2017 yılı itibariyle dünyanın en büyük kahve zinciri olan Starbucks’ın başarı öyküsü bugün birçokları tarafından örnek gösteriliyor. London School of Economics ve Harvard Business School’da üzerine vakıa çalışmaları da yapılan şirketin bugün 62 ülkede 25000’den fazla şubesi bulunuyor.
Starbucks, San Francisco Üniversitesi’nden Jerry Baldwin, Zev Siegl ve Gordon Bowker adında 3 arkadaş tarafından kuruldu. Üçlünün planı yüksek kaliteli kahve çekirdeği ve kahve makineleri satmaktı, ancak şirketin bu kadar büyüyeceğini onlar bile tahmin edemedi.
Bu üç tutkulu genç güçlerini birleştirerek 8000 dolar ve ekstra biraz borç alarak toparladıkları sermaye ile işe koyuldular. Böylece ilk Starbucks şubesini 30 Mart 1971 tarihinde Washington’da açtılar. Bundan dokuz yıl sonra Starbucks Washington’daki en büyük kahve dükkanı oldu.Markaya bugünkü prestijini kazandıran esas dönüşüm ise şimdiki CEO Howard Schultz’un 1982’de şirkete katılımıyla gerçekleşti.
Schultz, Starbucks’ın tedarikçilerinden biri olan İsveç firması Hammerplast ile olan bağlantısı sayesinde pazarlamanın başına geçti. İşi, Starbucks’ın büyüsünü herkese duyurmak ve yeni lezzetler, aromalar, kampanyalar üreterek şirketin yükselişine katkı sağlamaktı.Schultz İtalya’ya yaptığı bir gezi sırasında lezzetli kahveler tattı ve bu saf kahve kültürünü çok sevdi. Kendisine gerekli olan ilhamın kaynağını bulmuştu. Bu esnada Starbucks hala kahve çekirdeği satan bir mağazaydı, şimdiki şekliyle demlenmiş kahve servisi yoktu.
Schultz geri dönüp fikrini açıkladığında Baldwin espresso servisi yapma fikrine onun kadar sıcak bakmadı. Beklediği tepkiyi alamasa da Schultz’un fikrine karşı inancı sağlamdı. Bu yüzden 1985 yılında, Il Giornale isimli kendi kahve zincirini kurmak üzere şirketten ayrıldı ve Il Giornale çok başarılı oldu.1987 yılında Schultz, yatırımcılardan kazandığı para ile Baldwin ve Bowker’dan Starbucks’ı 3.7 milyona dolara satın aldı. Il Giornale ve Starbucks’ı birleştirerek tek bir işletme haline getiren Schultz’un amacı Starbucks’ı Seattle’ın dışına yayarak sayısız lokasyonda şubeler açmaktı. ve bu hedefi doğrultusunda 1989 yılına kadar 46 şube daha açtı. Starbucks’ın artan popülaritesi nedeniyle yeni şubeler açılmaya devam etti. 1992’na gelindiğinde şube sayısı 135’e çıktı ve şirketin yıllık kazancı 72 milyon dolara ulaştı.
Yine aynı yıl şirket halka açılarak NASDAQ borsasına girdi. Schultz şirketin %12’sini 25 milyon karşılığında satarak gelen bu parayı yeni şubeler açmak için harcadı. 1996 yılında ABD dışındaki ilk şube Tokyo’da açıldı.
Taze demlenmiş kahve ve çay satma işi resmen bir çığır açtı. Starbucks beş yıl içinde muazzam bir büyüme ivmesi yakaladı. 2007 ve 2008 yılları arasında her hafta bir Starbucks şubesi açıldı!
Starbucks 40’dan fazla ülkede hizmet vermeye başladı ve dünya çapında 15 binden fazla şube açtı. İnsanlar Starbucks’ı benimsediler. 2012 yılında Teavana’yı 620 milyon karşılığı satın alındı. Bu Starbucks tarihinin en büyük satın alma işlemi oldu.
Şirket şimdilerde Güney Asya ve Güney Amerika ülkelerinde genişlemeyi planlıyor.