Bugün severek yudumladığınız kahveye birkaç yıl içinde bu kadar kolay ulaşamayabilirsiniz.
Kahve sektörünü yakından takip eden uzmanlar yakın bir gelecekte dünyanın kahve kriziyle karşı karşıya kalacağını söylüyor. Kahve tutkunlarının neşesini kaçıracak bu haberler dünya kamuoyunda şu sıralar sık sık konuşuluyor.
Dünya kahve krizi ile karşı karşıya
Senaryoya göre kahve çekirdeğinin yetiştirilmesinde yaşanan zorlukların giderilmemesi halinde mevcut stoklar hızla tükenecek. Üretimin azalması talebin de artması demek. Buna göre yakın bir gelecekte kahve fiyatlarında büyük artışlar yaşanacak.
Talep artıyor üretim azalıyor
Aslında sektörü yakından tak,p edenler için bu karamsar senaryo sürpriz değil. Uzmanlar uzun zamandır bu konuya dikkat çekiyor. Dünyanın tanınmış medya orhanları kahve krizinn yaklaştığını anlatan haberlere imza atıyor.
Son olarak dünyaca ünlü TIME dergisinde bu konuya ilişkin bir haber çıktı. Victor Luckerson imzasıyla yayınlanan habere dünya kahve üretiminin gelecek 10 yıl içinde yıllık ortalama 40 – 50 milyon çuval (kahve miktarında kullanılan uluslararası ölçü) artması gerekiyor. Bu açık giderilmediği sürece 2030’a kadar dünyada kahve krizi yaşanacak.
Küresel ısınma kahve krizini derinleştirecek
Uzmanlar bu yılki kahve açığının 3.5 milyon çuval olduğunu belirtiyor. Bunun nedeni de başta Brezilya olmak üzere kahve kuşağında yer alan ülkelerde yaşanan olumsuz hava koşulları. Küresel ısınma kahve krizini tetikleyen nedenlerin başında geliyor. Kuraklıklar üretimi olumsuz etkiliyor.
Yeni kahve alanları yaratmak lazım
Şu anda dünyada üretilen kahve miktarı 114 milyon çuval. Talep bugünkü gibi artmaya devam ederse 2030 yılında dünyada 200 milyon çuval kahve üretilmesi gerekiyor. Ancak şu anki verilere bakarsak bu miktara ulaşmak neredeyse imkansız. Bırakın 200 milyon çuvalı, her geçen yıl üretim azalıyor. Üretimi arttırmanın tek yolu yeni alanlan yaratmak. Bunun için de en elverişli yerler Tropikal Kuşak adı verilen ekvatora yakın bölgelerdeki yüksek dağlar. Bu bölgeler halen dünya kahve üretiminin tamamını karşılıyor.
Üretimin artması için bu kuşakta yer alan Asya’nın Pasifik Okyanusu bölgesi ve Doğu Afrika hayati önem taşıyor. Latin Amerikaya alşternatif olan bu bölgelerde yeni kaçılacak kahve alanları dünyayı krizden kurtarabilir ancak uzmanların söylediği tek kesin bilgi kahve fiyatlarının önümüzdeki yıllarda bir hayli yükseleceği.