Kahve dünyadaki en iyi antioksidan kaynağıdır.
Kahvenin kafein içermesi genel olarak kahve zararlıdır algısını oluşturur ancak kahve antioksidan özelliği ile sağlığa çok faydalıdır.
Ancak eğer ki doktorunuz size kahve içmenizi yasakladıysa muhtemelen sizin sağlığınızı olumsuz etkileyen bir sebebi vardır ve doktorunuzun dediklerine kulak asmalısınız. Bunun dışında kahvenin faydalarını araştırmanızı öneririz.
Yapılan araştırmalarda, kahveyi düzenli içmeyen kişilere göre kahve içenlerde yüksek miktarda antioksidan olduğu görülmüştür.
Söz konusu faydalar sadece sade veya az şekerli kahveler için geçerli. Kahveye ek madde ilave ederseniz faydadan çok zarar almış olursunuz.
Antioksidan deposu kahve
Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, kahvenin, doğal ve güçlü antioksidan kaynakları arasında ilk sıralarda yer aldığını ortaya koyuyor.
Bunun tam olarak ne anlama geldiğini kavramak için öncelikle “oksidan’ın” ve “antioksidan’ın ne olduğuna bakabiliriz:
Oksidan maddeler, biyolojik moleküller üzerinde zaman zaman hasara yol açabilen aktif bileşenler olarak tanımlanıyor. Oksidan maddelere en çok hava kirliliği, sigara dumanı ve ultraviyole ışınları yüzünden maruz kalıyoruz. Uzmanlar, oksidanların kalp ve damar hastalıkları ile kanser gibi ciddi hastalıkları başlatabildiğini veya ilerlemelerine yol açabildiğini belirtiyorlar.
Antioksidanlar ise, olumsuz olabilecek oksidasyon tepkimelerini engelleyerek, olası oksidatif hasarlara karşı savunmamızı sağlayan en önemli biyolojik silahlarımız olarak kabul ediliyor. Günlük beslenmemizde sebzeler, bitkisel yağlar, meyveler, et, tavuk ve balık ürünleri gibi birçok besin öğesinde bulunuyorlar.
Kahve de, yüksek antioksidan aktivitesine sahip olan bu gıdalar arasında en ön sıralarda yer alıyor. Antioksidan yönünden zengin gıdalar arasında kahveyle birlikte, kakao, kırmızı şarap, nar ve yeşil çay da ilk sıralarda sayılıyor.
Antioksidan açısından zengin içeceklerin barındırdığı polifenol kaynaklarına bakıldığında da kahvenin şarabın hemen ardından öne çıktığı görülüyor:
Kırmızı şarap = 200–800 mg/kadeh
Kahve = 150–550 mg/kupa
Kakao = 150–200 mg/kupa
Yeşil çay = 150–200 mg/kupa
Antioksidan nedir ne işe yarar?
En temel tabir ile antioksidanlar vücudumuzdaki hücreleri korurlar. Bazı antioksidanlar vücudumuz tarafından üretilir ancak dışarıdan aldığımız gıdalar ile de takviye yapılabilmektedir. Yaş ilerledikçe vücudumuz antioksidan bakımından eksik hale gelir ve yediklerimiz, içtiklerimiz ile vücudumdaki zararlı maddeleri atmamıza yardımcı olan antioksidanları almalıyız.
Antioksidan özellikle kalp sağlığını korumak için ve kansere karşı önleyici özelliğe sahiptir. Sabahları uyanmak için kahve içenlerin birçoğu farkında olmadan sağlıkları için çok iyi bir şey yapmaktadırlar. Aslında uyanmak için kahve içmek dikkate alınmayacak kadar küçük bir detaydır diğer faydalarının yanında.
Birçok gıda da ve içecekte antioksidan mevcuttur ancak kahve günlük hayatımızda ulaşılması daha kolay olduğu için tercih sebebi olmaktadır.
Peki, antioksidanların sağlığımıza faydaları nelerdir?
Bu soruya da 5 temel başlıkta yanıt vermek mümkün:
- Antioksidanlar yaşlanma etkilerini hızlandıran hücre hasarına karşı korunmamıza yardımcı oluyorlar.
- Bağışıklık sistemimizi destekliyorlar.
- Kanserin önlenmesine yardımcı oluyorlar.
- Kalp sağlığımızı destekliyor ve ateroskleroz, kalp krizi, felç ve diğer kardiyovasküler hastalıkların oluşumunu önlemeye yardımcı oluyorlar.
- Antioksidanlar LDL, yani kötü huylu kolesterolü düşürürken HDL, yani iyi huylu kolesterolü yükseltiyor ve kan basıncını azaltıyorlar.