Bilecik’in Pazaryeri ilçesine bağlı çömlekçilik sanatıyla ünlü Kınık Köyü ustalarından Emin Aslan’ın ürün çeşitliliğini artırmak için yaptığı ‘toprak cezve’ büyük ilgi görüyor.
Her türlü ateşe dayanıklı olan toprak cezvede pişen kahve, lezzetine lezzet katıyor. Bilecik’in Pazaryeri ilçesine bağlı “Toprağın sanata dönüştüğü yer” olarak bilinen Kınık Köyü’nün ustaları, ürün çeşitliliğine her geçen gün yenilerini ekliyor. 100 yılı aşkın süredir çömlekçilik yapılan Kınık Köyü’nün, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı unvanına sahip ustalarından Emin Aslan’ın yeni tasarımı olan toprak cezve, vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Her türlü ateşe dayanıklı özel topraktan yapılan cezvede pişen kahve de, lezzetine lezzet katıyor.Toprak cezvenin son dönemde büyük talep gördüğünü kaydeden Emin Aslan, “Ürün çeşitliliğini genişletmek için farklı ve özgün tasarımlar üzerinde çalışmalar yapıyorum. Toprak tencere, güveç, bardak ve çaydanlığın yanına son olarak toprak cezve ekledim. Cezve, son zamanlarda en çok sattığımız ürün durumuna geldi” dedi.
Toprak cezve hakkında
Toprak cezve hakkında bilgi veren Aslan, “Cezveyi özel toprakla atölyemizde yaptıktan sonra 1000 derecelik fırınımızda pişiriyoruz. Ürün, piştikten sonra her türlü ateşe dayanıklı hale geliyor. Herhangi bir çatlama söz konusu olmuyor. Dileyen, fincan takımıyla birlikte alıyor. Kullananların yanı sıra hediyelik eşya olarak da alternatif bir ürün haline geldi” şeklinde konuştu.
Toprak cezvede pişen kahve daha köpüklü
Toprak cezvede pişen kahvenin daha köpüklü ve aromatik bir tadı olduğunu belirten Aslan, “Kahvenin Türk kültüründe önemli bir yeri var. Damak lezzetine önem verenler mutlaka toprak cezvede pişen kahveyi denemeli. Köyümüzde, birçok kişinin evlerinde kullandığı mutfak eşyası topraktan. Uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı doğallıkta. Doğallıkta topraktan geliyor. Standart olarak iki ve dört kişilik cezve yapıyoruz. Ancak gelen özel sipariş taleplerine göre farklı boylarda da yapabiliyoruz” dedi.