Eski kahvehaneler, hele Batı’da, bir şehrin dokunulmaz tarihî anıttan haline gelmişlerdir. O şehirlerin düşünürleri, yazarları ve ünlülerinin buluşma yeri, tartışma odaklarıdırlar.…
Osmanlı’da kahvehaneler nasıldı? Merak edenler ayrıntılı bilgiyi bu yazıda bulabilir. Osmanlı’da kahvehaneler insanların konuşutuğu, tartıştığı, problemlere çözüm bulduğu yerlerdi. Yani, karmaşık bir kültürel doku,…
Gazetecilik tarihimizin efsane isimlerinden Burhan Felek, Cumhuriyet Gazetesi’ndeki Hadiseler Arasında adlı köşesinde kahveye dair ilginç bir yazı kaleme almış. Yazının konusu kahvenin…
1881’de dünyaya gözlerini açan ve bütün güçlükleri aşarak üstün zaferlere ve eşsiz başarılara kısa sürede koşarak 10 Kasım 1938’de hayata, “Benim naçiz…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan 1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi İstanbul’un kaybolan bazı mekânlarını sayfalarına taşıdı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Turgay…
Kahve, İstanbul’a Kanuni Sultan zamanında, çok olaylarla girmiş... Örneğin, kahvenin İstanbul’a getirilmesi, Tahtakale’de bir kahvehane açılması, gördüğü ilgi üzerine kapatılması, kahve içenlerin…
Kahveler Kitabı okurun pek çok şey öğreneceği, yaşamın zenginliklerini kucaklayacağı, bilgisine bilgi, zevkine zevk katacağı bir yapıttır.…
Reşat Ekrem Koçu’nun hazırladığı ancak bir türlü tamamlayamadığı İstanbul Ansiklopedisinde kahve ve şehrin eski kahvehaneleri hakkında bir madde var. İstanbul’un geçmiş dönemlerine…
Kahvve.com okurlarına Demir Özlü'nün Kahveler adlı yazısını sunuyoruz. Batıda kahve kültürü nasıl gelişti, İstanbul'un önemli kahvehaneleri hangileriydi, bu mekanlarda yaşam nasıl akıp…
Sert fetvalarıyla meşhur Şeyh-ül İslam Ebussud Efendi, kömür olana kadar kavrulan kahvenin haram olduğuna dair bir fetva vermişse de, önce kahve daha…
Kahve, eski zamanlarda romatizma, ateş, böbrek taşı düşürmede kullanılan bir ilaç gibi içilirdi… Defalarca yasaklandı ama kimse kahve içmekten vazgeçmedi.…
Deve Kuşuna Mektuplar köşesinde Haldun Taner kahvehaneleri yazmış. 11 Nisan 1976 tarihinde yayınlanan yazısında Hermann Kesten’in Dichter im Caffés(Kahvelerde Yazarlar) kitabından bahsediyor…
"Bir zamanlar İstanbul'da esnaftan şüphe etmek cinayet sayılırdı?" Reşad Ekrem'in kaleminden bir dönemin İstanbul'u ve o dönemdeki kahve kültürünü öğrenmeye hazır mısınız?…
Seylan çayı dünya literatüründe yerini almadan önce Sri Lanka, Seylan kahvesiyle ünlüydü. Ülkeyı yıllarca sömüren Hollanda adayı kaheyle tanıştıran ülke oldu. Ancak…
“Salâh Bey Tarihi”, kahvenin Viyana’ya yine Kanuni’nin elçilerinden, Mehmet Ağa tarafından tanıtıldığını ve buradan da tüm Avrupa’ya yayıldığını yazar. Kahvemizi tanıyan aristokrasi,…
Cup Of Joe yani Bir fincan Joe… Cup Of Joe yani Bir fincan Joe… Amerikalıların kahveye uzun yıllar önce bu adı vermiş.…
18. yüzyıldan sonra sayıları giderek artan İstanbul gravürlerinin başında kentin çeşitli siluetleri gelir. Bunların yanı sıra saraylar, camiler, çeşmeler, kahvehaneler, sokaklar, çarşılar…
Kahvenin tarihine göz attığımızda birbirinden ilginç olaylarla karşılaşıyoruz. Günlük yaşamımızda severek içtiğimiz kahve geçmişte pek çok zorluğun üstesinden geldi. "Haramdır" fetvaları verildi,…
Kahvenin tarihi gizemlerle doludur. Kaldi adında bir keçi çobanının izniyle Etiyopya'nın eski kahve ormanlarına kadar uzanan bir teoriden bahsedilir. Efsaneye göre Kaldi,…
Kahveye ilk yasak 1511'de Mekke'de geldi. Bir yandan hekimler kahvenin insan sağlığı üzerindeki etkilerini tartışırken, bir yandan da İslam bilginleri bu kendiliğinden…