Tabii, gerçek tiryakilikten söz etmek istiyoruz. Başta Napoléon olmak üzere, pek çok ün sahibi kimse, gerçek birer…
Bugün, dünyanın en kaliteli kahve çekirdeğine “Arabika” denmesi tesadüf değil. Hac ziyaretlerinde Müslümanlar arasında tanındı, sevildi. Uzun yolculukların ilacı haline geldi.…
Bir zamanlar Rumelihisarı İskelesi'nin karşı çaprazında oturup soluklandığımız bir çay bahçesi vardı. Ali Baba işletirdi burayı. 1951'de başladı bu işe 1990'ların ortalarına…
Atatürk’ün Türk kahvesine düşkünlüğünü onun yakınlarında bulunan kişilerce yazılmış anılardan biliyoruz. Sabah kalkar kalkmaz etrafındakilerden ilk istediği günlük gazeteler ve sade Türk…
1881’de dünyaya gözlerini açan ve bütün güçlükleri aşarak üstün zaferlere ve eşsiz başarılara kısa sürede koşarak 10 Kasım 1938’de hayata, “Benim naçiz…
Kerem Çalışkan – Erdoğan ve AKP 100 yıl sonra Atatürk’ü keşfediyor, Atatürk’e koşuyor, Atatürk’e sığınıyor… Ne güzel… 15 yıl uğraştılar…Atatürk’ü yıkamayacaklarını, onunla…
Atatürk’ün içtiği son kahvenin fincanı hakkındaki hikayeyi duydunuz mu? Bu değerli fincanı günümüze dek saklayan Eriş Ülger’den fincanın hikayesini dinleyelim… Atatürk’ün içtiği…
‘Azteklerin yediği çikolatanın tadı nasıldı?’ diye merak edenlere… Azteklerin dünyaya miras bıraktığı en değerli hazinelerden biri de günümüzün en popüler yiyeceklerden olan çikolatadır.…
1555 yılında kahveyi Arabistan’dan İstanbul’a ilk getiren Hükm ve Şems adlarındaki iki Suriyeli’nin Tahtakale semtinde açtıkları ve kahve pişirip sattıkları dükkân İstanbul’un…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan 1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi İstanbul’un kaybolan bazı mekânlarını sayfalarına taşıdı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Turgay…
Bir zamanlar, İstanbul’un hemen her semtinde halk tarafından “Çalgılı kahve” denilen semai kahveleri bulunduğunu bilenler bugün de pek az değildir. Ramazan ayına…
Kahvenin dünden bugüne hikayesi Dünyanın önde gelen kahve uzmanlarından Giacomo Celi, ‘Kahvenin Sıcacık Hikayesi‘ etkinliği için İstanbul’daydı. Caffè Nero’nun etkinliği için İstanbul’da…