Kahvenin tarihi de en az kendisi kadar zengin ve ilginçtir. Kahve nerede, nasıl keşfedildi? toplumların kahve hakkında önyargıları var mıydı? Hangi ülkelerde nasıl içildi? Geçmişten günümüze kahvenin yolculuğu...
Kahvenin tarihi hakkında pek çok bilgi var fakat bu bilgilerden hangisi doğru? Bugün gittiğimiz şık kafelerde çeşit çeşit kahveyi kısa sürede elde edip keyfini çıkarabiliyoruz.…
Kahve krizi, kahve buhranı ya da kahve darlığı... Günümüzde bu kavramlara çok uzağız. Ancak yakın geçmişimizde Türkiye'de üç kahve krizi yaşandığını da unutmayalım. Adı…
Refik Halit Karay 1945 yılında Akşam gazetesinde yayınlanan bir yazısında İstanbul'un tarihi kahvehanelerinin birer birer yok olduğunu anlatıyor, eski kahvehanelerin İstanbul'un geçmişindeki önemine dikkat…
Kahvemizi beğenmeyen dünyaca ünlü yazar kimdi? Dünyanın en büyük şirketlerinden Lloyd hangi kahvehanede kuruldu? 2. Abdülhamit döneminde kahvehanelerin durumu neydi? Kahvehaneler kıraathaneye nasıl dönüştü?…
18. yüzyıldan sonra sayıları giderek artan İstanbul gravürlerinin başında kentin çeşitli siluetleri gelir. Bunların yanı sıra saraylar, camiler, çeşmeler, kahvehaneler, sokaklar, çarşılar ve günlük…
İstanbul kahvehaneleri hakkında pekçok yazı yazılmış, belgeseller hatta filmler hazırlanmış. Konu eski İstanbul kahvehaneleri olunca işi uzmanına bırakalım. Burçak Evren, “Eski İstanbul’da Kahvehaneler” adlı kitabında, klasik…
Kahveye ilk yasak 1511'de Mekke'de geldi. Bir yandan hekimler kahvenin insan sağlığı üzerindeki etkilerini tartışırken, bir yandan da İslam bilginleri bu kendiliğinden muhabbet doğuran…
Bir zamanlar, İstanbul’un hemen her semtinde halk tarafından “Çalgılı kahve” denilen semai kahveleri bulunduğunu bilenler bugün de pek az değildir. Ramazan ayına mahsus olarak…
Bir zamanlar Rumelihisarı İskelesi'nin karşı çaprazında oturup soluklandığımız bir çay bahçesi vardı. Ali Baba işletirdi burayı. 1951'de başladı bu işe 1990'ların ortalarına kadar devam…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan 1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi İstanbul’un kaybolan bazı mekânlarını sayfalarına taşıdı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Turgay Anar tarafından…
Kahveyi keşfeden kişinin, Arabistan’daki Moka’da yaşıyan Şâzili tarikatına mensup bir derviş olduğu bilinir. Tarihlerimizdeki kayıtlara göre, bu dervişin adı Ömer’dir. Tarikat örf ve âdetlerine…
Süleyman Boyoğlu Osmanlı İmparatorluğu döneminde insanlar 1894 yılına kadar dar ağızlı (alt kısmı geniş, orta ve ağzı kısmı dar) kahve fincanlarıyla kahve içerlerdi. İnsanlar…
Kahvehane, buluşmak ve hükümeti devirmeyi planlamak için ideal bir yerdi. Entelektüeller, şarap ve birayla zihinlerini köreltmek yerine, kendilerini uyanık ve tetikte tutan çok tatmin…
Kahve yasaklandı, yargılandı ve hüküm giydi. Bu yasak farklı toplumlarda ve dinlerde defalarca uygulandı. Ancak hiçbir hüküm kahvenin verdiği o güzel tattan daha değerli…
ABD’nin siyasi çıkarlarıyla ticari ilişkileri çoğu zaman kesişir. Bu rotada geçerli tek kural paradır. Kapitalizmin şaşırtmayan bu ritüeli toplumların bakışını da şekillendirir. Günümüzün çılgın…
Mirza Gökgöl’ün kaleminden kahvenin hikayesi… Eski milletler kahveyi bilmezlerdi, Avrupalıların da kahveyi tanıması 350 yılı geçmez. Kahvenin ilk bulunması hakkında biribirini tutmayan çeşitli hikâyeler…
Gaziantep’in 400 yıllık kahvesi Tahmis! Gaziantep’in yemek kültürünü bilmeyen, o lezzetli yemeklerinden tatmayan var mı? Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en özel mutfağından bahsediyoruz. Gaziantep’te her…