Kahvenin sıcak hikayesi!

09/04/2022
Kahvenin dünden bugüne hikayesi

Dünyanın önde gelen kahve uzmanlarından Giacomo Celi, ‘Kahvenin Sıcacık Hikayesi‘ etkinliği için İstanbul’daydı.

Caffè Nero’nun etkinliği için İstanbul’da bulunan Giacomo Celi, kahve çekirdeğinin keşfinden krallar ve padişahların kahve hakkındaki düşüncelerine uzanan ilginç bir sohbet gerçekleştirdi.

İşte Celi’nin kahveyle ilgili verdiği ilginç bilgilerden bazıları…

Etiyopya’da Kaldi adlı bir çoban buldu

Bir fotoğrafta kahve tarihi 7

Kahve çekirdeklerini Etiyopya’da Kaldi adlı bir çoban buldu. Ardından eve getirdiği çekirdekleri karısı, su ile fermente ederek bir içecek elde etti. Bu ilk kahveydi. Kahvenin asıl keşfi ise sufi keşişlerin bu içeceğin onları uyanık tuttuğunu fark etmeleriyle oldu. Dua ettikleri uzun gecelerde kahve içtiler. Sonra kahve Yemen’e gitti, manastırlarda kullanıldı. Ardından da Yemen’de kahve yetiştirilmeye başlandı.

Yemen’in Moka limanı

Bir fotoğrafta kahve tarihi 1

Mocha adını Moka limanından alır. Bir keşiş olan Şeyh Şazili, Mekke yerine Yemen’in Moka limanına vardı. O dönemde Moka’da yaygın bir hastalık vardı. Moka’nın Valisi Khair Beg, Şeyh Şazili’den hasta olan kızı ve diğer hastalar için dua etmesini istedi. Duaya rağmen kızı iyileşmeyince Khair Beg, Şadeli’yi dağa sürgüne gönderdi. Hastalık tekrarlayınca insanlar Şadeli’ye gitmeye başladı. Şadeli çadırına gelenlere kahve ikram etti. Böylece insanlar kahve aracılığıyla iyileşti.

Sultan Selim’in kahve tutkusu

Kahvenin Osmanlı’ya ulaşması da Sultan Selim’in Moka’yı işgaliyle oldu. Rivayete göre Sultan Selim kahve bağımlısıydı. Sarayda ona özel bir kahve ustası bulunurdu, günde 6-7 fincan kahve içerdi. Kahve evleri İstanbul’da yayılmaya başladıktan kısa bir süre sonra sayıları yüzlerceyi buldu. Tüketim çok fazlaydı. Öyle ki o dönemde Yemen’de üretilen 80 bin çuval kahvenin yüzde 50’si İstanbul’da tüketiliyordu.

Tehlikeli bulundu

Bir fotoğrafta kahve tarihi 2

Osmanlı’da kahve evleri yani kahvehaneler sadece kahve içilen, sohbet edilen yerler olmanın ötesinde fikirlerin tartışıldığı ortamlardı. Askerler, itfaiyeciler, ticaret erbapları ve sanatçıların gittiği ve mahalle kahveleri olmak üzere 4 farklı kahvehane çeşidi vardı. Avrupa’da ise İstanbul’dan farklı olarak çok fazla kahve evi bulunmadığı için buralara halktan insanlar değil elit kesim giderdi.

Kahve fikirlere ilham veren bir içecek olduğundan aydınlanma dönemi de başladı. Politik olarak tehlikeli bir ortam yarattığı için bazı sultan ve kralların kahveyi yasakladığı dönemler de oldu. O dönemde berber dükkanları aynı zamanda birer kahvehane idi. İstanbul’da kahvehanelerin yasaklanmasıyla berber dükkanlarının arkasına perdeyle ayrılan gizli bir bölümde, berbere gelenler gizlice bir araya gelir kahve içerdi.

Dünyaya yayıldı

Bir fotoğrafta kahve tarihi 8

Eskiden sadece Yemen’de yetiştirilen kahve, Hollandalı bir tüccarın cebinde taşıdığı çekirdeği Hollanda’ya getirip yetiştirmesiyle dünyanın farklı bölgelerinde yetiştirilmeye başlandı.

Giacomo Celi

Asıl mesleği agronomist olan Giacomo Celi’nin, tarıma olan tutkusu yine kendisi gibi agronomist olan dedesinden gelmektedir. Giacomo Celi, küçüklüğünde dedesinin kendisini gezmeye götürdüğü muz tarlalarından etkilenerek bugünkü mesleğini şekillendirdi.

Giacomo Celi, kariyerine CEFA Onlus bünyesinde Brezilya Maranhao’da tarım geliştirmeye yönelik hizmet veren bir kuruluşta proje müdürü olarak başladı.

Tropikal üretimin en değerli bitkisinin kahve olduğunu söyleyen Giacomo, 2004 yılında Illy Caffè’de satın almacı olarak göreve başladı. Giacomo Celi, aynı şirkette 2014 yılına kadar yeşil kahve sürdürülebilirlik uzmanı, kahve tedariğiden sorumlu başkan, Asya ve Afrika kıdemli tedarik müdürü olarak farklı görevlerde yer aldı. 2012-2014 yılları arasında İngiltere merkezli International Coffee Organization’a dahil oldu.

Aynı dönemde Nestle Mondelez Int, Tchibo, DE Master Blenders 1753, gibi küresel kahve endüstrisi liderleri tarafından oluşturulan ve sürdürülebilir tarım konusunda çalışan Coffee Working Group’un başkanlık görevini yürüttü.

Giacomo Celi, Şubat 2014 tarihinden bu yana Caffè Nero’da Master of Coffee olarak görev yapmaktadır. Celi, kahvenin tarladan son tüketiciye ulaştığı tüm süreçler konusunda uzmandır.

error: © 2021 Kahvve.com

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?