Edebiyatımızda kahvenin yeri

Rivayete göre Papa VIII. Clement kahve konusunda şöyle buyurmuş: “Bu şeytani içecek o kadar lezzetli ki, bunu sadece kâfirlerin içmesi yazık olur.”

Tarih kitapları bu sözün varlığını kabul etse de kime ait olduğu konusunda henüz kesin bir bilgi veremiyor. Bu sözü Hürriyet yazarlarından Doğan Hızlan‘ın satırlarında okuduk. Hızlan bugünkü yazısını kahve konusuna ayırmış. Yazıda kahve hakkında söylenmiş pek çok söz var.

  • “Tiryakiler köpüğü kaçmış kahvenin yüzüne bile bakmaz.”
  • “Kahve zemzem gibi, hangi niyetle içilirse ona yarar.”
  • “Fincanı okuyan bu işi mutlaka para karşılığı yapmalıdır.”

Doğan Hızlan sadece kahvenin edebiyattaki yerini incelemiyor yazısında. Kahve kültürünün değişen yolculuğunu da ele alıyor. Türk kahvesinin hakkını teslim ederken kahve dükkânı zincirlerine de değiniyor.

Kahve tutkunlarının okuyup değerlendirmesi gereken bilgilerin bulunduğu Doğan Hızlan’ın bugünkü yazısını Hürriyet‘ten okuyabilirsiniz.

Önceki Yazı

Yeşil Kahve Nedir, Faydaları Zararları Nelerdir?

Sonraki Yazı

Çikolatanızı tanıyın

Tarih son yazılar

Viyana kahveleri

“Salâh Bey Tarihi”, kahvenin Viyana’ya yine Kanuni’nin elçilerinden, Mehmet Ağa tarafından tanıtıldığını ve buradan da tüm…

Kahve tarihinden ilginç notlar

Kahvenin tarihine göz attığımızda birbirinden ilginç olaylarla karşılaşıyoruz. Günlük yaşamımızda severek içtiğimiz kahve geçmişte pek çok…

error: © 2021 Kahvve.com