Kahvesiz bir dünya nasıl olur?

10/03/2022

Kahve yetiştirme sürecinde sıcaklık ve yükselti iki önemli konu olarak öne çıkıyor. Kahve yetiştiriciliği için belli bir sıcaklık aralığı gerekyor. Üreticiler daha önceleri dağlara çıkıp üretim alanı yaratıyordu ancak bir noktada bu seçenek yetersiz olmaya başladı.

Özellikle Orta Amerika bölgesinde yetiştirilen Arabica kahve ılıman iklim koşullarında yetişiyor. Bu nedenle son dönemde küresel ısınma ile birlikte gelen değişken hava koşulları kahve üretimine zarar veriyor. Ayrıca yağış miktarındaki artış, bitki tohumunun toprağa tutunmasını engelliyor.

Arabica kahve çekirdeklerinin yetiştiği ağaçlar 15-24 ℃ gibi yumuşak sıcaklıklara ihtiyaç duyuyor. Projeksiyonlara göre ise Etiyopya’nın yüzde 40 ila 60’ını etkileyebilecek değişikliğin sonunda ülkenin daha sıcak ve kuru bir iklimi olacağını gösteriyor. Nitekim günümüzde de ülkenin hava durumunu tahmin etmek kolay değil.

Kahve kıtlığına hazırlıklı olması için yapılması gerekenler not ediliyor. Buna göre ilk olarak, iklim değişikliğini kontrol altında tutmaya çalışmak için sera gazı emisyonlarını azaltmalı. Ayrıca gelecekte kahve yetiştirmek için daha yükseğe çıkılması gerekebilir.

İklim değişikliği Brezilya’yı tehdit ediyor

Bilimsel bir çalışmanın ortaya koyduğu verilere göre iklim değişikliği neticesinde uluslararası kahve üretiminde kayıplar yaşanabilir.

Tedbir alınmadığı takdirde Brezilya’nın kahve arzında yüzde 25’lik bir kayıp öngörüyor. Dünyanın en büyük 2. kahve üreticisi olan Brezilya’nın yanı sıra Nikaragua, El Salvador ve Meksika’nın da kahve üretimi etkilenecek.

Karbon emisyonlarını azaltmak için istikrarlı çalışmalar yapılmadığı taktirde, iklim değişikliği dünyanın kahve üretimine uygun arazi alanını 2050’ye kadar %50 oranında azaltabilir. 2080 yılına kadar ise, çiftçiler için çok önemli bir genetik kaynak olan yabani kahve gezegenden tamamen yok olabilir.

error: © 2021 Kahvve.com

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?