Eski günlerin İstanbul’unu özleyenlere masal tadında bir kitap: Sevgili İstanbul
Unutulan İstanbul’un görgü tanıkları o günleri anlatıyor. Gerçek hayat hikayeleri eşliğinde bir İstanbul masalına ne dersiniz?
Kahvve.com’da yazılarını bizimle paylaşan Remzi Gökdağ’ın son kitabı Sevgili İstanbul kahvenizi yudumlarken keyifle okuyabileceğiniz bir kitap.
E- Yayınları’ndan çıkan kitapta İstanbul’daki değişim, o günlerin tanığı olan farklı isimlerin gözünden anlatılıyor. Eski İstanbul’un unutulan mekanları, alışkanlıkları 20 kişinin anılarıyla yeniden canlanıyor.
Aralarında Muhterem Nur, Ara Güler, Hıfzı Topuz, Halit Kıvanç ve Safa Önal gibi isimlerin bulunduğu ünlüler bugün unutulan ve bir daha yaşanamayacak günlerin İstanbul’unu dile getiriyor.
Hayatlarının önemli dönüm noktalarında bu kentin sokaklarında neler yaşadılar?
Hangi semtlerde oturdular?
Nerelerde eğlendiler?
Geriye dönüp baktıklarında en çok neyi özlüyorlar?
Bu soruların yanıtları röportaj yapılan kişilerin masal tadındaki anlatımlarıyla kitapta yer alıyor.
Onların İstanbul’u
İstanbul’da doğan ya da çeşitli zamanlarda İstanbul’a yerleşen bu kişilerin ortak özelliği yaşadıkları kente “Benim İstanbul’um” diyebilmeleri.
Sayfalar arasında gezinirken İstanbul’un başdöndüren değişimini 20 kişinin penceresinden izleyeceksiniz. O günlerin İstanbul’uyla kendi İstanbul’unuzu karşılaştırabileceksiniz.
Eyüpsultan’da güvercinlere yem atan küçük kızın mutluluğuna, Beyazıt’tan Sultanahmet’teki okuluna yürüyerek giden çocuğun heyecanına, Narlıkapı Çıkmazı’nda kesişen hayatlara, Nevizade’nin dününe, Yeşilçam’ın parlak yıllarına tanık olacaksınız. Fatih’in ahşap evlerinden yükselen kömür dumanını da Nişantaşı sokaklarındaki parfümü de koklayabileceksiniz.
“Bir rüya mıydı yaşadığımız?”
Geçmişten günümüze yaşanan hızlı değişimin kent mirasını yok ettiğini söyleyen Remzi Gökdağ, “Geriye dönüp baktığımızda eski İstanbul günleri unutulmuş bir masal gibi. Beyoğlu anıları, Boğaz’ın vapurları, Göztepe’nin köşkleri, Yenikapı’nın bostanları artık çok gerilerde kaldı. Bugünkü İstanbul’la dünkü İstanbul arasında çok büyük farklar var.” diyor.
İstanbul’un unutulan detaylarını o döneme tanıklık etmiş kişilerin anılarında yakalayabildiğini belirten Gökdağ şunları söylüyor:
Şimdi sıra sizde… Kitapta yer alan bu anıları okurken kendi İstanbul’unuzdan kesitler bulabilecek misiniz? Eski İstanbul’un bugün var olmayan köşelerini hatırlayabilecek misiniz?
“Bizler İstanbul’u böyle tanıdık, böyle sevdik”
İstanbul konusunda uzun yıllar araştırma yapan, pek çok habere imza atan gazeteci Remzi Gökdağ, kitabı yazma nedenini şöyle anlatıyor:
“O günleri tamamen unutmadan bir şeyler yapmak gerekiyordu. Eskiye ait herşeyi yıkarak yenileşebileceğimizi sanıyoruz. Oysa tarihi koruyarak da geleceğe ulaşabiliriz. Bu seçim bizim elimizdeydi ancak zaman içinde bu fırsat kaçırdık. Artık geriye dönüşü olmayan bir yoldayız. İstanbul’un eski günleri hatırlatmak adına böyle bir çalışma yaptım. İstanbul’u seven herkes bu kitapta anlatılan anılardan ders çıkarabilir, eski İstanbulluların tanıklıklarından yola çıkıp kentteki yaşamın ayrıntılarını öğrenebilir, kent kültürünün gelişmesine katkıda bulunabilir.”
Kitapta kimler var?
Sevgili İstanbul’da anılarını paylaşan isimler şöyle:
Safa Önal, Ara Güler, Hıfzı Topuz, Doğan Kuban, Nurettin Sözen, Adalet Ağaoğlu, Hamdi Arpacı, Murat Belge, Hasan Pulur, Haldun Hürel, Muhterem Nur, John Freely, Oğuz Atalay, Müjdat Gezen, Aydın Boysan, Halit Kıvanç Rüknü Özkök, Yorgo Okumuş, Haldun Dormen, Oktay Akbal.
Remzi Gökdağ Hakkında
Remzi Gökdağ (d. 1968, Beşiktaş, İstanbul) gazeteci, yazar ve dijital yayıncı. Başka Şehirler, Sevgili İstanbul, Amerikan Medyası’nda 11 Eylül ve Park Otel Olayı kitaplarının yazarı.Remzi Gökdağ 1968 yılında İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde doğdu. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Üniversite eğitimi devam ederken 1989 yılında Cumhuriyet Gazetesi‘nde haber muhabiri olarak çalışmaya başladı. İlk kitabı Park Otel Olayı 1992’de yayınlandı. İstanbul konulu haberleriyle 1993’te “Çetin Emeç Gazetecilik Ödülü” ve “Çağdaş Gazeteciler Derneği Yılın Gazetecileri” ödüllerini kazandı. 1996 yılından itibaren mesleğine farklı gazete ve dergilerde haber muhabiri olarak devam etti. 11 Eylül saldırılarının ardından Amerikan medya kuruluşlarının haber anlayışını inceleyen kitabı Amerikan Medyasında 11 Eylül 2001 yılında çıktı. Los Angeles, Moskova, Zürih ve Dubai’de yaşadı. Bu süre içinde yaptığı haber ve röportajları çeşitli gazete ve dergilerde yayınlandı. Eski İstanbul’un kaybolan günlerini, 20 unutulmaz isimle yaptığı röportajlarla yansıtan Sevgili İstanbul kitabı 2015’te, dünyanın farklı şehirlerine yaptığı yolculuklardan edindiği izlenimlere yer verdiği Başka Şehirler adlı kitabı 2019’de yayınlandı. Halen, Cumhuriyet Gazetesi’nin “Pazar Yazıları” sayfasında Dubai izlenimelerini yazmaya devam ediyor.
Sevgili İstanbul - Eski İstanbul'dan anılar gerçek hayat hikayeleri
İstanbul Sevdalılarına-
ANLATIM5/5Akıcı ve sade
-
GENEL5/5Çok İyi
-
KONULAR5/5İlginç
-
KONUKLAR5/5Muhteşem
Öne Çıkan Özellikler
- Efsane İsimler
- İlginç Hikayeler
- Arşivlik Sohbetler
- Nostaljik
Birkaç Öneri
- İsimler az
- Konular daha uzun olabilir