Tarih

Kahvenin tarihi de en az kendisi kadar zengin ve ilginçtir. Kahve nerede, nasıl keşfedildi? toplumların kahve hakkında önyargıları var mıydı? Hangi ülkelerde nasıl içildi? Geçmişten günümüze kahvenin yolculuğu...

Kahvenin tarihi resimlerin detayında gizli

Kahvenin tarihi hakkında pek çok bilgi var fakat bu bilgilerden hangisi doğru? Bugün gittiğimiz şık kafelerde çeşit çeşit kahveyi kısa sürede elde edip keyfini çıkarabiliyoruz.…

Kahve ve Kahvehaneler Tarihi

Kahve ve kahvehaneler konusunda gözümüze takılan bir başka yazı da Ziya Şaldır'a ait. 1954 yılında Hür Türkiye Dergisi'nin Tarih Sohbetleri köşesinde yayınlanan bu yazı…

Kahve ve kahvehane tarihinden ilginç notlar

Kahvemizi beğenmeyen dünyaca ünlü yazar kimdi? Dünyanın en büyük şirketlerinden Lloyd hangi kahvehanede kuruldu? 2. Abdülhamit döneminde kahvehanelerin durumu neydi? Kahvehaneler kıraathaneye nasıl dönüştü?…

Kahvenin batıya yolculuğu

Kahvenin dünyaya yayılmasında İstanbul kilit rol oynadı. Yüzyıllardan bugüne kahvenin inanılmaz serüveni...…

Kahvehanesiz İstanbul

Refik Halit Karay 1945 yılında Akşam gazetesinde yayınlanan bir yazısında İstanbul'un tarihi kahvehanelerinin birer birer yok olduğunu anlatıyor, eski kahvehanelerin İstanbul'un geçmişindeki önemine dikkat…

ABD’nin kahve tarihindeki oryantal esintiler

ABD’nin siyasi çıkarlarıyla ticari ilişkileri çoğu zaman kesişir. Bu rotada geçerli tek kural paradır. Kapitalizmin şaşırtmayan bu ritüeli toplumların bakışını da şekillendirir. Günümüzün çılgın…

Kahvenin kaderini belirleyen komisyon

Kahve yasaklandı, yargılandı ve hüküm giydi. Bu yasak farklı toplumlarda ve dinlerde defalarca uygulandı. Ancak hiçbir hüküm kahvenin verdiği o güzel tattan daha değerli…

Osmanlı’da kahve kültürü ve fincanı

Süleyman Boyoğlu Osmanlı İmparatorluğu döneminde insanlar 1894 yılına kadar dar ağızlı (alt kısmı geniş, orta ve ağzı kısmı dar) kahve fincanlarıyla kahve içerlerdi. İnsanlar…

Kahveyle geçmişe yolculuk

Kahveyi keşfeden kişinin, Arabistan’daki Moka’da yaşıyan Şâzili tarikatına mensup bir derviş olduğu bilinir. Tarihlerimizdeki kayıtlara göre, bu dervişin adı Ömer’dir. Tarikat örf ve âdetlerine…

Gönül ahbab ister kahve bahane

Laik sanayi toplumunda, kadınla erkeğin ortaklaşa yararlanacağı içkili içkisiz mahaller, önemli roller oynuyor. Türkiye’de de oynayacak.…

Kahvenin tarihi, kahve yasakları…

Kahveye ilk yasak 1511'de Mekke'de geldi. Bir yandan hekimler kahvenin insan sağlığı üzerindeki etkilerini tartışırken, bir yandan da İslam bilginleri bu kendiliğinden muhabbet doğuran…

Kahvenin Hikayesi

Mirza Gökgöl’ün kaleminden kahvenin hikayesi… Eski milletler kahveyi bilmezlerdi, Avrupalıların da kahveyi tanıması 350 yılı geçmez. Kahvenin ilk bulunması hakkında biribirini tutmayan çeşitli hikâyeler…

Kahve ve Kahvehaneler

15. yüzyılda Yemen’de ortaya çıkışından ve çok kısa bir süre içinde, önce İslam dünyasında, ardından da Batı’da hızla yaygınlaşan kahve, başka hiçbir içecekle kıyaslanmayacak…

İstanbul kahvehaneleri ve geçmiş zamana yolculuk

İstanbul kahvehaneleri hakkında pekçok yazı yazılmış, belgeseller hatta filmler hazırlanmış. Konu eski İstanbul kahvehaneleri olunca işi uzmanına bırakalım. Burçak Evren, “Eski İstanbul’da Kahvehaneler” adlı kitabında, klasik…
Kahvehane gravürleri

Kahvehane gravürleri eşliğinde İstanbul

18. yüzyıldan sonra sayıları giderek artan İstanbul gravürlerinin başında kentin çeşitli siluetleri gelir. Bunların yanı sıra saraylar, camiler, çeşmeler, kahvehaneler, sokaklar, çarşılar ve günlük…

Kanunuesasi Kıraathanesi

Geçmişte İstanbul’un en önemli kahvehanelerinden biriydi Kanunuesasi Kıraathanesi. Selim Yalçıner’in Cumhuriyet Gazetesi’nde 1979 yılında yayınlanan bu haberi kahvehanenin son günlerine ışık tutuyor… Kanunuesasi Kıraathanesi…
osmanlı kahvehaneleri

Kahve tarihinden ilginç notlar

Kahvenin tarihine göz attığımızda birbirinden ilginç olaylarla karşılaşıyoruz. Günlük yaşamımızda severek içtiğimiz kahve geçmişte pek çok zorluğun üstesinden geldi. "Haramdır" fetvaları verildi, içenler cezalandırıldı…

İstanbul’un Kahvehaneleri

1555 yılında kahveyi Arabistan’dan İstanbul’a ilk getiren Hükm ve Şems adlarındaki iki Suriyelinin Tahtakale semtinde açtıkları ve kahve pişirip sattıkları dükkân İstanbul’un ilk kahvehanesi…

Kahve kültürünü Avrupalı bizden öğrendi!

Cumhuriyet’ten Ahmed Arpad’ın Avrupa’nın kahve kültürü ve Eski İstanbul’un kıraathaneleriyle ilgili yazısı… Kahvenin ne olduğunu Avrupalı bizden öğrendi! Avrupalı Türklerin getirip Viyana’nın kapısına bıraktığı…
error: © 2021 Kahvve.com