Kahvenin felsefesi

Kahvenin felsefesine gelince…

Hazır kahve acil durumlarda içilir; kahve kıtlığında, felaketlerde, ya da etrafta içecek birşey kalmadığında başvurulacak bir kahve türüdür. Yeni kavrulmuş, taze taze öğütülmüş kahve çekirdeklerinden yapılan bir esspresso olmadan başlayan bir gün, güne benzemez.

Günümüzde yüzlerce çeşit kahve içeceği piyasaya çıktı. Her birinin farklı bir alıcı kitlesi oluştu. Her ağız tadına hitap eden kahve çeşitleri tezgahlarda görülmeye başladı. Bunun yanında farklı demleme usulleri türedi. Her yenilik beraberinde yeni fikirleri getirdi. Girişimciler bu fikirlerin peşinden koşup her löşe başına kahve dükkanı açmayı başardı.

Sokağa çıktığımızda kahve ihtiyacımızı giderebileceğimiz yerler çoğaldı. Peki, bu yeni mekanlarda içtiğimizin gerçek kahveyle bir lakası var mı? Yok, diye kesip atmak doğru olmaz. Bazı yeni kahveciler, kaliteli kahve sunabilmek için ellerinden geleni yapıyor ancak çoğunluk günlük karın peşinde.

Kahvve.com olarak yayına başladığımız günden bu yana kahve kültürünü zenginleştirebilecek içerikleri sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz. Bugün de bu alışkanlığımızı sürdüreceğiz. Sizlere Brian Williams tarafından hazırlanan The Philosophy of Coffee (Kahve Felsefesi) adlı yeni bir kitabı tanıtacağız.

The Philosophy of Coffee, kahve konusunda hazırlanmış mükemmel kitaplardan biri… 80 sayfadan oluşuyor. Yazarın kahve üzerine yazdığı yazıların da yer aldığı kitap kahve tutkunlarına hitap ediyor.

Kahve Felsefesi

Kitap, kahve için kısa bir giriş olmayı amaçlıyor. Adında felsefe olduğuna bakmayın, çünkü felsefe konusunda da detaylardan kaçınılmış. Kahve, bira, şarap ve hatta çay ile karşılaştırıldığında içecek dünyasının göreceli olarak yeni bir üyesi. Ancak, kitap kahvenin bin yıllık tarihini gösterirken eğlenceli hikayelere de yer veriyor.

Kahvenin İslami kökeni, kahvehanelerin yükselişi ve kahve yasağı hakkında bilgi edineceğiniz bu kitapta moda, ekonomi ve sömürgeci imparatorluklarının kahveye bakışını da öğreneceksiniz.

Kitap kısa bölümler içeriyor. Espressonun ortaya çıkışı, lezzet, kavurma tekniklerindeki çeşitliliğin yer aldığı kitapta büyük kahve zincirlerinin yükselişini ve aynı zamanda sürdürülebilirlik ihtiyacı da ele alınıyor.

Kahve, artık sonsuz sayıda kültürel permütasyon ve eğilimle birlikte milyarlarca değerinde küresel bir olgudur. Ancak ve nerede kahve içmeyi tercih ederseniz edin, bu kitapta sizin için bir şeyler var. Bu şiddetle tavsiye edilir.

<a href='https://www.kahvve.com/tag/kahve-felsefesi/' target='_blank' rel=

Remzi Gökdağ gazeteci, yazar ve yayıncıdır. 1989 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nde muhabir olarak çalışmaya başlayan Remzi Gökdağ, İstanbul konulu haberleriyle çeşitli gazetecilik ödüllerine sahiptir. Remzi Gökdağ'ın Başka Şehirler, Sevgili İstanbul, Amerikan Medyası’nda 11 Eylül ve Park Otel Olayı adında dört kitabı vardır. Remzi Gökdağ hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki Yazı

Pera’nın Kafeleri ve Restoranları

Sonraki Yazı

Café Cubano: Kahveyi Kübalı gibi içmek

Kahverengi Yazılar son yazılar

Bir Kahve Bir Kitap

İstanbul'un kuytu bir köşesinde, sessiz bir kafenin keyif veren ortamında bir kitabın ilk sayfalarını çevirirken bunları…

error: © 2021 Kahvve.com