Yeşil kahvenin sihirli formülü

12/12/2023

Kahve trendleri hakkında bilmemiz gerekenleri özetlemeye devam ediyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yılın da ilk kahve trendini yeşil kahve konusuna ayırdık.

Yıllardır sorulan bir soru var! “Yeşil çay mı yoksa yeşil kahve mi?”

Aslında soruyu genelleştirip çay mı kahve mi de denebilir. Konu doğal beslenme olunca her şeyin yeşilinden bahsetmek günün modası. Biz de bu modaya uyup yeşil çay ile yeşil kahve arasındaki farkları ele almak istedik. Daha doğrusu yeşil kahveyi anlatıp çay konusunu bir başka yazıya sakladık.

Yükselen değer yeşil kahve

Yeşil kahve son yılların yükselen trendlerinden. Sudan sonra en sağlıklı içecek olarak kabul edenler var. Ünlü Hollywood yıldızlarının da yeni modası. Başta Demi Moore ve Katy Perry gibi isimler olmak üzere pek çok star, yeşil kahveyi metabolizma artırıcı olarak kullanıyor. Konu ünlü isimlerden açılınca ABD’nin en çok sevilen doktoru Mehmet Öz‘ü de unutmamak lazım. Öz’ün yeşil kahve konusundaki açıklamaları özellikle Amerikan halkının bu ürüne bakışını değiştirdi. Doktor Öz’ün, yeşil kahve insanların kilo kaybını arttırır şeklindeki açıklamalarından sonra piyasada satılan yeşil kahve çeşitlerine talep arttı.

Aslında konunun gündemde kalma nedeni kahvenin antioksidan özelliklerinden kaynaklanıyor.

Yeşil kahve nedir?

Yeşil kahve çekirdekleri, esas olarak arabica meyvesinin kavrulmuş tohumlarıdır. Basitçe söylemek gerekirse, yeşil kahve doğal olarak kahve çekirdeklerinden başka bir şey değildir. Piyasada sıkça gördüğümüz koyu kahverengi hatta bazen siyaha yakın renkteki kahve çekirdekleri, ticari kullanım için kavurma ve daha pek çok işlemden geçiriliyor. Bu işlemlerden önce kahve çekirdeklerinin toplandıktan sonra ayıklanıp sudan geçiriliyor. Bu haliyle saklanan kahveye yani kavrulmamış kahve çekirdeklerine yeşil kahve deniyor.

Yeşil kahvenin faydaları nelerdir?

Yeşil kahve kavrulmuş kahveye oranla daha sağlıklı bir ürün olarak kabul ediliyor. Bunun nedeni de kavurma işlemini sırasında kahve çekirdeğinde ısıdan kaynaklanan kimyasal değişim.

Kahve çekirdekleri, iki kimyasal maddenin harika bir karışımıdır. Bu maddeler kafein ve klorojenik asitten oluşur. Kavurma işlemi sırasında kahve çekirdeği, zengin bir antioksidan kaynağı olan klorojenik asit değerini kaybeder. Antioksidanlar vücuttaki oksidasyon sürecini önlemeye yardımcı olur.

Yeşil kahvedeki klorojenik asit bileşiği kahveyi dünyanın en sihirli maddelerinden biri haline getirir. Bu madde başta kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere Alzheimer, Tip 2 diyabet ve diğer enflamatuar hastalıklar riskini azaltmada faydalıdır. Antioksidan yararları ve lipid peroksidasyonuna karşı koruma, kavrulmuş kahve çekirdeğine kıyasla yeşil kahvede daha yüksektir. Araştırmalar, klorojenik asidin, insülin duyarlılığını arttırmaya, yağ emilimini önlemeye ve karaciğerde yağ metabolizmasını arttırmaya yardımcı olduğunu ve böylece kilo kaybını hızlandırdığını göstermektedir. Yeşil kahvedeki kafein de kavrulmuş kahveye kıyasla daha az miktardadır.

Tıbbi deneyler yeşil kahve çekirdeği ekstresinin (GCBE), glikoz homeostazisini koruyarak ve yağ metabolizmasında rol oynayarak kilo kaybını arttırmaya yardımcı olduğunu da göstermiştir. Yeşil kahve aynı zamanda vücudunuzun yaşlanma sürecini yavaşlatan antioksidanlar bakımından zengindir ve sıfır kalori içerdiğinden, vücudumuzdan sindirmek için daha fazla kalori alır. Sindirim sürecinde vücudun sağladığından daha fazla kalori kullanan negatif kalorili gıda da denebilir.

Yeşil kahve tüketmenin en iyi yolu

Yeşil kahvenin faydaları bunlar. Peki yeşil kahveyi nasıl tüketmek gerekir. Bu sihirli maddeyi vucudumuza almanın en sağlıklı yolu hangisidir? Bu soruların cevabını da Kahvve.com okurları için özel olarak hazırladık.

Yeşil kahveyi kullanmaya karar verdikten sonraki en önemli adım onu nasıl kullanacağınıza karar vermektir.
Yeşil kahveyi toz olarak kullananlar var. Tozu suyla karıştırıp içebilirsiniz. Ancak bu tozun, kavrulmuş çekirdeklerdeki kadar olmasa da doğal çekirdeğe oranla daha fazla kafein taşıdığını unutmamak gerekir.

Bir diğer yöntem çekirdekleri kahve değirmeniyle öğütmektir. Ancak bu yöntem sizi biraz uğraştırır. Çünkü yeşil kahveyi öğütmek kavrulmuş kahve öğütmekten daha zordur. Yeşil kahve kolay kolay parçacıklara ayrılmaz. Her iki yöntem de yeşil kahvenin sihirli sonuçlarına ulaşmanızı sağlayacaktır ancak seçim sizin. Güne daha dinamik ve hızlı başlamak isteyenler kafeini fazla toz yeşil kahveyi deneyebilir.

Yeşil kahve gerçekten yağ yakıcı bir iksir midir?

Yeşil kahvenin güçlü biyoaktif kimyasallardan oluştuğu tıbben kanıtlanmış bir gerçek. Ancak yeşil kahvenin kilo kaybı mucizesi olup olmadığı hala tartışılıyor. Yeşil kahve ekstreleri uzun yıllar kilo kaybı takviyesi olarak kullanılmış, ancak net bir sonuca henüz ulaşılamamış.

Kafeinin, sadece metabolizma hızını arttıran etkisi düşünüldüğünde bile vucuda ne kadar yararlı olduğunu görüyoruz. Bunun yanında diğer etkileri de düşünüldüğünde yeşil kahve çekirdekleri vucudun aradığı bir besin kaynağı.

Yeşil kahveyi vucudunuza yardımcı bir besin olarak kullanabilirsiniz. Onun kilo kaybına neden olup olmadığı konusundaki tartışmalar sonuçlanana kadar siz antremanlarınıza, sporunuza devam edin. Bir yandan da yeşil ya da kavrulmuş kahvenizi düzenli olarak tüketin.

Faydasını göreceksiniz.

yeşil kahve, kahve çekirdeği, kahve kilo, yeşil kahvenin faydaları, doğal kahve, kahve yöntemleri

error: © 2021 Kahvve.com

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?